Londra’da Osmanlı Valsi

Güncelleme Tarihi:

Londra’da Osmanlı Valsi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 19:44

Londra’da kariyerini sürdüren besteci, orkestra şefi ve Müzikolog Dr. Emre Aracı, Anglo- Turkish Society tarafından organize edilen ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen, “Osmanlı Valsi: Türk Sarayının Batı Müziği tutkusunun izinde” başlıklı bir konferans verdi.

Haberin Devamı

Londra Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, Osmanlı dönemi müzik araştırmalarıyla tanınan Besteci, orkestra şefi ve Müzikolog Dr. Emre Aracı’nın, verdiği “Osmanlı Valsi” konferansı ilgiyle izlendi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün de dinleyiciler arasında bulunduğu konferansta Dr. Aracı konuşmasına, 1856 yılında Kraliçe Viktorya’nın o zamanlar Bryanston Square’de bulunan Osmanlı Büyükelçiliği’nde verilen bir baloya teşrif ettiğini ve Osmanlı sefiri Kostaki Musurus Bey ile birlikte vals yaptıklarını anlatarak başladı.

Konuşmasında, “Vals olsun, polka olsun o devir Avrupa dansları ve müziğini Osmanlı Dışişleri ve saray erkanı son derece benimsemişlerdi” diyen Aracı, aralarında Sultan Abdülaziz ve Sultan V. Murat gibi padişahların da bu tür besteleri bulunduğuna hatırlattı.

Aracı, son 10 yıldır araştırmaları sonucu hazırladığı ‘Osmanlı Sarayı’ndan Avrupa Müziği, Boğaziçi Mehtapları’nda Sultan Portreleri ve İstanbul’dan Londra’ya’ gibi CD kayıtlarından örnekler dinletti.

Haberin Devamı

BUCKİNGHAM SARAYI’NDA AĞIRLANDI
Konferansın devamında Aracı, Osmanlı sarayında Batı müziğinin 1826 yılında yeniçeri ocağını ortadan kaldırarak yerine Avrupai bir ordu ve beraberinde askeri bandolar kurduran II. Mahmud’un reformları sonucunda kurumsallaştığını anlattı.


Aracı, Osmanlı Saltanat Askeri Bandoları Başöğretmeni görevine getirilen ve Türk müzik tarihine adı Donizetti Paşa olarak geçen meşhur opera bestecisi Gaetano Donizetti’nin ağabeyi Giuseppe Donizetti’nin İstanbul’daki hayatından örnekler verirken, Sultan Abdülaziz’in Londra’yı ziyaretinde Buckingham Sarayı’nda ağırlandığının altını çizdi.


Konferansını, Kraliçe Viktorya’nın emriyle 16 Temmuz 1867 gecesi Crystal Palace’ta 1.600 kişilik İngiliz korosunun, Osmanlı padişahının huzurunda Türkçe dilinde seslendirdiği ve dünyadaki ilk kaydını Prag Senfoni Orkestrası ve Çek Filarmoni Korosu ile kendisinin gerçekleştirdiği kasideyi çalarak bitiren Aracı, “Günün birinde bu kasideyi Royal Albert Hall gibi buna yakışır bir mekanda Londra’da tekrar seslendirmek en büyük arzum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!