Kardeş kentler tabela değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Kardeş kentler tabela değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2012 11:13

Hollanda tarafından 1612’de İstanbul’a atanan ilk Hollanda Büyükelçisi CornelisHaga ile başlayan Türkiye-Hollanda resmi ilişkileri bu sene 400’üncü yılını doldurdu.Kutlamalar kapsamında yapılan etkinliklere Muğla damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Türkiye ile Hollanda arasında başlayan resmi ilişkilerin geçmişi 400 yıl öncesine uzanıyor. 1612 yılında Hollanda’nın İstanbul’a atadığı ilk büyükelçisi Cornelis Haga ile başlayan iki ülke arasındaki dostluk 44’üncü yıldönümü olan bu yıl, iki ülkede de pek çok etkinlikle kutlanıyor.

Etkinlikler çerçevesinde Hollanda’daki Türk Köyü’nün levhası Dalaman Cumhuriyet Meydanı’na, Kuzey Hollanda’nın Hoorn kenti levhası da Dalaman’ın Karaçalı Mahallesi’ne yerleştirildi. Dalaman kenti ile kardeş kent olan Hollanda’nın Türkiye Köyü’nde bulunan Het Bolwerk Müzesi’nde açılan sergide ise Dalaman’dan gönderilen objeler tanıtılıyor.

İstanbul’un ilk Hollanda Büyükelçisi Cornelis Haga’nın heykeli Dalaman Havalimanı’na dikilirken Muğla Bisiklet Platformu Hollanda’dan gelen uluslararası bisikletçi ekibiyle m beş gün süren bir bisiklet turu yaptı. Dalaman ve Muğla belediyesinde Şenol Ocaklı’nın 400’üncü yıl konulu fotoğraf sergisi açılırken Hollandalı hayırsever Frans Van Nes tarafından Dalaman Hürriyet Okulu’na laboratuar bölümü yapıldı.

Bunun yanı sıra Prenses Willem Alexander ve Prenses Maxima’nın Amalia adlı kızlarının ismi Marmaris’te bir lokantaya verildi.

Katkıda bulunanlara ödül

Muğla bölgesine katkıda bulunanlara plaketlerini vermek üzere Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz tarafından bir tören organize edildi. Hem Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTIAD) Başkanı hem de DEİK-DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı olan Turgut Torunoğulları’na plaketi takdim edildi. Plaketi Edestaal Group Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Torunoğulları aldı.

Plaket alan bir diğer kişi Bülent Türker oldu. Hollanda Türkiye Dostluk Vakfı’nın ve Zihinsel ve Bedensel Özürlüler Vakfı’nın başkanı olan Türker, Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerine yüzlerce sakat arabası göndermişti. Muğla Belediye Sarayı ve Dalaman Belediye Salonu’nda açılan Türkiye- Hollanda ilişkilerinde 400’üncü yıl konulu fotoğraf sergisi nedeniyle Şenol Ocaklı’ya da bir plaket takdim edildi.

Törene katılamayan Hollanda Türkiye Köyü fahri elçisi Monique Sturm ile Rotterdamlı işadamları Adnan Erdoğan ve Hasan Tekten Dalaman da plaket alanlar arasındaydı. Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz plaket töreninde yaptığı konuşmada Türkiye-Hollanda dostluğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Hollanda’daki Türkiye Köyü ile kardeş kentiz. Hollandalı dostlarımızın işyeri ve ev olarak Muğla bölgesinde yatırımları bulunuyor. Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımız yasaların verdiği imkanlardan yararlanarak çok önemli yerlere geldiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!