Kan bağışında sıtma taraması

Güncelleme Tarihi:

Kan bağışında sıtma taraması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 11:22

Almanya'nın Villingen-Schwenningen kentinde kan bağışında bulunmak isteyen Türkler sıtma taramasından geçirildi. Güney ve Güneydoğu bölgesinden gelen Türkler'den kan alınmadı. Alman Kızıl Haç doktoru Dr. Birgit Nawroth "Dünya sıtma haritası var. Sıtma virüsünün bulunduğu bölgelerinden gelenlerden kan almıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Villingen Schwenningen kentinde Alman Kızıl Haç'ı Alevi Kültür Merkezi'nin girişimiyle Türkler arasında kan bağışı kampanyası düzenledi. Kan bağışında bulunmak için gelen Türkler ilginç bir taramayla karşı karşıya geldi. Kan vermek isteyen Türklere, Türkiye'nin hangi bölgesinden geldikleri soruldu. Türkiye'nin Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Batman ve Kahramanmaraş gibi illerden gelen Türkler'den kan alınmadı. Alman Kızıl Haç'ı bu bölgenin sıtma bölgesi olduğunu, bu bölgede doğan, yaşayan ya da 4 ay kadar bu bölgede kalmış olanların sıtma virüsü taşıma riski bulunduğunu ve kan bağışı yapamayacağını açıkladı.

NASIL OLDU
Almanya’nın Villingen-Schwenningen Alevi Kültür Merkezi (AKM), Alman Kızıl Haç (DRK) teşkilatı ile Türkler arasında kan bağışı kampanyası düzenledi. Çok sayıda Türk kan vermek için Alevi Kültür Merkezi'ne geldi. Burada kan almadan önce soru formlarını dolduran Türklere Türkiye'nin neresinde doğdukları ve hangi bölgelerde yaşadıkları soruldu. Türkiye'nin Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Batman, Şırnak, Adana, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş vilayetlerinden gelen ya da bu bölgede bir süre kalmış olan Türklere "Sizlerden kan alamayız. Siz sıtma bölgesinden geliyorsunuz" denildi. Kan vermek istediği halde Güney ve Güneydoğu Anadolu'dan geldiği için kendisinden kan alınmayan Türkler olay karşısında şaşkına döndü.

SİVASLI VERDİ, GAZİANTEPLİ VEREMEDİ
Kan bağışı için sıraya giren Sivaslı Dilara Kaybaki, Gaziantepli Hüseyin Durmaz, "Sizden kan alamayacağız" denilince şaşkına döndü. Alman Kızılhaç (DRK)Baden Bölge sorumlusu Franz Schmidt, Rottweil Tuttlingen Bölge sorumlusu Liane Metzger, kan verilecek kişilerin riske girmemesi için sıtma bölgelerinden gelen kişilerden kan bağışı kabul edilmediğini söyledi.

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Elif Cangür ve öteki vatandaşlar bu karar karşısında önce neye uğradığını şaşırdı. Vatandaşlar ilk kez böyle bir gerekçe duyduklarını, şaşkınlıklarının buradan kaynaklandığını, ancak kan verilecek hastanın yaşamını riske atmamak için de karara saygı duyduklarını belirttiler. Alevi Kültür Merkezinde ikinci kan bağış kampanyası 26 Eylül Pazartesi günü yapılacak.

"RİSKE ATAMAYIZ"
Alman Kızıl Haç doktoru Dr. Birgit Nawroth Hürriyet Gazetesi'ne konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Elimizde Reisemedizinbuch" (Gezi sağlık rehberi) adlı kitap var. Bu kitapta dünyadaki sıtma bölgeleri yer alıyor. Türkiye'de Irak ve Suriye sınırındaki Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğan ve burada 4 ay kalmış olanlardan kan bağışı alamıyoruz. Çünkü bu bölgeden gelenlerde sıtma mikrobu taşıma riski var. Biz kan bağışı yapanlara bir soru formu veriyoruz. Bu soru formunda nerede doğduğu ve hangi ülkelere ve bu ülkelerde hangi bölgelere seyahat ettiği soruluyor. Kişinin doğduğu ya da seyahat ettiği bölgeler sıtma bölgesinde ise o zaman kan almıyoruz. Çünkü kan verilecek hastanın sağlığını riske etmek istemiyoruz. Sıtma bölgesinden gelen ya da burada dört ay yaşamış olan kişiler hiç kan bağışlayamaz diye bir kaide yok. Mutlaka kan bağışlamak istiyorsa, bu durumda sıtma mikrobu taşımadığını kanıtlayan kan tahlil raporu getirmesi gerekiyor. Ancak bu masrafı kişi kendisi ödemek zorunda olduğu için bu yola başvurmuyor.

SITMA NEDİR?
Sıtma, anofel cinsi sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşır. Sıtma nöbetler şeklinde yayılan ateşli bir hastalıktır. İngilizcede kullanılan 'Malaria' terimi İtalyanca'da 'kötü hava' ('malaria') anlamına gelir. Hastalığın en bariz belirtisi olan titremeyle yükselen ateş plazmodiumun çeşidine göre değişik fasılalarla olur. Teşhisi kolay, tedavisi ve korunması mümkün olan sıtma hastalığı çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Türkiye'de sıtma olgularının mevsimsel özelliği subtropikal bölgede yer alması ve sivrisineğin aktivitesine bağlı olarak mart ayında artmaya başlamakta, temmuz-eylül aylarında en yüksek düzeylerine ulaşmakta ve ekim ayından sonra düşmektedir.

HALA YAYGIN
Sıtma dünyada halen yaygın bir hastalıktır, parazitler sivrisinekler aracılığıyla taşınır. Sivrisinek, enfeksiyonlu bir insanı ısırdığında, kişinin kanındaki parazitler, sivrisinek tarafından emilir. Parazitler sivrisinekte bir hafta ya da daha fazla süre geliştikten sonra eğer bu canlı sizi ısırırsa, parazitler kanınıza karışır. Ardından bu parazitler karaciğerinize girer ve orada gelişerek çoğalır. Bir süre sonra, parazitler karaciğeri terk ederek alyuvarlara girer. Bu durum birkaç gün ya da aylarca sürer. Parazitler, şişerek gözle görülür hale gelene kadar, alyuvarlarda daha çok parazit üretirler. Böylece kan dolaşımına yeni parazitleri girmiş olur. Bunlar daha fazla sayıda alyuvarın hastalanmasına neden olur. Parazitler karaciğerdeyken kendinizi hasta hissetmeyebilirsiniz, fakat parazitler kan hücrelerinizi etkilediğinde, belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Aşağıdaki ülkeler dahil, 90’dan fazla tropikal iklimli ülkede sıtma riski yüksektir: Afrika’nın tropikal bölgeleri, Orta Amerika, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Hindistan, Ortadoğu'nun tropikal bölgeleri, Güneydoğu Asya.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!