Lavanta terapisi

Güncelleme Tarihi:

Lavanta terapisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 14:13

Araştırmalar, lavanta yağının sakinleştirici, stres giderici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Ancak kullanırken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü herkes için uygun olmayabilir.

Haberin Devamı

GERÇEK lavanta, Akdeniz bölgesine özgü, aralarında nane, kekik, fesleğen gibi 7 bini aşkın türün yer aldığı Ballıbabagiller ailesinden bir bitkidir. Lavanta, uçucu yağlar içerir; Linalil asetat ile linalool en önemli bileşenlerdir ve aynı zamanda ana bileşenlerdir. Bazı klinik araştırmalar, lavanta yağının huzursuzluk ve endişeli ruh hallerini tedavi etmeye yardımcı olabileceği sonucunda birleşiyor. Ekotrofolog* Brigitte Neumann, “Şimdiye kadar elimizde olan bilgilere dayanarak, lavanta çiçekleri ve lavanta yağı hafif stres ve yorgunluğu gidermek için kullanılabilir. Lavanta, ayrıca uykuyu destekleyici bir etkiye sahip olabilir. Lavanta yağı, örneğin kokulu yağ lambalarında aromaterapi şeklinde kullanılır. Banyo katkı maddesi olarak da kullanılabildiği gibi, kapsül olarak da alınabilir” diyor.

Lavanta terapisi
YATMADAN ÖNCE LAVANTA ÇAYI
Uyku sorununu çözmek için lavanta çayı öneren Neumann, “Lavanta çayı için bir bardağa bir çay kaşığı lavanta çiçeği koyun, üzerine kaynar su dökün ve 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Yatmadan önce içmek, uykuya dalmada yardımcı olabilir” diyor. Neumann, ayrıca lavanta çayının günde 1-2 bardaktan fazla içilmemesini söylüyor. Ciddi durumlarda lavanta terepisinin doktor kontrolünde uygulaması gerektiğini belirten Brigitte Neumann, şunları söylüyor: “Stres, huzursuzluk ve uyku sorunları için lavanta denenebilir. Ancak etki garantisi yok. Şiddetli anksiyete belirtileri için lavantanın ne kadar etkili olduğu da henüz açıklığa kavuşturulmuş değil. Genel değerlendirmeler de kısmen çelişkilidir. Bu nedenle uzmanlar, yalnızca kendi kendine ilaç tedavisine güvenmemeyi, şiddetli psikolojik rahatsızlıklarda tıbbi tedaviye ek tamamlayıcı tedavi olarak lavanta terapisini uygulamayı öneriyor. Hâlihazırda ilaçla, örneğin anksiyete bozukluğu için benzodiazepinlerle tedavi gören hiç kimse, doktoruna danışmadan lavanta yağı almamalıdır, etkileşimler mümkündür. Önceden kronik rahatsızlıkları olan, özellikle karaciğer, böbrek, pankreas hastalıkları, ayrıca şeker hastalığı ve çeşitli bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişiler, şifalı otları sadece bir doktora danışarak almalı ve hiçbir koşulda kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmamalıdırlar. Çay ve kapsüllere bir alternatif olarak, aroma lambasına birkaç damla lavanta yağı veya yastığın altına bir lavanta poşeti konulabilir, lavanta kokusu da rahatlamaya yardımcı olabilir.”
Lavanta terapisi
HAMİLELERDE VE EMZİRENLERDE...
“Herhangi bir ön hastalığı olmayan kişilerin de lavanta gibi şifalı bitkileri kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor. Bu nedenle dozu, kullanma talimatına veya doktor tavsiyesine göre uygulanmalı. Herhangi bir sorun varsa, eczacılara, fitoterapistlere veya tedavi olunan doktora/ev doktoruna başvurulmalıdır” diyen Neumann, özellikle de hamileleri uyarıyor: “Hamilelik ve emzirme döneminde lavanta çiçeği kullanmaktan kaçınılmalıdır. Herhangi bir yan etkisi olmadığına dair bir çalışma henüz yok. Ayrıca, lavanta yağı, bebekler ve çocuklar için uygun değildir. En kötü durumda, uçucu yağlar içerdiği için solunum durması ile birlikte gırtlak spazmına neden olabilir.”
Bunun dışında cilt sorunu, dolaşım sorunları olanlar, ateşi olanlar, astım hastaları, lavanta banyolarından kaçınmalıdır.

Haberin Devamı

Ekotrofolog (Ökotrophologie): Almanya’da disiplinler arası bir öğrenim dalı. Beslenme uzmanlığı ve ev ekonomisi dallarının bir kombinasyonu.

Lavanta terapisi

BAKMADAN GEÇME!