Kadın sünneti İngiltere'yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Kadın sünneti İngiltereyi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 13:25

İngiltere’nin başkenti Londra’da Yüksek Mahkeme, kadın sünnetine maruz kalabileceği gerekçesiyle dört kız kardeşi koruma altına aldı. Babaları tarafından Mısır’daki akrabalarının yanına gönderilmek istenen kızların pasaportlarına da el konulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

İsimleri basına açıklanmayan dört kız kardeşin durumu ile ilgili görülen davada kızların annesinin “kocasının çocuklarını Mısır’a yollayıp onlara kadın sünneti yaptırmayı planladığını” bir doktora, bir sosyal görevliye ve bir öğretmene açıkça söylediği belirtildi.

ANNE “YANLIŞ ANLAŞILDIM” DEDİ, AMA MAHKEME İNANMADI

Kadının ayrıca kızlarından birisinin “cinsel içerikli bir davranışta bulunduğunu” ve bu nedenle eşinin böyle bir talepte bulunabileceğini dile getirdiği de açıklandı. Anne mahkemede “Sözlerinin yanlış anlaşıldığını, hatta çarpıtıldığını” belirtti.

Davaya bakan yargıç “kadının geçmişte aile içi şiddet mağduru olduğunu tespit ettiklerini ve ifadesini baskı altında değiştirmiş olabileceğine inandıklarını” söyledi.

Mahkemede babayı temsil eden avukat Baljinder Bath, “Babanın ailesinde kadın sünneti uygulamasının kabul görmüş bir gelenek olmadığını” belirtti.

Kadın sünneti İngiltereyi karıştırdı


Haberin Devamı

KADIN SÜNNETİ NEDİR?

2 bin 500 yıl kadar önce Mısır'da başladığı tahmin edilen sonraları Yeni Gine, Mısır, Etiyopya olmak üzere Afrika'daki birçok ülkede yaşayan Müslüman topluluklarda ve Avusturya Aborjinleri'nde yaygın hale gelen bir gelenek.

Kadın sünneti Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılmaktadır. Cinsel organın büyük bölümü dikiliyor.Genelde 8-14 yaşındaki kızlara uygulanıyor. Amaç, kadının cinsel isteğini küçük yaşta asgariye indirmek ve cinsel ilişkiye girmekten soğutmak. Böylece evlenene kadar bakire kalmasını ve evlendikten sonra da eşine sadık olmasını sağlamak.

İngiltere’de 20 binden fazla genç kızın aileleri tarafından yurtdışına gönderilerek bu korkunç operasyona maruz bırakılma riski ile karşı karşıya olduğuna inanılıyor ve İngiliz vatandaşı çocukları bu “saldırıdan” korumak adına çeşitli kampanyalar yürütülüyor.

Waris Dirie

5 yaşında sünnet edilen, 13 yaşında evlendirilmek istenince çöldeki ailesinden kaçıp Londra'ya giden Waris Dirie, temizlikçilik yaparken fotoğraf sanatçısı Terence Donovan tarafından keşfedildi. Dirie, sosyal çalışmaları nedeniyle Koruyucu Melek Ödülü, Dünya Kadınları Ödülü, Dünya Toplum Ödülü gibi çok sayıda ödül aldı. Dirie, 1997'de kadın sünnetine karşı çalışmaları nedeniyle BM iyi niyet elçisi ilan edildi. Dirie'nin, çarpıcı yaşam öyküsünü anlattığı ilk kitabı 'Çöl Çiçeği' de tüm dünyada büyük ilgi uyandırmış, en çok satanlar listelerine girmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!