‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

Güncelleme Tarihi:

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2023 12:23

8 Ekim 2023’te yapılacak Bavyera eyalet ve Orta Frankonya Bölge Meclisi seçimlerinde SPD Nürnberg’den aday olanlar, tanıtım standında bir araya geldi. Tanıtım standında konuşan SPD Bavyera milletvekili Arif Taşdelen, “Kefenli defin işini çözdük, şimdi sıra dini ve milli bayramlarda” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Nürberg kentinde 30 yıldır SPD üyesi olan, 10 yıldır Nürnberg’in Kuzey Bölgesi Başkanlığı’nı yapan ve aynı zamanda Nürnberg SPD’nin ‘60+’ grubunun ikinci başkanı olan Abdurrahman Gümrükçü’nün girişimiyle “Bizde ayrımcılık yok, birleştiricilik var” sloganıyla ilk tanıtım standı açıldı. Burada kısa bir konuşma yapan Gümrükçü, “Amacımız birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olduğumuzu halkımıza göstermek” dedi. SPD’nin Nürnberg birinci sıra adayı Arif Taşdelen ise “Nürnberg için seçim startı yapıyoruz ve gelen vatandaşların sorularını cevaplayıp fikirlerini alıyoruz” diye konuştu. Taşdelen, yeni dönemde milletvekili seçilmesi halinde kira fiyatlarının düşürülmesi ve kolay ev sahibi olma konusunda çalışmalara ağırlık vereceğini söyledi. Eğitim konusunun da önemli olduğunu belirten Taşdelen, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

Arif Taşdelen

'ANA DİLDE EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ'
“Liseye gitme oranı Almanlarda yüzde 85’ken Türkiye kökenliler ve yabancılarda bu oran yüze 25-30’larda. Bu oranın artırılması için elimden geleni yapacağım. Türkçe dersi çok önemli. Yunanlıların, İngilizlerin kendi dillerinde eğitim veren okulları varsa, neden Türkçe eğitim veren bir ilkokul ve lise olmasın. Belki Almanlar da Türkçe öğrenmeleri için bu okullara çocuklarını gönderir. Almanların, Türklerin, hatta son zamanlarda vasıflı işçi olarak gelenlerin çocuklarının birlikte okuduğu bir Türk okulu neden olmasın. Almanca öğreninceye kadar bir sene geçiyor. Bu çocukların bir sene sokaklarda kalması yerine kendi ana dillerinde eğitim veren okullara gönderilmesi sağlanmalı. Sağlık için harcanan masraflar konusunda da çalışacağız. İnsanlar ileride hastane masraflarını karşılamakta zorlanacak. Bu yüzden ‘özel sigorta mı yoksa devlet sigortası mı olsun’ konusunda düşünmemiz lazım. Burada yaşayan birinci kuşak gurbetçilerimizin kaldığı huzur evlerinde kendi kültürüne ve dinine cevap verecek şekilde hizmet sağlanmalı. Bunun organizasyonun nasıl yapılacağı konusunda cevap bulmamız gerekir.”

Haberin Devamı

‘VİZEDE KOLAYLIK SAĞLANMALI’
“Türkiye’den gelecek bir hasta bakıcı, Türklerin ağırlıkta olduğu huzur evinde ana dilinde rahatça çalışabilir. Sağlık sektöründe vasıflı işçi açığının Türkiye’den giderilmesi için Meclis’e öneri sunacağım. Vize konusu da ayrı bir sıkıntı. Almanya bu konuyu henüz istenilen şekilde hızlandırmadı. Davetiyeler yabancılar dairesine yapılmasın. Çünkü yabancılar dairesinden randevu istenildiğinde bazen 8 hafta bekleme süresi olabiliyor. Bence uzun olan bekleme süresinin kısaltılması, davetiye sistemin kaldırılması ya da davet eden kişinin notere giderek ‘Ben davet ettiğim kişinin tüm giderlerini karşılayacağım’ diye bir imza atması yeterli olmalı. Berlin’de üçlü koalisyondaki arkadaşlar bunu yasal hale getirmeli. Koalisyondaki en küçük partinin iyimser bakmadığını biliyorum fakat vize konusunda gereken kolaylıkların getirilmesi sağlanabilirdi. Biz kefenli defin meselesini Bavyera’da çözdük. Şimdi sıra kültürümüzde var olan diğer önemli hususlarda. Örneğin milli ve dini bayramlarımızı nasıl beraber kutlayabiliriz. Dünyadaki Müslüman veya Hıristiyan ülkelerinde bütün bayramlar birlikte kutlanıyor. Neden Almanya’da bayramlarımızı bir arada kutlamayalım.”

Haberin Devamı

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

Aynur Kır

‘MUTLAKA OYUNUZU KULLANIN’
SPD adayı Aynur Kır ise şöyle konuştu: “Seçimlerde Nürnberg Ost bölgesinden aday gösterildim. Biri isim tercihli, diğeri parti tercihli oy verme durumu var. Benim seçilmem için ilk oy Nürnberg Ost bölgesinden ve ikinci verilecek oyların da tüm orta Frankonya bölgesinden istenilen adaya verilmesi gerekiyor. Listelerde görünen Bölge Meclisi adayları ile milletvekili adayları karıştırılmasın. Türkiye kökenli milletvekili adaylarının ve Bölge Meclisi adaylarının sayısının çoğalması isteniyorsa, seçme hakkı olanların sandık başına mutlaka gitmesi gerekir.”

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

‘Kefen işini çözdük, sıra bayramlarda’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!