Kardeşimi affedin

Güncelleme Tarihi:

Kardeşimi affedin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2010 10:15

Adam öldürmeye teşebbüsten 9 yıl hapis cezasına çarptırılan Neşet Y. cezaevinde kansere ve vereme yakalandı. Anayasa Mahkemsi, solunum yetmezliğinden boğazı delinen ve yoğun bakımda tutulan mahkumun tahliyesine karar verse de Neşet Y. hala yatağına kelepçeli tutuluyor. Ağabeyi "Lütfen kardeşimi affedin" dedi.

Haberin Devamı

MANNHEIM’DA 2005 yılında ailesinden iki kişiyi bıçaklayarak adam öldürmeye teşebbüsten 9 yıl hapis cezasına çarptırılan 46 yaşındaki Neşet Y. cezaevinde akciğer kanserine ve vereme yakalandı. Yaklaşık 5,5 yıldır hapiste cezasını çeken Neşet Y’nin avukatı Cüneyt Köroğlu, müvekkilinin hastalığından dolayı tahliye edilmesini istedi. Ancak Mannheim’daki savcılık ve yerel mahkeme tahliye talebini redetti. Konuyu eyalet mahkemesine taşıyan Avukat Köroğlu buradan da red kararı alınca, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Tahliye edilmeli
Anayasa Mahkemesi 3 ay sonra aldığı kararla Avukat Köroğlu’nun tahliye talebini yerinde buldu ve yerel mahkemenin kararını tekrar gözden geçirmesini istedi. Ancak buna rağmen Mannheim ceza mahkemesi hastanede cihazlara bağlı şekilde yoğun bakımda hayata tutunmaya çalışan Neşet Y.’yi tahliye etmiyor. Mannheim’daki savcılığın ve yerel mahkemenin Anayasa Mahkemsi'nin kararını yerine getirmemek için oyalama taktiği uyguladığını iddia eden Avukat Cüneyt Köroğlu, yaşananları şöyle anlattı:

Boğazı delindi
“Müvekkilim sarhoşken iki kişiyi bıçaklayarak adam öldürmeye teşebbüsten 9 yıl ceza aldı. Daha sonra hapisteyken akciğer kanseri hastalığına yakalandı. Her iki haftada bir hastaneye kaldırılıyordu. İlerleyen aylarda verem olduğu da ortaya çıktı. Durumu giderek ağırlaşan müvekkilimin solunum yetmezliği nedeniyle boğazı delindi. Şimdi Heilbronn’da bir hastanede yoğun bakım ünitesinde makinelere bağlı şekilde tutuluyor. Neşet Y.’nin sağlık durumunu dikkate alarak ailesinin yanında tedavi görmesi için tahliye edilmesini talep ettik.

Rapor hazırlanacak
Ancak savcılık Neşet’in tehlikeli durumun devam ettiğini öne sürerek tahliye talebimizi redetti. Biz de üst mahkemeye başvurduk, ancak her yerden geri çevirildik. Dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Anaya mahkemesi konuyu görüştükten sonra 2BvR3012/09 nolu kararla bizi haklı buldu ve yerel mahkemenin tahliye talebini dikkate almasını istedi. Yerel mahkemenin kararını anayasaya aykırı bulan Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında, insan sağlığının hapiste yatmaktan daha değerli olduğunu belirterek, bilirkişi görevlendirilmesini ve hazırlanacak rapora göre mahkumun tahliyesini istedi.“

Hasta yatağında kelepçeli
Neşet Y.’nin ağabeyi İzzet Y., kardeşinin tahliye edilmemesine anlam veremediklerini belirterek, yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymasını istedi. Kardeşinin yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verdiğine işaret eden İzzet Y., “Suçlu da olsa 5,5 yıldır hapiste cezasını çekti. Şimdi ağır hasta ve yataktan kalkamadığı gibi yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor. Bu insan nasıl tehlikeli olabilir. Ayrıca ölü gibi yatan adam sanki kaçacakmış gibi ayağını da sedyeye kelepçeyle bağlamışlar. Böyle insanlık olur mu? Lütfen kardeşimi affedin“ diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Her zaman göremiyoruz
Neşet Y.’nin kızı B.Y ise babasının bir an önce sağlığına kavuşmasını beklediğini, bunun için de kendisine ailesinin bakması gerektiğini vurguladı. B.Y., “Bu durumda bile babamızı görmekte zorluk çekiyoruz. Hastanede o günkü gardiyanın insani durumuna göre babamızı ziyaret etmemiz söz konusu. Gardiyan iyi niyetliyse bize izin veriyor, yoksa babamızı hastanede görmemize izin verilmiyor. Lütfen yetkililer bu acıyı görsün ve babamın daha fazla acı çekmesine izin vermesinler“ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!