Kiracı-ev sahibi davasında emsal karar!

Güncelleme Tarihi:

Kiracı-ev sahibi davasında emsal karar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 11:45

Federal Mahkeme, emsal niteliğinde bir karar aldı ve kiracının, evin diğer odalarını başkalarına kiralayabileceğine hükmetti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da, özellikle başkent Berlin olmak üzere büyük şehirlerde konut sorunu artık çözümsüz bir hal aldı. Rusya-Ukrayna savaşından sonra şehre çok sayıda Ukraynalı mültecinin de gelmesiyle, konut bulmak artık neredeyse imkânsız oldu. Federal Mahkeme konut sıkıntısının yaşandığı bugünlerde kiralık evlerle ilgili emsal teşkil eden bir karar aldı. Buna göre, kiracılar, ana konutları olarak kullanmadıkları ikinci dairelerini kısmen kiraya verebilecek. Dava, bir dairenin bir odasını haftada sadece 2-3 gün kullanan ve maliyeti düşürmek için evin diğer odalarını kiraya veren bir kişinin ev sahibine karşı açtığı dava üzerine görüldü. Davacı, 2014 yılında üç odalı bir daire kiraladı, ancak daha sonra ailesiyle birlikte şehrin dışında kiraladığı yarı müstakil bir eve taşındı. Mesleki nedenlerle daireyi kullanmaya devam etmek ve işe gitmekten kurtulmak için haftada iki ya da üç kez geceyi orada geçirmek istedi. Maliyetleri düşürmek için de evin iki odasını başkasına kiraya verdi. Ev sahibi sınırlı bir süreliğine bu duruma izin verdi, ancak daha sonra odaların başkasına kiralanmasına karşı çıktı. Bunun üzerine de ana kiracı konuyu mahkemeye taşıdı.

Kiracı-ev sahibi davasında emsal karar
‘MEŞRU MENFAAT’
Davanın görüldüğü Berlin-Mitte bölge İdare Mahkemesi kiracı lehine karar verdi. Ancak temyize gidildi ve Berlin Eyalet Mahkemesi dairenin kalıcı olarak sadece ikincil bir konut olduğu gerekçesiyle kiracının aleyhinde karar verdi. Bu sefer de kiracı Federal Mahkeme’ye temyiz başvurusu yaptı. Federal Mahkeme, Berlin Eyalet Mahkemesi’nden farklı bir karar aldı ve kiracının meşru menfaatine ek olarak dairenin bir kısmını kullanmaya devam etmesi halinde alt kiralamaya izin verilebileceğini, böyle bir durumda odaları bir başkasına kiralayarak kendi kira maliyetinden tasarruf etmenin meşru bir menfaat olduğunu vurguladı. Mahkeme ayrıca kiracının, ikinci daireyi kiraya verebilmesi için, dairenin ana kiracısı olarak dairede ikamet etme zorunluluğunun bulunmadığını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!