Kamu çalışanlarına yüzde 5.5 zam

Güncelleme Tarihi:

Kamu çalışanlarına yüzde 5.5 zam
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2024 09:51

ALMANYA’da mart ayında bizleri yine bir dizi yenilikler bekliyor. Tüketicilerin cebini yakından ilgilendiren konuların başında, doğalgaza uygulanan katma değer vergisi oranına yapılacak artıştan birçok emekli için sağlık sigorta priminin pahalanmasına, yaz saati uygulamasından kamu çalışanlarına yapılacak maaş zammına kadar birçok yeniliği siz değerli okurlarımız için derledik. İşte bu aydan itibaren tüketicileri bekleyen konular:

Haberin Devamı

Kamu çalışanlarına yüzde 5.5 zam
PASKALYA TATİLİ BAŞLIYOR
Bugünkü yenilikler dosyamıza, ilk, orta ve yüksek öğrenim gören çocuk ve gençlerimizi sevindirecek bilgiyle başlayalım dedik. Evet, gençler, Almancası Ostern olan Paskalya tatili kapıda. Eyaletlere göre 5 ile 18 gün arasında değişen Paskalya tatil başlangıcı ve bitişi, yollarda olası trafik yoğunluğunu önlemek için farklı tarihlere denk getiriliyor. İlk olarak Bremen, Hamburg ve Aşağı Saksonya eyaletleri, tatile giriyor. Ülkenin doğu ve batıdaki eyaletlere göre Paskalya tatil günleri alfabetik sıralamaya göre şöyle olacak:
* Baden-Württemberg: 23 Mart - 5 Nisan
* Bavyera: 25 Mart - 6 Nisan
* Berlin: 25 Mart - 5 Nisan
* Brandenburg: 25 Mart - 5 Nisan
* Bremen: 18 Mart - 2 Nisan
* Hamburg: 18 Mart - 28 Mart
* Hessen: 25 Mart - 13 Nisan
* Mecklenburg-Vorpommern: 25 Mart - 3 Nisan
* Aşağı Saksonya: 18 Mart - 28 Mart
* Kuzey Ren Vestfalya: 25 Mart - 6 Nisan
* Rheinland-Pfalz: 25 Mart - 2 Nisan
* Saarland: 25 Mart - 5 Nisan
* Saksonya: 28 Mart - 5 Nisan
* Saksonya-Anhalt: 25 Mart - 30 Mart
* Schleswig-Holstein: 2 Nisan - 19 Nisan
* Thüringen: 25 Mart - 6 Nisan

Haberin Devamı

KAMU ÇALIŞANLARINA FAZLA ÜCRET
Federal ve belediyeye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu personeli, bu aydan itibaren zamlı ücret alacaklar. Temel ücret, ilk etapta tüm ücret kademeleri için brüt 200 Euro artacak. Ayrıca derece ve kademe tablosunda yer alan ücretler yüzde 5.5 oranında, ancak en az 340 Euro tutarında brüt artırılacak.

DEVLET MEMURLARI DA ZAMLI MAAŞ ALACAK
Federal kurum ve kuruluşlarda (Bund) görev yapan memurlar, memur adayları ve memur emeklilerine yapılan ödemeler de 1 Mart itibariyle artacak. Böylece 22.04.2023 tarihinde kamu hizmetlileri için yapılan toplu sözleşmelerinde öngörülen maaş artışı hayata geçirilmiş olacak. Federal hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yapılan maaş artışı, emeklilik fonuna 0.2 puanlık kesintiyi de kapsadığından, memurlar, kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personel için ödenen temel maaşlar ve yurt dışı görevleri için geçerli olan ek ödenekler, 1 Mart tarihi itibariyle 200 Euro miktarında ve ücretler ek olarak yüzde 5.3 oranında artacak.

Haberin Devamı

BAHÇELERE BUDAMA YASAĞI
Almanya’da ülke genelinde 1 Mart ile 30 Eylül arasında bahçede budama yasağı uygulanacak. Federal Doğa Koruma Yasası’na göre, bu dönemde çit kesme ve ağaç kesmek yasak olacak. Yasağın amacı, hayvanları ve bitkileri korumak. Bu dönemde sadece bitkilerin aşırı büyümesini önlemek veya ağaçların sağlığını korumak için “şekil ve bakım kesimleri” yapılabilecek.

KALİFİYE ELEMAN KAZANIMI
Kalifiye elemanlar artık daha hızlı ve bürokratik açıdan daha kolay bir şekilde Almanya’da istihdam edilebilecek. Uzman İşçi Göçü Yasası, yurt dışından kalifiye eleman göçünü önündeki mevcut engellerin kaldırılmasını amaçlıyor. Kanunun bazı maddeleri geçen yılın kasım ayında yürürlüğe girdi bile. Söz konusu yasa, şu kolaylıkları öngörüyor:
* Mesleki deneyim kriteri tüm meslekler için genişletildi. Geldiği ülkenin ilgili eğitim makamları tarafından tanınan bir meslek veya yüksek öğrenim diplomasına sahip olan ve bu meslekte en az iki yıl iş deneyim kazanmış olanlar, Almanya’da kolaylıkla istihdam edebilecek. Bu daha önce sadece IT adı verilen bilişim uzmanları için geçerliydi.
* Üçüncü ülkelerden gelen bakım yardımcılarına Alman iş piyasasına daha kolay erişim sağlanacak.
* Üçüncü ülke vatandaşlarının kısa süreli istihdamına ilişkin yeni bir düzenleme ile şirketler, personel darboğazına göre daha rahat tedbir alabilecekler.
Güncel uzmanlık izleme verilerine göre, 2026’da iş gücü ihtiyacının mevcut olabilecek iş gücünden yaklaşık 240 bin daha fazla olması bekleniyor. Birçok işletme için uzman eleman arayışı, şimdiden hayati önem taşımaya başladı bile.

Kamu çalışanlarına yüzde 5.5 zam
DOĞALGAZA KDV ARTIŞI
Almanya’da doğalgaz ve yakıt merkezlerindeki yakıt için kesilen Katma Değer Vergisi (KDV) oranı, bir ay gecikmeyle mart sonu itibariyle tekrar yüzde 19’a yükselecek. Aslında bu KDV artışı değil, bu daha ziyade KDV’ya yapılan indirimin sona ermesi şubat sonu için planlanmıştı. KDV indirimi, enerji krizi kapsamında federal hükümetin aldığı bir kararla uygulanmıştı. Tüketicileri ekonomik açıdan rahatlatmak amacıyla hayata geçirilen bu uygulama kapsamında 31.03.2024’e kadar doğalgaz ve uzaktan ısıtmalı sistemlerde kullanılan yakıttan sadece yüzde 7 KDV kesiliyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK SİGORTASI EMEKLİLER İÇİN PAHALANACAK
Birçok sağlık sigortasındaki ek katkı ocak ayında artarken, emekliler için bu artış gecikmeli olarak uygulamaya konulacak. Emeklilerden ek katkı primi bu aydan itibaren kesilecek. Diğer bir ifadeyle, ek katkı primi nedeniyle emeklilerin eline geçecek aylık da biraz azalmış olacak.
Ek katkı payı, yasal olarak belirlenen genel sağlık sigortası primine ek olarak gelir ve kasa başına tamamen farklılık arz edebilir. Ek katkı payı 2024’ten itibaren yüzde 1.7 oranında kesiliyor. Ancak her sağlık sigortası kuruluşu gerçek miktarı kendisi belirleyebiliyor.

GENÇLER İÇİN KÜLTÜR KARTI
Almanya’da yaşayan ve 2024 yılında 18 yaşına basan tüm gençler, bu aydan itibaren bir uygulama aracılığıyla kimlik tespiti yapabilir ve kültür kartı bütçelerini kullanabilirler. Gençler kültür kartıyla tiyatro biletleri, kitaplar, CD’ler, plaklar ve diğer birçok şey için kullanabilecekleri 100 Euro’luk bir bütçe alacaklar. Bütçe, www.kulturpass.de adlı internet sayfası veya akıllı cep telefonu uygulaması üzerinden iki yıl boyunca aktif hale getirebilir.
DEVAM EDECEK: Organ ve doku bağışında da yenilikler var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!