Lindner, tasarruf için Maliye Bakanlığı binasından vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Lindner, tasarruf için Maliye Bakanlığı binasından vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2023 12:38

Tasarruf nedeniyle 800 milyon Euro’ya mal olacak başbakanlığa ait yeni binalar yapılmasına karşı çıkan Federal Maliye Bakanı, kendi bakanlığı için yeni bina inşa projesinden de vazgeçti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ‘taze borç’ alınmaksızın dengeli bütçede ısrar eden ve bu yüzden de 800 milyon Euro’ya mal olacak başbakanlığın genişletilmesi için yeni binalar inşa edilmesine karşı çıkan Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, kendi bakanlığının projesinden de vazgeçti. SPD’li Başbakan Olaf Scholz, FDP’li Bakan Lindner’in “2024 bütçesi için hükümet olarak her alanda tasarruf yapıyoruz. Başbakanlık bütçesinde de tasarruf yapmamız gerekiyor. Evden çalışmanın ve esnek çalışma yöntemlerinin arttığı bu dönemde, başbakanlığın hemen yanı başında en az 800 milyon Euro’ya mal olacak yeni binaların yapılması gerçekten gerekmiyor” açıklamasına tepkisiz kalırken, Lindner yeni bir adım daha arttı.

Lindner, tasarruf için Maliye Bakanlığı binasından vazgeçti

Haberin Devamı

‘BORÇTAN KURTULMALIYIZ’
Bakan Lindner, şu andaki Başbakan Scholz’un Federal Maliye Bakanlığı döneminde bakanlığın tam karşısındaki boş arsa üzerine yeni bir bakanlık binası yapılmasına onay verdiği projeyi durduracağını açıkladı. “Borçtan kurtulmalıyız. Bunun için gerek olmayan projelerden vazgeçmeliyiz” diyen Lindner, şu andaki hesaplara göre 600 milyon Euro’ya mal olacağından hareket edilen Federal Maliye Bakanlığı’na ait yeni bina projesinden vazgeçileceğini söyledi. Bakan Lindner, “Almanya’nın ödenebilir yeni konutlara ihtiyacı var. O nedenle biz o arsa üzerinde yeni konutlar inşa edilmesini istiyoruz” dedi.

BEYAZ SARAY’IN 8 KATI
İki Almanya 1990 yılında resmen birleştikten sonra 1991 yılında Bonn’un yerine Berlin’in başkent olması kararı alınması üzerine Berlin’deki ‘Reich Meclisi’ olarak bilinen Federal Meclis binasının karşısındaki boş alana yeni başbakanlık binası yapılması çalışmaları başlatıldı. Uzun süren proje çalışmalarından sonra 1997 yılında temel atıldı. Yaklaşık 4 yıl içinde 64 bin metrekarelik bir alan üzerinde 25 bin metrekare kullanım alanına sahip başbakanlık binası dikildi. Açılışını da, temelini atan Almanya’nın en uzun süre başbakanlığını yapan Helmut Kohl değil, yerine geçen Gerhard Schröder 2 Mayıs 2001 tarihinde yaptı. O zamanın parasıyla 513 milyon 300 bin Mark’a (Yaklaşık 360 milyon Euro) mal oldu. Şu andaki konumuyla Washington’daki Beyaz Saray’dan sekiz kat, Londra’daki Downing Street’ten on kat, Paris’teki Elysee Sarayı’ndan üç kat daha büyük olan Berlin’deki başbakanlık binasının 25 bin metrekarelik kullanım alanıyla genişletilmesini içeren projeden hayata geçirilmesi durumunda bu büyüklük iki katına ulaşacak. Şu andaki hesaplara göre 2028 yılında tamamlanması halinde de 860 milyon Euro’ya mal olacak.

BAKMADAN GEÇME!