Kimi neye göre kontrol ettiniz

Güncelleme Tarihi:

Kimi neye göre kontrol ettiniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 12:15

Yeşiller milletvekili Filiz Polat ile Helge Limburg,Aşağı Saksonya Meclisi’ne verdiği soru önergesinde,radikal İslamcı olabileceği şüphesiyle sorgulananBelit Onay’ın hangi kriterlere göre seçildiğini sordu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde 20 Ocak 2013’te yapılacak seçimlerde Yeşiller Partisi’nden milletvekili adayı olan Belit Onay’ın, 15 Mart’ta Türkiye dönüşü Hannover Havaalanı’nda sorguya çekilmesi, meclise verilen bir soru önergesiyle tekrar gündeme geldi.

Onay, Van’daki deprem yardımı kampanyası için Hannover Türk Toplumu temsilcisi olarak Türkiye’ye gitmiş, dönüşte sivil polisler tarafından pasaport kuyruğunda beklerken sorguya çekilmişti.

Onay, ‘istihbaratçı’ olduğunu söyleyen görevlinin kendisini radikal İslamcı şüphesiyle sorguya çektiğini belirtmişti.

Nasıl belirleniyor?
Yeşiller milletvekilleri Filiz Polat ile Helge Limburg, eyalet hükümetine yönelik ‘Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki havaalanlarında İslam düşmanı kontroller’ başlığı ile bir soru önergesi verdi. Önergede şunlar soruldu:

“Uzmanlara göre bu tür kontroller tehlikeden korumak yerine toplumda İslam düşmanlığını artırıyor. Uzmanlara göre bu ırka göre kontrol anlamına geliyor. Kontroller hangi kriterlere göre yapılıyor? Kimlerin kontrol edileceği nasıl belirleniyor? Belit Onay ile ilgili toplanan bilgiler hangi kurumlara gönderildi?”

Rastgele seçmiyoruz
Aşağı Saksonya İçişleri Bakanlığı’ndan gelen cevapta ise yapılan uygulama, “Kontroller rast gele yapılmıyor” diye savunuldu.

Eyalet İçişlerı Bakanı Uwe Schünemann imzalı açıklamada şöyle denildi:

“Almanya’da radikal İslam ve terörizm tehlikesi yıllardır üst seviyede. Her an her yerde saldırı olma ihtimali var. Radikal İslamcılara karşı verilen mücadele, İslam’a karşı değildir. Ülkemizdeki Müslamanların yüzde 99’u barışçıl ve Anayasa düşmanı değil. Yolcu kontrolleri federal düzeydeki birimler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle bu konu hakkında bilgi veremeyiz. Eyaletimizin güvenlik birimleri kimlerin kontrol edileceğini belirlemiyor. Belit Onay ile ilgili bilgiler başka kurumlara gönderilmedi.”

Mağdur olan yok
Bakanlık, önergedeki, “Bu tür uygulamaların yol açtığı önyargıları ortadan kaldırmak için eyalet hükümeti ne yapıyor?” sorusunu şöyle cevapladı: “Yasa gereği yapılan kontroller sonrası bir kişinin mağdur olduğu bilgisi bakanlığımızda mevcut değildir.”

Aniden zayıflamak radikalleşme belirtisi
AŞAĞI Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanlığı, daha önce Almanya’da İslami terör eğilimindeki gençleri belirlemek üzere bir broşür hazırlamış ve burada, ‘aniden zayıflamayı’ teröristi ele verecek davranış olarak göstermişti.

“İslamcı ekstremizm ve terörizm alanlarındaki radikalleşme süreçleri” başlıklı broşürde, teröristi ele verecek 26 davranış biçimi açıklanmıştı. Broşürde başta öğretmenler ve gençlik dairesi yetkililerinin bu maddelere göre dikkat çeken Müslümanları tespit ederek, güvenlik birimlerine bilgi vermeleri isteniyor.

Broşürdeki kriterler arasında ‘Ölümden sonraki hayat ile yoğun şekilde meşgul olma’ veya ‘Dini daha da kısıtlayıcı anlamda yorumlama’ gibi maddeler bulunuyor. Broşür büyük tepki çekerken, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü,

“Aşağı Saksonya Eyaleti anayasal yetkilerini aşarak bu toplumun bir parçası olan milyonlarca Müslümanı genel şüphe altına sokmaktadır” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!