Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2024 10:32

Köln Müze Hizmetleri, şehirdeki müzelerdeki etkinliklerden ve programlardan kentte yaşayan Türkiye kökenlilerin de haberdar olması ve katılım sağlaması için 2018 yılından beri Türkçe hizmet veriyor. Bu hizmeti daha geniş kitlelere duyurmak isteyen müze yetkilileri, Türk basın mensuplarını bir basın toplantısıyla bilgilendirdi.

Haberin Devamı

KÖLN Müze Hizmetleri Müdürü Barbara Foerster, Medya ve Halkla İlişkiler Direktörü Marie-Luise Höfling ile Çeşitlilik ve Müze Programları Direktörü Dominik Fasel katıldıkları bir basın toplantısıyla Köln Müze Hizmetleri’nin Türkçe dilindeki programlarını tanıttı. Köln Müze Hizmetleri genel olarak, bir müze merkezi olarak kentteki 9 müzede sunulan programlardan, eğitim hizmetlerinden, bunların tanıtılmasından ve iletişimden sorumlu. Belediye müzeleri arasında sanat müzeleri, tarih ve arkeoloji müzeleri ve Avrupa dışı koleksiyonlara sahip müzeler bulunuyor. Kent nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının göçmen kökenli ve buna bağlı olarak çok dilli olduğu göz önüne alındığında, Almancanın yanı sıra farklı dillerde eğitim ve hizmet sunulması da çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşmasında oldukça önemli rol oynuyor.

Haberin Devamı

Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı
Köln Müze Hizmetleri Müdürü Barbara Foerster, Medya ve Halkla İlişkiler Direktörü Marie-Luise Höfling, Çeşitlilik ve Müze Programları Direktörü Dominik Fasel

6 YILDIR TÜRKÇE HİZMET VERİLİYOR
Dil, öğrenme süreçleri, değişim, tartışma ve katılım için bir araç. Bu bakımdan müze iletişiminde de önemli rol oynuyor ve çok dillilik giderek artan bir şekilde müze hizmetlerinin çalışmalarında odak noktası oluyor. Köln Müze Hizmetleri İngilizce, Fransızca, Ukraynaca, Rusça, Lehçe, Kürtçe gibi pek çok dilin yanı sıra, şehirde en büyük göçmen kökenli grubu oluşturan (nüfusun yaklaşık 5’te biri) ve dolayısıyla da en çok konuşulan ana dil olan Türkçe dilinde 2018 yılında beri hizmet veriyor. Medya ve Halkla İlişkiler Direktörü Marie-Luise Höfling, bu çalışmanın daha geniş kitlelere duyurulması ve daha fazla Türkiye kökenlinin etkinliklere katılması amacıyla Türk basın mensuplarıyla bir araya geldiklerini söyledi. Türkçe konuşan farklı yaş gruplarındaki insanlar için hazırlanan ve ücretsiz olan dijital ve analog programlara https://museenkoeln.de/portal/Tuerkce_Etkinlikler sayfasından ulaşılabilir.

Haberin Devamı

Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı

ÇOCUKLAR İÇİN DİJİTAL PROGRAMLAR
Çeşitlilik ve Müze Programları Direktörü Dominik Fasel ise Köln’deki dokuz müzeden ve programlardan bahsetti. Yetişkinlere yönelik programların yanı sıra çocuklara ve okullara yönelik programların da olduğunu belirten Fasel, etkinliklerin herkese açık olduğunu, ücretsiz programların yanı sıra okullara ve gruplara indirimli etkinliklerin de olduğunu belirtti. Köln müzeler sayfasında https://museenkoeln.de/portal/Tuerkce_Etkinlikler adresinde listelenen etkinlikler arasında özellikle çocuklar ve aileler için, Köln koleksiyonlarından esinlenerek hazırlanan Türkçe altyazılı videolar, ‘Bizim için zaman’ bölümünde hem müze ziyareti sırasında hem de evde uygulanabilecek oyunlar, yaratıcı çalışmalar sunuluyor. Ayrıca her ay, pazar günleri çeşitli müzelerde farklı programlar sunuluyor. Örneğin yetişkinler için Wallraf-Richartz-Müzesi&Corboud Vakfı’nda her ayın ilk pazar günü saat 15.00’ten itibaren, Ludwig Müzesi’nde her ayın ikinci pazar günü saat 15.00’ten itibaren Türkçe rehberli turlar düzenleniyor. Köln Şehir Müzesi’nde de eylül ayından itibaren Türkçe rehberli turlar düzenlenecek. “Müzeye Hoş geldiniz” serisindeki etkinlikler, kentteki dokuz müzeden birinde ‘Köln Günleri’nde gerçekleştiriliyor ve özellikle Köln’deki Türkiye kökenli hanımları ve beyleri hedefliyor. Almanca-Türkçe sergi turları mevcut koleksiyonla ilgili aynı zamanda karşılıklı fikir alışverişi ve diyalog imkânı sunuyor.

Haberin Devamı

Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı

İNTERAKTİF MÜZE DENEYİMİ
Köln ve çevresinde yaşayan, kendilerinin veya ailelerinin göç geçmişi olan, kendi ana dillerini konuşan insanlar, müzeler için önemli bir hedef kitlesi. Çok dilli programlar aynı zamanda müze programlarına aktif katılımı zorlaştıran engellerin ortadan kalkmasına da yardımcı olacak. Basın toplantısının sonunda Çeşitlilik ve Müze Programları Direktörü Dominik Fasel, basın mensuplarına tamamen yenilenen Köln Şehir Müzesi’ni ve dijital araçlarla zenginleştirilen üç boyutlu objeler ve interaktif deneyimler sunan sürekli sergiyi gezdirdi. 3 katta ve 8 soru başlığında hazırlanan sergi, basın mensuplarını da oldukça etkiledi.

Haberin Devamı

Köln Müze Hizmetleri Türkçe programlarını tanıttı

Özellikle inanç başlığında sergilenen, Köln’ün ilk camilerinden olan Barbarossa Camii’nin kırık tabelası ve Kuran, duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Sergiyi Türkçe (ya da diğer dillerde) rehber eşliğinde ziyaret etmek isteyenler Köln Şehir Müzesi sayfasından rezervasyon yaptırmak zorunda. Halka açık günlerde ücretsiz gezilen sergiler, diğer günlerde 5 Euro, indirimli 3 Euro’luk biletle ziyaret edilebiliyor. Farklı indirimler için de müzeler sayfasından bilgi alınabilir.

BAKMADAN GEÇME!