Kitapta sanal çağ

Güncelleme Tarihi:

Kitapta sanal çağ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 17:07

Frankfurt Kitap Fuarıdün akşam AlmanyaDışişleri Bakanı GuidoWesterwelle ile buyılki ‘onur konuğu’İzlanda CumhurbaşkanıOlafur RagnarGrimsson’un kitapokumanın öneminevurgu yapan konuşmalarıylaaçıldı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Frankfurt Kitap Fuarı, dün akşam 63’üncü kez kapılarını dünya yayıncılarına açtı. Fuarın açılışını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bu yılın ‘onur konuğu’ İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson, kitabın insan hayatındaki önemine vurgu yaptı. 110 ülkeden 7 bin 500 yayıncının stand kurduğu fuar, 16 Ekim’e kadar sürecek.

Geçen yıl yayıncılığın e-kitaba geçişinin ilk işaretlerini veren fuarda dijital ortamın ağırlığı daha da artıyor. Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, “Yeni ortaklar, yeni medya m formatları ve yeni fikirler ile ciddi, ama çok canlı bir çok deneye tanık olacağız” dedi.

AVRUPA KÜLTÜR ÖDÜLÜ
Avrupa Kültür Programı’nda yer alan ve 35 ülkeden ‘yeni beliren’ birer yazara verilen Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü, bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nda açıklanacak. 2011 yılı için belirlenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türkiye jürisinde ise İnci Aral, Metin Celal, Mario Levi, Zeynep Oral ve Tarık Günersel yer alıyor. Jüri Başkanı Tarık Günersel, beş isim belirlendiğini, bu beş yazardan birinin AB Edebiyat Ödülü’nü alacağını ifade etti. İsimleri Frankfurt Kitap Fuarı’nda açıklanacak yazarlar ödüllerini 28 Kasım akşamı Brüksel’de düzenlenecek bir törenle alacak.

ÖDÜLÜ RUGE ALDI
Kitap fuarı kapsamında Frankurt Belediye Sarayı’nda düzenlenen törende, bu yılki Alman Kitap Ödülü, eski Doğu Almanya dönemindeki bir ailenin yaşam öyküsünü konu alan ‘In Zeiten des abnehmenden Lichts’ isimli kitabı yazan 57 yaşındaki Eugen Ruge’ye verildi.

EFSANEVİ İZLANDA
Fuarın ‘Onur Konuğu’ İzlanda efsaneleri ile ünlü İzlanda. İzlanda 318 bin nüfuslu bir ada. Yılda bin 600 civarında kitap üretilip 2.5 milyon kitap satılıyor. Kişi başına düşen kitap sayısı sekiz. Ortaçağ’dan başlayan bir edebiyat geleneği olan bir ülke İzlanda. Bir düzyazı türü olan Saga’larıyla anılıyor. Güçlü bir şiir geleneği de var. İlk roman 1850’de yayımlanmış.

En bilinen yazarları 1955’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış. Son yıllarda polisiye yazarları dikkati çekiyor ve bir çok dile çevriliyor. Bu yıl İskandinav Edebiyat Ödülü’nü kazanan Gyrğir Elíasson’un aralarında yer aldığı 40 İzlandalı yazar fuara katılacak. İzlandalı yazarların en çok çevrildiği dil olan Almanca.


Metin Celal

KAĞITTAN UZAKLAŞMA
DİJİTAL dünyanın getirdiği değişiklikler yayıncıların geleneksel çalışma yöntemlerinin değişmesine neden oluyor. Yayıncılığın kağıttan dijital alana geçişi kitap fuarlarını da değiştiriyor. Geleneksel kitap sergileme, tanıtma ve nihayetinde telif hakları satma amaçlı fuarcılık anlayışının yerini bilgi paylaşımının, tartışmanın ağırlıklı olduğu yeniliklerin sunulduğu toplantılarla şekillenen farklı bir yapı oluşuyor. Fuar programında profesyonellere yönelik toplantıların, seminerlerin sayısının oldukça arttığı görülüyor. Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında yapılacak profesyonellere yönelik bin 100 etkinliğin yarısı da dijital ortamdaki gelişmeler hakkında olması da bu yöndeki gidişi gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!