Karanlık noktalara ışık tutacağız

Güncelleme Tarihi:

Karanlık noktalara ışık tutacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2012 09:43

Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Edathy, NSU’nun işlediğicinayetlerdeki tüm karanlık noktaların ortaya çıkarılması içinkomisyon üyesi milletvekillerinin birbirlerine söz verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) neonazi çetesinin işlediği cinayetlerde güvenlik güçlerinin ihmalini ve cinayetlerdeki ilişkilerini ortaya çıkarmak için kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu, dün yeniden çalışmalarına başladı.

Euro D’de yayınlanan Serdar Cebe ve Zeynel Lüle’nin sunduğu Avrupa’dan programına katılan Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, cinayetlerdeki ihmallerin üzerinde durduğunu belirterek, “Tüm karanlık noktalara ışık tutacağım” dedi.

Kendimize söz verdik

Cinayetlerin ırkçı terör örgütü tarafından işlendiğini ilk öğrendiğinde şoke olduğunu itiraf eden Edathy, “Almanya’da ırkçı cinayetlerin işlendiğini biliyordum. Fakat bu türlü seri cinayetler ve terör örgütü tarafından işlenen cinayetlerle ilk kez karşı karşıya kaldık. Ben terör örgütü tarafından ırkçı cinayetlerin işlenebileceğini itiraf etmeliyim ki, hiç düşünmedim” dedi.

Araştırma komisyonu olarak 10 yıl içinde neonazi terör örgütünün 10 cinayeti nasıl işlediği, kimlerden destek aldığı, 14 banka soygununu nasıl gerçekleştirdiğini araştıracaklarını belirten Edathy, “Komisyonda mecliste grubu bulunan beş partinin 11 milletvekili olarak tüm karanlık noktaları ortaya çıkarmak konusunda kendi kendimize söz verdik” diye konuştu.

Utanılacak bir durum

Araştırma komisyonu olarak öncelikle emniyet güçlerinin cinayetler işlendikten sonra nasıl bir çalışma yürüttüklerini incelemeye çalıştıklarını belirten Edathy, şöyle devam etti: “Emniyet güçlerinin ipuçlarını nasıl değerlendirdiklerine bakıyoruz. İhmalleri veya kusurları olup olmadığını ortaya çıkaracağız. Cinayetler sonrasında mağdurlar ve yakınları iki kez acı çekti. Önce yakınları öldü mağdur oldular, ardından cinayet ve mafya olmakla suçlandılar ikinci kez mağdur oldular. Bu utanılacak bir durum.”

Güvenlik güçleri önyargılı

Almanya’da emniyet güçleri arasında da ırkçı, yabancı düşmanı gibi görüşlere sahip kişilerin olabileceğini düşündüğünü kaydeden Edathy, şunları söyledi: “Beni en çok etkileyen durum, güvenlik güçlerinin önyargılı bakışları. Bu cinayetlerin aslında ırkçı motifle işlendiğine dair ipuçları var. Tek silah kullanılıyor. Göçmenler öldürülüyor. Güvenlik güçleri incelemelerini kurban yakınlarından şüphelenerek yürütüyor. Bu onların önyargılı olduğunu gösteriyor. Irkçılar tarafından cinayetlerin işlendiğini düşünmüş olmaları gerekirdi. Araştırma timlerine Boğaziçi ve Hilal ismini vermeleri de polisin önyargısını gösteriyor.”

Ciddi ihmaller var

Polisin ve istihbaratın ciddi ihmali olduğunu düşündüğünü belirten Edathy, polisin soruşturmalarını yüzde 90 mafya yapılanması, yüzde 10 da ırkçılık üzerine yoğunlaştırdığını hatırlattı: “Bu durum kanımca başarılı bir çalışma olduğunu göstermiyor. Bavyera Polisi iki döner büfesi açtı. Bu da özellikle mafya yapılanmasından yola çıktığının göstergesi. Gelecekte de bu tür sıkıntıların yaşanmaması için istihbarat ve güvenlik birimlerine daha fazla göçmen kökenlilerin yerleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece önyargıları kırılır.”

NPD yasaklansın

YABANCI düşmanı ve aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrasi Partisi (NPD) gibi partilerin yasaklanmasını savunan Edathy, “NPD’nin ve benzeri partilerin kapatılması görüşündeyim. Antidemokratik partilerin yasaklanmasından yanayım. Hiçbir şekilde vatandaşların ödediği vergilerden pay alıp, demokrasiye karşı çalışan ve insanlara hakaret eden partilerin varlığı kabul edilemez” dedi.

Güven yeniden sağlanmalı

CİNAYETLERİN üstünün örtüleceğine dair bir izlenim almadığını ifade eden Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Edathy, kurban yakınlarına da seslendi: “Sizin devlete olan güveninizin sarsılmasını anlıyorum. Biz, komisyon olarak yapılan hataları ve ihmalleri ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz. Buna inanın. Bu inanç demokrasi için önemli. Demokrasinin temel ilkelerinden biri; hukuk devleti olması. Hukuk devletinin güveni kaybolmuştur. Bunun yeniden inşa edilmesi için tüm suçlular ortaya çıkarılmalı ve güven yeniden sağlamalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!