Kadınlardan AfD yasağına destek

Güncelleme Tarihi:

Kadınlardan AfD yasağına destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2023 11:40

Almanya’da oy oranı son dönemlerde sistematik olarak artan sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yükselişinin nasıl engelleneceği yönünde tartışmalar sürerken, AfD’nin yasaklanıp yasaklanmaması konusunda Almanların kararsız olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HAFTALIK Stern dergisi adına Forsa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında Almanların yüzde 47’sinin AfD’nin yasaklanmasından, yüzde 47’sinin ise yasaklanmamasından yana olduğu, yüzde 6’sının ise somut bir görüşe sahip olmadığı belirlendi. Aynı kamuoyu yoklamasında kadınların yüzde 55’i AfD’nin yasaklanmasından yana görüş belirtirken, yasağa karşı çıkan erkeklerin oranı yüzde 57’yi buldu. AfD’nin ‘en güçlü parti’ konumuna yükseldiği eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde ise seçmenlerin yüzde 34’ünün yasaktan yana, yüzde 58’inin ise yasağa karşı olduğu, Batı Almanya’daki seçmenlerin yüzde 49’unun yasaktan yana olduğu, yüzde 45’inin ise yasağa karşı çıktığı belirlendi. Yeşillerli seçmenlerin yüzde 68’i, CDU/CSU’luların yüzde 53’ü AfD’lilerin yüzde 19’u partinin yasaklanmasını desteklerken, FDP’lilerin yüzde 62’si buna karşı çıktı.

Kadınlardan AfD yasağına destek
ŞİMDİYE KADAR 2 PARTİ YASAKLANDI
Almanya’da herhangi bir partinin yasaklanması için ancak Federal Meclis’in, Eyaletler Meclisi’nin veya federal hükümetin başvuru hakkı var. 1949 yılında kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şimdiye kadar iki siyasi parti yasaklandı. Federal Anayasa Mahkemesi, 23 Ekim 1952’de Nazilerin Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin (NSDAP) uzantısı konumundaki Sosyalist İmparatorluk Partisi’ni (SRP) ve 17 Ağustos 1956’da da Almanya Komünist Partisi’ni yasakladı. Daha sonraki yıllarda Özgürlükçü Alman İşçi Partisi (FAP) ile Ulusal Liste’nin yasaklanması için başvuruda bulunuldu. Federal Anayasa Mahkemesi her ikisinin de ‘parti statüsünde olmadığı’ yönünde karar vererek, başvuruları reddetti. Bunun üzerine Federal İçişleri Bakanlığı devreye girerek ‘dernek statüsündeki’ iki partiyi de yasakladı.

Haberin Devamı

NPD’YE MALİ DESTEK KESİLDİ
2001 yıkında da Federal Meclis, Eyaletler Meclisi ve Schröder hükümeti ortaklaşa Almanya Nasyonal Demokrat Partisi’nin (NPD) yasaklanması başvurusunda bulundu. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın NPD yönetimine köstebekler soktuğunun saptanması nedeniyle Federal Anayasa Mahkemesi yaklaşık 2 yıl sonra duruşmalara son verdi. 2013 yılında Eyaletler Meclisi NPD’nin yasaklanması için başvuruda bulundu. Federal Anayasa Mahkemesi, ‘anayasa düşmanı hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşma yetisine ve gücüne sahip olmadığı’ gerekçesiyle 2017 yılındaki son duruşmada NPD’yi yasaklamadı. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi’nin aynı duruşmalarda NPD’nin ‘Anayasa düşmanı bir parti’ olduğuna karar vermesi üzerine, Federal Meclis anayasada bir değişiklik yaparak, yasaklanmadığı halde NPD’ye mali desteği kesti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!