Koalisyon tamam sıra kabinede

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon tamam sıra kabinede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2010 10:03

Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde kurulmak istenen azınlık hükumeti için hazırladıkları koalisyon sözleşmesinin temel başlıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde koalisyon görüşmelerini tamamlayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ortak politikalarını belirledikleri koalisyon sözleşmesini kamuoyuna tanıttı. SPD Lideri Hannelore Kraft ve Yeşiller Meclis Grup Başkanı Sylvia Löhrmann'ın ortaklaşa açıkladıkları koalisyon sözleşmesinde uyum konusu ağırlıklı olarak yer aldı.


Koalisyon, ortak hükumetin hedefinin, toplumdaki sosyal dayanışmayı yeniden güçlendirmek ve gitgide belirginleşen sosyal ve toplumsal bölünmeyi durdurmak olduğu vurgulandı.

Daha çok katılım
Yerel seçimlerde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen insanlara da seçim hakkı verilmesini ve çifte vatandaşlığın kabul edilmesini savunacaklarını açıklayan SPD ve Yeşiller, gençlerin ergenliğe ulaştıklarında vatandaşlık konusunda tercih yapma zorunluluğunu kaldıracaklarını belirttiler. İslam'ın NRW'de üçüncü büyük dini topluluğu oluşturduğuna dikkat çeken Kraft ve Löhrmann, Müslümanların başarılı bir uyum sergileyebilmeleri için devlet ve İslam'ın yapıcı bir birlikteliği oluşturması gerektiğini açıkladılar.

Ana başlıklar
Koalisyon sözleşmesinde uyumun yanı sıra yapısal değişiklikler yer aldı. Ekonomi başlığı altında eyaletin bir sanayi ülkesi olmaya devam edeceğinin belirtildiği sözleşmede mali sorun yaşayan orta ölçekli kuruluşlara eyalete ait NRW-Bank'ın finansman sağlaması öngörüldü. Sözleşmeye göre sırada bekleyenlere ve yeni okul mezunlarına meslek eğitim yeri garantisi sunulacak. Koalisyon ortakları ayrıca seçmen yaşını eyalet seçimlerinde 16'ya indirmeye karar verdi. SPD ve Yeşiller'in hedefinde üniversite harçlarının kaldırılması da var.

Haberin Devamı

Kaykın'ın bakanlığı suya düştü
Koalisyon ortakları kabinede kimlerin yer alacağı konusunda renk vermese de tarafların 11 bakanlık üzerinde anlaştığını açıkladılar. Uyum Bakanlığı'nın Çalışma Bakanlığı bünyesinde çalışacağı, olası Çalışma Bakanı Guntram Schneider'in (SPD) uyum konusunu da üstlenmesi bekleniyor. Uyum Bakanı olması gündeme gelen ve seçim öncesi gölge kabinede adı geçen Zülfiye Kaykın'ın bakanlığı ise suya düştü. Duisburg'da bazı çevreler Kaykın'ın SPD'nin kompetanlar takımına alınmasına tepki göstermişti. Bu tepkilerin Kaykın'ın bakanlık yolunu tıkadığı söyleniyor.

İlk yankılar
Koalisyon sözleşmesinin açıklanması ile Hıristiyan Demokratlar (CDU) ve Hür Demokratlar'dan (FDP) ilk tepkiler geldi. Karl-Josef Laumann (CDU) ve Andreas Pinkwart (FDP) yeni koalisyonu eyaleti borç batağına sürüklemekle eleştirdiler. Sol Parti'den ise farklı yorumlar geldi. Sol Parti Eşbaşkanı Gesine Lötsch, SPD lideri Hannelore Kraft'ın başbakanlığa gelmesine engel olmayacaklarını ancak devamında her yasa değişikliğini durumuna göre değerlendireceklerini açıkladı. Partinin diğer Eşbaşkanı Klaus Ernst ise sözleşmenin sadece temennilerden oluştuğu eleştirisini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!