Kiralar el yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Kiralar el yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2011 14:26

Avrupa'da Londra ve Paris kiraların en yüksek olduğu kentler. Almanya'da en yüksek kiranın Münih'te ödendiğini söyleyen emlakçılar "İşsizliğin artması ve insanların iş bulma umuduyla büyük kentlere akın etmesi nedeniyle fiyatlar fırladı" dediler.

Haberin Devamı

KİRADA oturanların cebinden her yıl daha fazla para çıkıyor. Avrupa'da özellikle büyük kentlerdeki kira fiyatlarında artış var. Moskova, Londra ve Paris kira konusunda en pahalı kentler. Merkezi Hamburg'da bulunan danışmanlık şirketi F+B'nin açıkladığı sayılara göre Almanya'da kiraların en yüksek olduğu kent Münih. Kentte kiralık dairelerin metrekare fiyatının 10 Euro olduğu belirtiliyor. Başkent Berlin'de daha uygun fiyatlara kiralık ev bulmak mümkün. Buradaki metrekare fiyatı ortalama 5 Euro. Frankfurt, Stuttgart, Wiesbaden ve Köln'de de kiralar Almanya ortalamasının üzerinde.

DAHA DA ARTACAK
Frankfurt'un Fechenheim semtinde yıllardır emlakçılık yapan Sıddık Deniz, son yıllarda özellikle büyük kentlerdeki kiraların artış gösterdiğini söyledi. Deniz "İnsanlar işsizlik nedeniyle küçük yerleşim yerlerinden kaçarak büyük kentlere gidiyorlar. Buna bir de yeni Avrupa Birliği ülkelerinden gelenler eklenince yoğunluk yaşanıyor. Bu da daire kiralarının artmasına neden oluyor. Son 5 yıla bakıldığında bölgemizdeki kiraların ortalama yüzde 15 arttığını görüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde aynı oranda artış bekleniyor. Kiralar semtten semte bile farklılık gösteriyor. Örneğin Fechenheim'da 3 odalı 70 metrekare bir dairenin kirası 500 Euro. Aynı daire Sachsenhausen semtinde ise 700 Euro'dan başlıyor. Bunlara evin yan giderlerini de eklemek gerekir" dedi.

GÖÇMENLER ZORLANIYOR
Yan giderlerde de artış olduğunu söyleyen Deniz "Binalar eskiyor. Tamir masrafları artıyor. Bu da yan giderlere yansıyor. Tabi ki zamlanan gaz, elektrik fiyatlarını da unutmamak gerekir. Bu devirde kiracı olmak zor. Ancak ev sahipleri de yüksek fiyatlar nedeniyle dairelerini kiralayamadıkları için sıkıntı çekiyorlar" diye konuştu. Göçmenlerin "Yabancılara ev vermiyorlar" eleştirisini de değerlendiren Deniz şunları söyledi: "Elbette zaman zaman bu tür olaylar yaşanıyor. Ancak bunda göçmenlerin de hatası var. Ev sahibini arayan bazı vatandaşlarımız doğru dürüst Almanca konuşamadığı için kötü bir izlenim bırakıyor. Yanlış anlaşılmalar oluyor. Veya telefon görüşmesi sırasında arka planda çocuk gürültüsü duyuluyor. Bu da bir kiracı için eksi puan."

GÜNEY ALMANYA DAHA PAHALI
Verilen bilgiye göre Almanya'da kiralara yılda ortalama 0,6 oranında zam geliyor. Ancak zam oranı bölgeden bölgeye değişiyor. Artışların en yüksek olduğu eyaletler Bavyera ve Baden Württemberg. Kuzey Ren Vestfalya ve doğu bölgelerindeki eyaletlerde zam oranı daha düşük. Özeliklle doğu eyaletlerinde kiraların düştüğü bile gözlenebiliyor.

PARİS'TE İKİ KATINA YAKIN
Danışmanlık şirketi ECA International'ın 2010 yılı bilgilerine göre kira konusunda Avrupa'nın en pahalı kentleri arasında Moskova, Londra, Paris ve Amsterdam bulunuyor. Dünya genelinde 132 kent arasında kıyaslama yapan kuruluşun verilerine göre Almanya'daki kiralar Avrupa'da orta sıralarda yer alıyor. Örneğin şehir içinde üç odalı bir daireye Frankfurt'ta 980 Euro kira verilirken Paris'te bu miktar 1650 Euro.

DUVAR RENGİNİ KİRACI SEÇEBİLİR
Emlakçı Sıddık Deniz, kiracı hakları konusunda da bilgi verirken şunları söyledi: "Kiracılar ne yazık ki haklarını araştırmıyor. Örneğin yeni alınan kararlara göre kirada oturduğunuz daireden çıkarken evinizin duvarlarını boyayıp teslim etmek zorunda değilsiniz. Bu sadece ev sahibi ile yapılan sözleşmede belirtilmişse, özel durumlarda geçerli olabilir. Bu konuda bir çok kiracı bilgisiz. Ayrıca kiracı taşındığı dairenin duvarını istediği renge boyayabilir. Bu konuya ev sahibi karışamıyor. Konuyla ilgili detaylı bilgiye bölgenizdeki Kiracıları Koruma Derneklerin'den de ulaşabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!