Kraliyet Sarayı önünde Mehteran

Güncelleme Tarihi:

Kraliyet Sarayı önünde Mehteran
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 12:24

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı İsveç Kraliyet Sarayının önündeki parkta büyük bir Türk şenliğine dönüştürülerek kutlandı. İstanbul Büyükşehir Mehter Takımının seslendirdiği marşlarla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu sene daha görkemli ve coşku ile kutlanmasına neden oldu. Kutalamalar 5 saat sürdü ve Türkiye sanatı, kültürü müziği ve mutfağı ile tanıtılma imkanı buldu.

Haberin Devamı

İSVEÇ Türk Gençlik Federasyonu tarafından başkent Stockholm’ün merkezinde son 8 yıldır büyük bir katılım ile kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu sene rekor bir katılımla 8 bin kişiyle kutlandı. Yaklaşık 5 saat süren kutlamalarda Türk kültürü, sanatı ve mutfağı çeşitli yönleriyle tanıtılma imkanı buldu. Çeşitli okullardan gelen çocuk dans gruplarının gösteriminden sonra sahne olan İstanbul Büyükşehir Mehteran Takımının gerek görüntüsü gerekse sundukları marşlar ile salonu dolduran Türkleri duygulandırırken, yoğun alkış desteğini de aldı. 23 Nisan kutlaması için Türkiye’den İsveç’e gelen Badem Müzik grubu da sahne alarak son albümündeki şarkıları seslendirdiler. Programda ayrıca İsveç’teki sanatçılardan oluşan misafir sanatçılar da sahne alarak kutlamaya ayrı bir renk kattılar.

THY’den kutlamalara tam destek

Kutlamaların baş sponsoru THY’nin İsveç Müdürü Bilal Tezcan’da konuşmasında THY’nin her zaman birlik beraberlik dostluk mesajı veren bu tür projeleri, desteklemeye hazır olduğunu belirterek, “Artık İsveç 23 Nisan kutlamaları ile daha güzel, artık Stockholm 23 Nisan kutlamaları ile daha çok anlamlı” dedi.

Mehter Takımı tartışması

Dünyanın en eski askeri bandosu konumundaki Mehteran Takımının Kraliyet bahçesi’ndeki yürüyüşü ve sahne alışı Türkler kadar meydana bulunan İsveçlilerin de ilgi ve beğenisini aldı. Repertuarlarında bulunan, Genç Osman, Hücum Marşı,Osmanlı mehter marşı gibi marşları çalarak Osmanlı’nın savaşa giderken çaldığı marşları bir bayram atmosferinde dostluk ve barış için atmosferinde seslendiren Mehter Takımı, uzun süre alkışlandı. Meydanı dolduran Türkler daha sonra Mehter takımıyla birlikte anı fotoğrafları çektirmek için yoğun ilgi gösterdikleri görüldü. Mehteran takımının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programında yer alması bazı kesimler tarafından eleştirilirken çoğunlu bizim en eski bir kültürümüz olan ve dünyanın en eski bandosunun böyle bir şenlikte Türkiye’yi tanıtmasından başka bir gayesi yok şeklinde değerlendirildi.

Böyle bir kutlamaya ihtiyaç vardı

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, “görkemli bir 23 Nisan kutlamasına ihtiyaç vardı.Bu kutlamada emeği geçen Türk Gençlik Federasyonuna teşekkür etmek istiyorum.Özellikle Gençlik Federasyonumuz önümüzdeki 10 yılın idarecileri olarak mükemmel işler yapıyorlar. Bu kutlamada Türklerin ne kadar böyle bir birlikteliğe susamış olduklarını gördüm”dedi.

Gelecek yıl Türk yürüyüşü olabilir

Büyükelçi Zergün Korutürk, gelecek yıl 23 Nisan kutlamasının ABD’de olduğu gibi bir Türk günü, Türk yürüyüşüne dönüşerek kutlanabileceğini kaydederek, “Sanırım bu daha çok ses getirir”dedi.

Gurur duyduk

Türk Gençlik Federasyonu Başkanı Alev Akbaş’ta, yaklaşık 8 bin kişinin katımlıyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramındaki katılım ile çok gurur duyduğunu kaydederek, “Büyükelçimizin değindiği üzere bizde gelecek yıl için böyle bir Türk yürüyüşü düşünüyoruz.Hedefimiz Türk kültürünü sadece çocuklara değil, herkese göstermeyi arzuluyoruz.Bu yıl 8 bin kişi katıldı ancak her sene bu hedefi daha iyilere yükseltmek”diye konuştu. İsveç Türk Federasyonu Başkanı Ahmet Önal da, “Bugüne kadar olan 23 Nisan kutlamalarının en güzeline tanık olduk. 1995 yılında gençlerimize inanarak bu yola çıkmıştık. Bugüne kadar gençlerimiz bunu her sene ispat ederek bu günlere geldiler. O gün de söylemiştim gençlerimize inanmalı ve güvenmeliyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!