Künast'tan Türklere övgü

Güncelleme Tarihi:

Künasttan Türklere övgü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2011 16:06

Almanya’nın Berlin eyaletinde 18 Eylül’de yapılacak olan eyalet meclisi seçimlerinde Yeşiller Partisi’nden başbakan adayı olan Renate Künast, Berlin’deki göçmen kökenli şirketlerin, eyalet ekonomisinin önemli bir dayanağı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Künast, Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliğinde (TDU) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türk ve Alman işadamlarının Berlin’in önemli bir parçası olduğunu ve başkentin, bu işadamları olmadan düşünülemeyeceğini belirterek, "Berlin’de 20 bin göçmen kökenli girişimci var ve 60 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. Sadece Türk kökenli şirketlerde 30 bin kişi çalışıyor. Bu Berlin ekonomisinin önemli bir dayanağıdır. Bu paralel bir ekonomi değil, Berlin ekonomisinin bir parçasıdır" diye konuştu.

Berlin eyaletinin, küresel ekonomik krizi oldukça iyi bir şekilde atlattığını ancak yine de eyaletin ekonomik durumunun Almanya ortalamasının altında olduğunu ifade eden Künast, Berlin ekonomisinin canlanmasını istediğini, bunun için bir bütünün parçası olarak Türk girişimcilere ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Almanya’da yaşayan Müslüman göçmenleri, yazdığı kitapla eleştiren Almanya Merkez Bankasının eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin hakkında yapılan tartışmalara da değinen Künast, bu tartışmalar çerçevesinde bir etkinlikte "Deukische Generation" (Alman-Türk kuşağı) adlı derneğe üye olan ve hukuk okuyan 2 genç kadınla tanıştığını ve bu kadınların "Bu tartışmaları bu şekilde sürdürürseniz ülkeden gideriz" şeklinde konuştuğunu söyledi.

Genç kadınların söylediğinin kendisini endişelendirdiğini, bu insanların potansiyeline ihtiyaçları olduğunu belirten Künast, başkentte fakirliğin de yaşandığını ve iş imkanlarının çok az olduğunu ifade etti. Konuşmasında Türk işadamlarını çevre dostu iş alanlarına yatırım yapmaya da çağıran Künast, Türk girişimcilerin Alman işadamlarıyla birlikte çalışarak gençlere meslek eğitimi imkanı sunulması konusunda sorumluluk üstlenmesini istedi.

İşadamlarının sorularını da yanıtlayan Künast, işadamlarına vize verilmesinin kolaylaştırılması gerektiğini, bunun Alman dış politikasının yanı sıra yerel ve ekonomik politikaların da çıkarına olacağını kaydetti. Künast, "opsiyon modeli" olarak bilinen ve Almanya’da doğan göçmen kökenli gençlerin 23 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birini seçmesini zorunlu hale getiren uygulamanın kaldırılması konusunda Baden-Württemberg eyaletinin bir girişimde bulunduğunu hatırlatarak, Berlin eyaletinin de böyle bir girişimde bulunması gerektiğini belirtti.

Berlin’deki tüm yabancıların yerel seçimlerde oy kullanması konusunun parti programında yer alığını da ifade eden Künast ayrıca, yabancı ülkelerde elde edilen diplomaların Almanya’da hızlı bir şekilde denkleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. TDU Başkanı Hüsnü Özkanlı da Almanya’da özel iş yapılması konusunda çok sayıda bürokratik engel bulunduğunu belirterek, bu engellerin kaldırılmasını istedi. Toplantıya, işadamlarının yanı sıra Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu ve seçimlerde Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinde 1. bölgeden doğrudan milletvekili adayı olan Sehernaz Jaenel de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!