Kuruyan gölde, av yasağı

Güncelleme Tarihi:

Kuruyan gölde, av yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 08:43

KONYA'da 1980'li yıllarda 17 metre derinliğinde ve yüzöl?ümü 350 kilometre olan Akşehir Gölü, küresel ısınma ve bilin?siz sulama nedeniyle tamamen kurudu.

Haberin Devamı

Gölün, sadece kış aylarında 30-40 kilometrelik alana kadar ulaşabildiği belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, kurayan gölde, 2012 yılına kadar av yasağı getirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından getirilen yasak, Resmi Gazete de yayımlandı. Yayımlanan, Ticari Ama?lı Su ?rünleri Avcılığı tebliğininin bilimsel, ?evresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak ve su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla hazırlandığı a?ıklandı. Kararda, "Bu Tebliğ; 1/9/2008- 31/8/2012 tarihleri arasında ticari ama?lı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenler" denilirken, Konya'daki Altınapa, May ve Sille Barajları ile Akşehir ve Karagöl (krater) sulak alanlarında balık avının yasaklandığı belirtildi.

Gölün kıyısındaki Göl?ayır Beldesi'nde yaşayan ?ift?i Rasim Alkut, gölde 15 yıldır balık?ılık yapılmadığına dikkat ?ekerek, "1980'li yıllarda gölün kıyısında bulunan tüm köylerde balık?ılık yapılırdı. Köylü ge?imini sadece balık?ılıkla sağlardı. Göl kuruduğu i?in balık?ılık öldü. Kimileri ?ift?ilik yapıyor, kimileri kahvehane köşelerinde oturuyor. Bakanlık, Akşehir Gölü'nde balık?ılığı boşuna yasaklamış. Balık?ılık yapmıyoruz. Kayıklarımızı, motorlarımızı sattık. Bu gölde ?alıştığımızda en ufak balığımız 20 kilo sazan balığıydı. Bu göl suyla beslenmediği sürece burada balık yaşamaz" dedi.

Bir dönem kerevit ihracatı yaptıklarını belirten ?ift?i Mustafa Zorlu, "Gölde sazan, turna balığı vardı. Bununla birlikte kerevit ve istakoz. İhracat yapıyorduk. Ama şimdi göl kurudu, ihracat bitti. Artık ?ift?ilikle uğraşıyoruz" diye konuştu.

Akşehir Tarım İl?e Müdürü Bahri Karaman, Akşehir Gölü'nün 1980'li yılların başında 17 metre derinliğinde, yüzöl?ümününde 350 kilometrekare olduğunu söyledi. Kahraman, şöyle konuştu:

"Gölün önemli bir unsuru da patentli Akşehir Kirazının üretimi ile ilgilidir. Göl kuzeyden ve güneyden esen poyrazın kesişme noktasıdır. Dolaysıyla kirazda oluşan mikro klima ve iklim şartlarının oluştuğu bir noktadır. İl?emizde yılda 15 bin ton üretilen ve 7 bin tonu ihra? edilen kirazın, yetiştirilme bölgesi göl ?evresidir. Yağışın az olması nedeniyle eskiden 350 kilometrekare olan göl alanı, kış aylarında 30-40 kilometreye ulaşmakta yazın ise yeniden kurumaktadır. Yaklaşık 2 bin kişinin ge?im kaynağı olan kerevit ve kamış artık yoktur. Bunun yanında balık?ılıkta tamamen bitmiş durumda."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!