Kosova’da ‘savaş suçu’ndan yargılanan Thaçi için destek gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Kosova’da ‘savaş suçu’ndan yargılanan Thaçi için destek gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 10:24

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde, ‘savaş suçu’ işlediği gerekçesiyle 6 Kasım 2020 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Kosova eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi için yarınki yargılama öncesi onbinlerce kişinin katılımıyla başkent Priştine’de destek gösterisi düzenledi.

Haberin Devamı

UZUN yıllar genel başkanlığını yaptığı Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve ‘Özgürlüğün Bir Adı Var’ gurubunun girişimiyle düzenlenen ‘Adelet için yürüyoruz’ destek gösterisine, PDK’nın şu anki mevcut Genel Başkanı Memli Krasniçi, siyasi temsilcileriyle binlerce kişi katıldı. Başkent Priştine’deki Nona Tereza Caddesi’nde düzenlenen destek gösterisi için Kosova’nın farklı şehirlerinden ücretsiz otobüsler kaldırıldı. Ellerinde ‘Özgürlüğün Adı Var’ dövizleri açan göstericiler, sık sık Thaçi ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları için sloganlar attılar. Burada bir konuşma yapan PDK Genel Başkanı Memli Krasniçi, Hashim Thaçi ve diğer yoldaşlarının bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

2020’DE İSTİFA ETMİŞTİ
Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi bünyesindeki Kosova Özel Mahkemesi tarafından 2020 yılında hazırlanan savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine Kosova eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, 5 Kasım 2020 tarihinde görevinden istifa etmişti. İstifa kararının ardından Lahey’e giden Thaçi, 6 Kasım tarihinde aralarında eski Meclis Başkanları Kadri Veseli, Yakup Krasniçi ve eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlarından Recep Selimi’yle birlikte gözaltına alınarak Lahey’deki tutukevine konuldu. Lahey’de bulunan özel savcılık, Thaçi ve diğer 3 kişi hakkında hazırlanan iddianamede adı geçen kişilerin, 1998 ile 1999 yılları arasında süren savaşta 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikleri bildirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!