Karlsruhe´de ayrımcı teste karşı imza kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Karlsruhe´de ayrımcı teste karşı imza kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00

Baden-Württemberg eyaletinin başlattığı İslam Testi´ne karşı Karlsruhe´deki Müslüman ve Hırisityan dernekler, Federal Anayasa Mahkemesi´nin bulunduğu Marktplatz meydanında bir imza kampanyası başlattı.

Haberin Devamı




İslam testi protestosu
Almanya´da Baden Würtemberg Eyalet´nin 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe koyduğu ayrımcı İslam Testi´ne karşı Karlsruhe´deki Hıristiyan ve Müslüman çatı örgütleri imza kampanyası başlattı.

Uygulamanın Alman anayasasına aykırı olduğunu belirten kuruluşlar, imza kampanyasını, Federal Anayasa Mahkemesi´nin hemen yanında yer alan Marktplatz meydanında gerçekleştirdiler. Toplanacak imzalar uygulamadan geri atım atılması isteğiyle, Baden Würtemberg İçişleri Bakanı Herbert Rech ve hükümete iletilecek.

Bir çok kuruluş destek verdi

İmza kampanyasına Hıristiyan-Müslüman Toplumu, Barış Forumu-Yabancı Dostu Birliği, Almanca Konuşan Müslüman Toplumu, İnsan Hakları Örgütü, Arnavut İslam Forumu, İnsan Hakları Merkezi, Attac Derneği, Mülteci Dostluk Grubu, Diyalog ve Halkların Kardeşliği Derneği ve Nur Camii Derneği destek veriyor.

İmzaların toplandığı standın önünde zaman zaman kuyruklar da oluştu. İmza atarak teste karşı çıkan Müslüman ve Almanlar, tepkilerini, "Bu yapılan testin Alman Anayasası´nda bir dayanağı bulunmamaktadır. Sorularla ayrımcılık körükleniyor. Bu uygulamayla Avrupa Hukuku çiğnenmiş oluyor.

İnsanlar, dinleriyle ilgili düşüncelerini açıklamak zorunda değiller. Bu test uluslararası anlaşmalara da aykırıdır. Testin savunulacak bir yanı yok. Eyalet hükümeti bu kararından bir an önce dönmelidir" şeklinde dile getirdiler.

Yeşiller ve SPD´den imza desteği

Yeşiller Partisi Baden-Württemberg Eyalet Milletvekili Renate Rastetter, Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkan Yardımcısı Şeref Erkayhan, SPD Eyalet Milletvekili adayı Johannes Stober, Karlsruhe eski Belediye Başkanı Norbert Vöhringer de kampanya´ya imza atarak destek verdiler.

Yeşiller Eyalet Milletvekili Renate Rastetter, imza atarken yaptığı konuşmada, testi eleştirip, "Bu test açık bir şekilde devletin, kişilerin özel hayatına müdahale etmesi anlamına gelir" dedi.

Müslüman-Hıristiyan Toplumu Yönetim Kurulu üyesi Rüştü Aslandur ise, "Anayasa Mahkemesi´nin hemen yanında Anayasa´ya aykırı bu uygulamayı protesto ediyoruz. Bu uygulamayı kınıyor, derhal bu soruların kaldırılmasını istiyoruz. İnsanlar din ile ilgili düşünceleri kimseyi ilgilendirmez" diyerek tepkisini dile getirdi.

Mümin KARACA/KARLSRUHE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!