KKTC'de bir ilk uygulandı

Güncelleme Tarihi:

KKTCde bir ilk uygulandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 11:52

KKTC’de ”ilk kez” Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi’nde uygulandığı belirtilen ”endovasküler tamir yöntemi” ile KKTC’de yaşayan Finlandiyalı Lars Victor Mathlas hayata döndürüldü.

Haberin Devamı

KKTC’de ”ilk kez” Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi’nde uygulandığı belirtilen ”endovasküler tamir yöntemi” ile KKTC’de yaşayan Finlandiyalı Lars Victor Mathlas hayata döndürüldü. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Mathlas’ın yırtık damarı, endovasküler tamir yöntemiyle, yapay damarla değiştirildi.

YDÜ Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, ”tüm dünyada ancak seçkin tıp merkezlerinde” uygulanabilen karın içine kanayan (rupture) aort anevrizmasına ameliyatsız endovasküler tedavi (kasıktan damar yoluyla), KKTC’de ilk kez YDÜ Hastanesi’nde uygulandı. YDÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Karakuzu’nun verdiği bilgiye göre, KKTC’de yaşayan Finladiya vatandaşı Lars Victor Mathlas, YDÜ Hastanesi’ne karın ağrısı şikayetiyle başvurdu.

Hastanın acil serviste ilgili branş hekimleri tarafından değerlendirildiğini belirten Karakuzu, aort damarında (kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen ana damar) karın içine kanayan bir yırtığın saptandığını kaydetti. Karakuzu, ”Bunun üzerine, hastayı tomografiye aldık. Bilgisayarlı Tomografi (BT) anjiyosunda anevrizma denilen, böbrek damarlarının 2-3 cm altından başlayan ve kasıktaki iliyak arter denilen damara kadar uzanan bir yırtık saptadık” dedi.

Yapılan tetkikler sonucunda ayrıca, Finlandiyalı hasta Lars Victor’un sağ akciğerinde de bir kitle saptandığını ve bunun kötü huylu bir kanser kitlesi olduğunu bulguladıklarını kaydeden Karakuzu, Finlandiyalının şeker hastası olması ve kalbinde de iki adet stent bulunmasının süratli cerrahi müdahale seçeneğini kısıtladığını söyledi. Doç. Dr. Aydın Karakuzu, şöyle devam etti:

”Tüm değerlendirmelerimiz sonucunda da, endovasküler tamir yönteminin cerrahi yöntemden daha güvenli olduğuna karar verdik. Daha önce KKTC’de yapılmayan bir işlemi de, Anestezi Reanimasyon ve Radyoloji Anabilim Dallarının da katkılarıyla gerçekleştirmiş olduk. Bu işlem hayat kurtarıcı bir yöntem. Yaklaşık 45-50 dakikalık bir sürede yapay damarı hastanın yırtık damarıyla değiştirdik. İşlemden 8 saat sonra da, hastamızı servisteki odasına aldık. İnsanların hayatlarında doğru zamanda doğru yerde olmaları gereken anlardan biriydi. Victor şanslı bir hastaydı. Tüm ekip adına gururluyum.”

Karakuzu, herhangi bir problemle karşılaşmadıkları takdirde, hastalarını salı günü evine gönderebileceklerini ifade ederek, aort anevrizmasının çok ciddi bir problem olduğunu, karın ağrısı şikayetlerinin de önemsenmesi gerektiğini söyledi. Öğretmen olan Finlandiyalı Lars Victor Mathlas da, 1995 yılından beri KKTC’de yaşadığını ve karın ağrısı şikayetiyle YDÜ Hastanesi acil servisine başvurduğunu, pek çok tetkik ve tahliller sonucunda da, aort damarında ciddi bir problemin olduğunu öğrendiğini kaydetti.

Lars Victor, ”Bu rahatsızlığımın ameliyatsız tedavisi sonrası gördüğünüz gibi servisteki odamdayım. Belki de bu rahatsızlığım başka bir yerde beni yakalamış olsaydı yaşamıyor olabilirdim. Emeği geçen tüm doktorlara teşekkür ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!