Karikatür krizi AB tartışması başlattı

Güncelleme Tarihi:

Karikatür krizi AB tartışması başlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00

CSU’lu Peter Ramsauer, İslam dünyasındaki şiddete dönük protestoların Türkiye’nin AB’ye uyum sürecini zorlaştıracağını savundu. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Ramsauer’i \"yangına körükle gitmekle\" suçlarken, karikatür krizi üzerinde politik çıkar peşinde koşmaktan vazgeçilmesini istedi.

Haberin Devamı

Karikatür krizi AB tartışması başlattı




Peter Ramsauer
CSU’lu Peter Ramsauer, İslam dünyasındaki şiddete dönük protestoların Türkiye’nin AB’ye uyum sürecini zorlaştıracağını savundu. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Ramsauer’i "yangına körükle gitmekle" suçlarken, karikatür krizi üzerinde politik çıkar peşinde koşmaktan vazgeçilmesini istedi.

Son dönemlerde yaşanan karikatür krizi nedeniyle Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği tartışması Almanya’da yeniden alevlendi.

Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) Eyalet Grup Başkanı Peter Ramsauer, İslam dünyasındaki şiddete dönük protestoların bu bölgede neler olacağını kestirmenin zor olacağını ortaya koyduğunu belirterek, bu durumun Türkiye’nin AB’ye uyum sürecini zorlaştıracağını ileri sürdü.

Erdoğan´a teşekkür




Claudia Roth
Raumsauer, "Birlik Partileri’nin Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki pozisyonunun doğru olduğunu bu gelişmeler göstermektedir" dedi. CSU’lu politikacının karikatür krizi ile Türkiye’nin AB üyeliği arasında bir bağlantı kurmasına çeşitli çevrelerden tepki geldi.

Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın karikatür krizinin atlatılması için sergilediği yapıcı tutumundan dolayı teşekkür etti.

Böylece "kardeş partiler" olarak nitelenen CDU ille CSU arasında bu konuda bir görüş ayrılığı olduğu ortaya çıktı.
CDU/CSU Meclis Grubu Dışpolitika Sözcüsü Eckart von Klaeden de Başbakan Erdoğan’ın ölçülü tutumunu ön plana çıkardı.

Klaeden, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki politikasında değişiklik yapılması için bir neden görmediğini söyledi. Klaeden bu açıklamasıyla CSU’lu Ramsauer’in görüşünü paylaşmadığını ortaya koydu.

Bu utanmazlıktır

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, CSU’lu Peter Ramsauer’i "yangına körükle gitmekle" suçladı. Roth, "Bu durumda bizim sağduyulu ve ölçülü davranmamız gerekir. Politik çıkarlar nedeniyle bu gibi davranışlardan ve açıklamalardan kaçınılmalı.

Bu güncel tartışmalardan yarar sağlamak istemek tam bir utanmazlıktır" dedi. Claudia Roth, Türkiye’nin arabuluculuk rolünün ciddiye alınmasını da istedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Dışpolitika Sözcüsü Gert Wiesskirchen de son günlerdeki protestolar nedeniyle Türkiye’nin AB üyeliğini yeniden tartışmaya açmanın çok anlamsız olacağına dikkat çekti.

SPD’li politikacı, "Şu andaki durum demokratik olarak her geçen gün güçlenen Türkiye’nin bölgede bir istikrar unsuru olabileceğini açık bir şekilde göstermektedir" dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!