Kendilerine rakip bulamıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kendilerine rakip bulamıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2011 10:17

Diyarbakır BŞB kadın takımı, hazırlık maçı yapacak takım bulunmadığı için erkeklerle hazırlık maçı oynuyor.

Haberin Devamı

Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulundan 4 yıl önce mezun olan Diyarbakırlı Filiz Atay (25) bir süre futbol hakemliği yaptıktan sonra, Diyarbakır Valiliği'nce SODES kapsamında yürütülen “taş atma gol at” projesinde yer alarak, 11 ay boyunca 50'yi aşkın erkek çocuğuna futbol oynamayı öğretti. Daha sonra teknik direktör olmaya karar veren Atay, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Geliştirme Merkezi'nin bayan antrenörler için İstanbul Riva'da düzenlediği “UEFA B Lisans Kursunu” katıldı. Kursu başarıyla tamamlayarak, bu sayede Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk kadın teknik direktörü olan Filiz Atay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübünün teklifi üzerine erkek takımında göreve başladı.

Hayalini gerçekleştirdi

Kadın teknik direktörle daha yeni tanışan ve neredeyse kadınların futbol maçlarını izlemek için bile stadyuma gitmediği Diyarbakır'da “bayan futbol takımı” kurmayı hayal eden Atay, bu hayalini gerçekleştirmek üzere önerisini kulüp yönetimine illetti.

Yönetimden aldığı destek ve cesaretle girişimlere başlayan Atay, semt semt, okul okul dolaşarak, mahalle aralarında ve okullarda erkek çocuklarıyla futbol oynayan ya da spora eğilimi olan kızları tespit etti. Atay, tespit ettiği kızlarla yaptığı görüşmelerde, kızların tamamının ailelerinin izin vermeyeceğini belirtmesi üzerine ailelerle temasa geçmeye karar verdi. Ancak ailelerin de neredeyse tamamı ağız birliği etmişcesine “Kızdan futbolcu olmaz, kızımın futbolcu olmasına asla izin vermem” tepkisi gösterirken, bazı aileler daha da ileri giderek, Atay'ı evinden kovdu. Bu sert tepkiye rağmen yılmayan Atay, aileleri sık sık ziyaret ederek, ikna etmenin yollarına girişti. Atay, bu azmi ve çabasından dolayı ilk etapta yaşları 10 ila 18 arasında değişen 7 kızla Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor bayan takımını kurup, çalışmalara başladı. Çalışmalar devam ederken, okul taramasını sürdüren ve aileleri ikna etmeye devam eden Atay, bir süre sonra 32 oyuncuya sahip oldu. Yapılan ilk antrenmanlarda kızların çoğunluğu ilk kez futbol topuyla buluşmanın verdiği acemilik nedeniyle hayal kırıklığı yaşatsa da, azmini kaybetmeyen Filiz Atay tek başına 15 ay boyunca kızlara haftanın 5 günü antrenman yaptırdı.

Bu süre sonunda kızların çalışmalarda büyük gelişme kat etmesi üzerine takımının durumunu görmek için hazırlık maçı oynamak isteyen Atay, Diyarbakır'da başka kadın futbol takımı olmaması nedeniyle sıkıntı yaşadı. Bu sıkıntıyı da Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'un erkek takımıyla hazırlık maçı yaparak aşan Atay, “kora kor” geçen maçta kızların üstün performans sergilemesi üzerine takımın TFF Kadınlar Futbol 2. Lig'de mücadele etmesi için başvuruda bulundu.

Başvurunun kabul edilmesiyle TFF Kadınlar Futbol 2. Ligi'nde bu sezon ligde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübü, ilk maçında sahasında Elazığ Hedefspor'u 6-0, önceki gün deplasmanda oynadığı Gaziantep Gazikentspor'u ise 2-1 yenmeyi başardı.

“Ofsaytı erkeklerden daha kolay öğrendiler”

Atay, AA muhabirine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde 3 yıldır görev yaptığını belirterek, ilk önce erkek takımını ardından kadın takımını çalıştırdığını söyledi.

Kadın takımı oluşturma hayalini gerçekleştirirken bölgedeki “feodal anlayış” nedeniyle çok büyük zorluklar çektiğini, ancak bu önyargıları kırma başarısını gösterdiğini dile getiren Atay, futbolun sadece erkek egemenliğinde olmadığını bildirdi. Kızların futboldan uzak yetiştirilmesi nedeniyle takıma oyuncu bulmanın çok zor olduğunu bildiren Ataş, şunları anlattı: “Erkek takımına oyuncu bulmak çok kolay, çünkü aileler 5-6 yaşından itibaren erkek çocuklarına futbol oynatıyor. Kızların ise ayaklarına bile top değmemiş. Bu şartlar altında kadın takımı oluşturma çabasına girdim. 32 oyuncumdan bir kaçı dışında futbol bilgisi olan yoktu. Çalışma sonucu başarılı olduk. Genelde kadınların ofsayt kuralını bilmediği söyleniyor. Ancak ben erkek ve kadın takımları çalıştıran biri olarak kadınların ofsaytı daha kolay öğrendiğini gördüm. Lig mücadelesinde yer almaya kara verdikten sonra ilk maçımızı Elazığ Hedefspor ile sahamızda oynadık. Rakibimizin oyuncuları genelde üniversite öğrencisi, bizim kızlar ise lise öğrencisiydi. Birkaç kişi fark yiyebileceğimiz ve bu ağır yenilginin kızların moralini bozabileceği düşüncesiyle, bana takımı maç öncesi çekme telkininde bulundu. Ancak tam aksine maçı biz 6-0 kazandık. Kızların maç sonrası aileleriyle sevincini paylaşması beni ağlattı. Aileler kızlarıyla gurur duyup, maçlara geliyorlar. Beni evinden kovan aileler, şimdi kızlarını izlemek için maçlara akın ediyor.”

Atay, oyuncularının bazılarının çok üstün yeteneğe sahip olduğunu belirterek, “6-7 oyuncum milli takımda forma giyecek yeteneğe sahip. Güzide, Zelal, Sultan, Nureysa, Songül ve Gülbahar çok yetenekliler ve Kadın Mili Takımı'nda takımında oynayacak kapasitedeler. Çok kısa sürede milli takım düzeyinde ses getireceklerine inanıyorum” dedi.

“Kadın Messi olacağım”

Takım kaptanı olan ve arkadaşları tarafından sergilediği güzel oyun nedeniyle “Messi” lakabı takılan Gülbahar Aktepe (16) ise lise öğrencisi olduğunu, futbol oynamayı çok sevdiğini belirterek, şunları söyledi: “Küçüklükten beri içimde futbol aşkı vardı ve mahallede erkek çocuklarla oynuyordum. Mahalledeki bir arkadaşımın bana söylemesi ile kulüpten haberdar oldum. Filiz hoca beni okulda izlemiş ve bana takımda yer almamı teklif etti, ben de kabul ettim. Ailemle konuştu, ailem kabul etti. Sol açıkta oynuyorum. Burada iyi bir eğitim aldık. Sokakta oynarken kız çocuğu olduğumuz için eleştiri alıyorduk. Fakat burada aksine destek görüyoruz. Ailem önce oynamama karşıydı Filiz hoca onlarla görüştükten sonra benim oyunumu gördükten sonra birşey söylememeye başladılar. Ne kadar güzel oynağımı gördükten sonra bana destek oldular ve güvendiler. Futbolun sadece erkeklerin oyunu olmadığını gösterdik. Milli takıma yükselmek için çabalıyorum. Arda, Ronaldo ve Messi'yi beğeniyle izliyorum. Onlar gibi olmaya çalışıyorum. Kadın Messi olacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!