‘Kuracaksan da kurmayacaksan da açıkla’

Güncelleme Tarihi:

‘Kuracaksan da kurmayacaksan da açıkla’
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 10:51

Eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) uzantısı konumundaki Sol Parti’de ‘bölünme’ tedirginliği artarken, yeni bir parti kuracağı ileri sürülen Sahra Wagenknecht’e “Ne yapacağını çabuk açıkla” baskıları arttı.

Haberin Devamı

GELECEK seçimlerde Sol Parti’den aday olmayacağını haftalar önce ilan eden Sahra Wagenknecht’in, yeni parti kurma konusundaki kararının bu yıl içinde, en geç bir yıl içinde şekilleneceğini açıklaması, Sol Parti’de tepkiyle karşılandı. Sol Parti Eş Başkanları Janine Wissler ile Martin Schirdewan, Wagenknecht’in bu tutumunun tam bir sorumsuzluk olduğunu söylediler. “Wagenknecht’in bu tutumu, Sol Parti’nin hedeflerini savunan binlerce üyemizi küplere bindiriyor” diyen parti yöneticileri, bu yöndeki düşüncelerinden vazgeçmesi çağrısında da bulundular. Eş başkanlar tarafından yapılan açıklamada, “Bölünme ve partiyi bölme girişimlerine kararlı bir biçimde karşı çıkılmasını ve çoğulcu sosyalist Sol Parti’nin temel ilkelerini savunmasına katkıda bulunulmasını istiyoruz” denildi.

Haberin Devamı

‘İKİ PARTİYE İHTİYACIMIZ YOK’
Yıllarca Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı olarak görev yapan Gregor Gysi ise Wagenknecht’i ‘yola getirmek’ için devreye girmeye hazır olduğunu açıkladı. Sahra Wagenknecht ile kadın hakları savunucusu Alice Schwarzer öncülüğünde hazırlanan ‘Barış Manifestosu’na da imza atan Gysi, parti yönetimi ile Wagenknecht arasındaki görüş ayrılığının giderilemeyecek düzeyde olmadığını söyledi. Gysi, “Bizim iki partiye ihtiyacımız yok. Bu konuyu aylarca sürüncemede bırakmak olmaz. Böyle bir durumda politikaya konsantre olmak mümkün olmaz. O nedenle bu konuda karar çabuk verilmeli. Parti sürüncemede bırakılmamalı” dedi. Sol Partili bazı politikacılar da Sahra Wagenknecht’e “Yeni bir parti kuracaksan da kurmayacaksan da kararını ver. Ve bu kararını çabuk açıkla” çağrısında bulundular.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI YAŞANDI
Sahra Wagenknecht ile yıllardır üyesi olduğu Sol Parti arasında zaman zaman ciddi görüş ayrılıkları yaşandı. Sol Parti, Almanya’ya sığınmacı gelmesine tam destek verirken, Wagenknecht, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in Suriyeli sığınmacılara kapıları sonuna kadar açmasına yoğun tepki gösterdi. Kovid-19’a karşı mücadelede partisi aşı mecburiyetine destek verirken, Wagenknecht buna karşı çıktı. Partisinin politikasıyla örtüşmeyen bir biçimde Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermesine sert tepki gösterdi. Aynı şekilde, Federal Meclis’te yaptığı bir konuşmasında, “Almanya, bizim en önemli enerji partnerimize ekonomik savaş açtı” suçlamasında bulunarak, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara son verilmesini bile istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!