Korona aşısı sonrası kısa süreli regl düzensizlikleri olabilir

Güncelleme Tarihi:

Korona aşısı sonrası kısa süreli regl düzensizlikleri olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 12:48

Küresel aşı kampanyasının başlamasından kısa bir süre sonra kadınlar, sosyal medya platformlarında menstrüasyon düzensizlikleriyle ilgili bilgiler paylaşmaya başladı. Benzer raporlar sağlık kurumlarında da ortaya çıktı. Konuyla ilgili Science Advances bilim dergisinde Amerika’da yapılan bir araştırma yayımlandı.

Haberin Devamı

ILLINOIS Üniversitesi’nden Dr. Kathryn Clancy ve Tulane Üniversitesi’nden Dr. Katharine Lee, bu konuyla ilgili araştırma yapmaya karar verdi. Dr. Katharine Lee ve ekibi, 39 bin 129 tam aşılı kadına, menstrüasyon periyotlarıyla ilgili soruların sorulduğu bir araştırma yaptı. Çok düzenli regl dönemleri olduğunu bildiren kadınların yüzde 42’si aşılamadan kısa bir süre sonra daha ağır veya düzensiz adet gördü. Yaş veya ilaç kullanımı nedeniyle kanaması durmuş olan kadınlar bile bazen kanama bildirdi. Denekler arasında menopoza girmiş kadınlar ve trans kadınlar da vardı. Araştırmacılar, regl döngüsündeki değişikliklerin sık sık ve aşılama ile bağlantılı olduğu, aynı zamanda da zararsız ve kısa süreli olduğu sonucuna vardı. Bu etkiler, kullanılan aşıdan bağımsız olarak ortaya çıktı. Araştırma ayrıca, aşının kadınların doğurganlık ve çocuk doğurma potansiyeli üzerinde hiçbir etkisi olmadığını da gösterdi. Bu sonuç, diğer birçok çalışmada zaten ortaya konulmuştu. Ancak araştırmacılar, ilaca olan güveni güçlendirmek için aşıdan sonraki olayların açıkça ele alınması gerektiğini vurguladı. Menstrüel düzensizliklerle ilgili ilk raporlardan sonra, Alman Paul Ehrlich Enstitüsü de bunun aşı ile bir bağlantısı olmasını ihtimal dışı olarak açıklamışlardı.

Haberin Devamı

KISA SÜRELİĞİNE BOZABİLİR
Bağışıklık sistemi, vücudun hormonal dengesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Örneğin HPV’ye (serviks kanseri tetikleyicisi) karşı diğer aşılardan sonra bile bazı durumlarda geçici regl düzensizlikleri oluşabiliyor. Kovid-19 enfeksiyonları sonrasında da regl döngüsünde düzensizlikler bildirildi. Bu konunun arkasındaki kesin biyolojik mekanizmalar henüz bilinmiyor. Araştırmacılar, döngüyü kontrol eden hormon eksenleri üzerinde, aşılamadan sonra bağışıklık ve inflamatuar yanıtın etkisinden şüpheleniyor. Ayrıca, daha yaşlı kadınların ve zaten çocuğu olan kadınların aşılara daha duyarlı tepki verdiği varsayılıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!