Jimmy McKinney'in hayat hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Jimmy McKinneyin hayat hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 14:46

Dünya sinemasında son yıllarda konusu spor, sporcu olan filmlerin başında bence "Bern mucizesi -1954" gelir. Ağır savaş yıllarından sonra Alman futbol milli takımının dünya şampiyonasını olmasını enfes bir belgesel olarak anlatır. Bir diğer film "Almanya - Bir yaz rüyası" dır. Konusu 2006 Dünya Futbol Şampiyonası olan film sinemalara 4 milyon izleyiciyi çekmiştir.

Haberin Devamı

Bu iki dev prodüksiyona imza atan ünlü Alman rejisör Sönke Wortmann geçen yıl bir film daha çevirdi. Filmin adı "Hangtime - Kein leichtes Spiel". (Hangtime- Zor Oyun). Yaşanmış bir olaydan yola çıkan rejisör basketbolcu iki kardeşin yaşamını anlatır. Almanya'da Phoenix Hagen basket takımının yıldız oyuncusu Vinz ile ağabeyi eski basketbolcu Georg"u anlatır. Filmde Phoenix Hagen takımının oyuncuları da rol alır. Sahnelerin birçoğu gerçek puan maçlarıdır.

SPOR İLE YAŞAM İÇİÇEDİR

Rejisör Wortmann bir söyleşisinde şöyle diyor: "Film, olayları anlatan birçok kanaldan biridir. Spor daima gerçek yaşama paraleldir. Orada da aynen gerçek yaşamda olduğu gibi hiyerarşi, gözyaşı, sevinç, hüzün vardır. Takımda dostluk, arkadaşlık vardır. Spor yoluyla yaşamın bir sosyal yönü de öğrenilir" Ünlü rejisörün dediklerine katılmamak mümkün değil.

Geçtiğimiz gün de Frankfurt'ta headcoach Murat Didin, Deutschebank Skyliner takımını Hürriyet gazetesine ziyarete getirdi. Basketbolcuların bazılarıyla sohbet ettim. Takımdaki ABDli basketçiler New York, Alabama, Pennsylvania, Missouri gibi değişik eyaletlerden gelmişler. Sohbeti koyulaştırınca "Hangtime" filmi aklıma geldi.

JİMMY'NİN HİKAYESİ

ABDli oyuncusu Jimmy McKinney'in anlattıkları spor ve gerçek yaşamı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyordu. Onun da yaşamı film gibi. Zaten ABDli bir rejisör de bunu farkına varmışki hemen bir film çevirmiş. Filmde başrol onun. St Louis"in fakir bir mahallesinden çıkıp koleji bitiriyor. Ailede koleji bitiren ilk kişiymiş. Şimdi Frankfurt"ta yaşıyor. Onun da hikayesi şöyle;

ABDli oyuncu 27 yaşındaki Jimmy McKinney, Missouri Eyaleti'nin St. Louis kentinde doğmuş. Dört kardeşin en küçüğü. İki ablası, bir ağabeyi var. Spora yedi yaşında başlamış. Ama basketbol ile değil. Babası Jimmy Sr. beyzbolu çok seviyormuş. Hiçbir maçı kaçırmazmış. Onun etkisiyle beyzbola heveslenmiş.

SOKAKTA BAŞLADIM

'Kentin güneyindeki evimizin yakınında arkadaşlarımla oynuyorduk. Kilisenin yakınındaki oyunumuz organize değildi. Daha çok bir streetball havasındaydı. Basketbola 13 yaşında başladım' diyen Jimmy McKinney'in devam ettiği lise Vashon High School takımı üç yıl artarda şampiyon olurken McKinney St. Louis tarihinde en iyi liseli basketbolcu seçilir.

Liseden sonra Missouri Koleji'ne devam eden Jimmy, "Liseyi bitirince ufkum geniş değildi. Koleje gidince artık basketbolun bir eğlence değil bir ticaret olduğunu, bunun için de mutlaka daha iyi olmak gerektiğini anladım. Bunun için gerekirse aileden ayrı olmam gerektiği de açıktı" diyor. NCAA Missouri Tigers takımında oynayan Jimmy ile 2006 yılında Ohio'da yaz kampında karşılaşan dönemin Frankfurt Skyliner headcoachu transfer için hemen harekete geçer. Artık dikkatleri üzerinde toplayan Jimmy, son yılında maç başına ortalama 12,6 sayı, 2,7 ribant ve 2.3 asist yapar.

ANNEM ROMA HAYRANI

Jimmy, '2006 yılı ağustos ayı idi. Transfer teklifini telefon ile aldım. Tabii ki çok heyecanlandım. O güne kadar Amerika'nın dışına çıkmamıştım. Hemen annem Emma'ya sordum. Bana 'Hiç durma hemen git' dedi. Ama biliyordum ki onun düşüncesi Roma'yı görmekti. Nedenini bilmiyorum ama Roma'yı çok merak ediyordu. Bunu ona hiç sormadım. Hiç görmemesine rağmen bize küçükken hep Roma hikayeleri anlatırdı' diye transfer hikayesini anlatıyor. Annesi Emma, Nisan ayında Frankfurt'a gelecekmiş ve buradan da Roma'ya gidecekmiş.

Jimmy, 13 Eylül 2006 günü uçakla Frankfurt'a gelmiş. 'Nefis bir hava vardı. Günlük güneşlikti. Bizim oralarda hava yazları çok sıcak, kışları çok soğuk olur. Bu yüzden ilk anda Frankfurt'un havasını sevdim' diyor.

İLK TÜRK MURAT DİDİN

Daha sonra Frankfurt Deutsche Bank Skyliner takımına headcoach olarak Murat Didin getirilir. Hayatında hiçbir zaman Türk veya Türk kökenli ile karşılaşmayan Jimmy'nin ilk gördüğü Türk Murat Didin olur. Didin'den saygıyla bahsediyor ve ekliyor 'Çok disiplinli bir hoca'

Jimmy'e en çok neyi özlediğini soruyorum. Cevabı ilginç. 'Bir yaşındaki oğlum Ethan ile doğup büyüdüğüm kent St. Louis' diyor. St. Louis'de çocukluk ve gençlik arkadaşlarını özlüyormuş. Çocukluktan beri beraber olduğu arkadaşlarından hiçbiri ünlü profesyonel sporcu olamamış. Onları unutmuyor. Eşi ve çocuğu Kasım ayında Almanya'ya gelecekmiş.

Jimmy McKinney, Frankfurt'ta takımın tahsis ettiği bir dairede oturuyor. Gezip tozmak için fazlaca bir zamanı yok. Antremanlardan ve maçlardan arda kalan zamanda evde playstation oynuyormuş ve film izliyormuş. 'En beğendiğim sanatçı Denzel Washington ve onun "Out of Movie" isimli filmi' diyor. Hip Hop ağırlıklı her türlü müziği de dinliyormuş. Yaklaşık dört yıldan beri Frankfurt'ta yaşamasına rağmen pek fazla Almanca öğrenememiş.

HAYATIMI SPORA BORÇLUYUM

Jimmy McKinney, sporun önemini açık yüreklilikle şöyle vurguluyor: 'Bizim oralarda işsizlik yüksek. Gençlerin uyuşturucu batağına saplanması ve suça karışması ihtimali yüksek. Eğer ben bugün bunlardan uzak isem bu basketbol sayesindedir.'

Sosyal angajmanı yüksek olan Jimmy McKinney bir fimde de rol almış. Rejisörlüğünü Matt Krenz'in yaptığı filmin adı 'Streetballers'. Siyah ve beyaz iki basketbolcu gencin önyargılarını basketbol sahasında yenmelerini anlatıyor. Jimmy McKinney filmde NBA kariyeri hayal eden ama ailesinde sorunlar yüzünden bir türlü ilerleyemeyen Jacob Whitmore isimli genci oynuyor.

Haziran-Ağustos 2006 arasında çevrilen filmi Jimmy McKinney şu şekilde anlatıyor
'Rejisör Krenz beni St. Louis'de bir streetball sahasında buldu. Beni kenara çekip bir filmde oynatmak istediğini söyledi. Önce dalga geçiyor sandım. Sonra konuşmaya çağırdı. Film çevrilirken bazen sabahın erken saatlerine kadar çalıştık. Basketbol sahneleri kolaydı ama bir sahne vardıki beni çok zorladı. Bir Şekspir parçasını sınıfta okuyacaktım. Ezberlemek bayağı zor oldu.'
ABD'de bir kablo televizyonda gösterilen film yakında DVD olarak da çıkacak. Sinemalarda gösterimi için görüşmeler sürüyormuş.

ST LOUİS'E YERLEŞECEĞİM

Dünyada bir numaralı basket takımının 'Los Angeles Lakers' olduğunu söylüyor. Sen de bir gün orada oynamak istermisin deyince gülüyor ve İngilzce "Why not" yani niye olmasın diyor.

Jimmy McKinney sohbetimizde geleceğe yönelik hayallerini, planlarını da içtenlikle anlattı. Basketbolu bıraktıktan sonra St. Louıse yerleşip serbest ticaret yapmak istiyormuş. 'Aktif spor yaşamımda yeteri kadar para biriktirip sporu bırakınca St. Louis'e yerleşmek istiyorum. Orada kuaför, kozmetik, emlak ticareti gibi bir alanda ticaret yapıp ailemi geçindirip yaşamak istiyorum' diyor.


Jimmy McKinney Kimlik Kartı

Pozisyonu: Guard
Doğum tarihi : 02 Ağustos 1983
Boyu : 192 santimetre
Kilosu : 90
Ayakkabı numarası : 47.5
Burcu : Aslan
Lakabı : Jay Roc

Deutsche Bank Skyliners takımının Hürriyet gazetesini ziyareti ile ilgili fotoğraflar için tıklayın:

Fotogaleri: SKYLİNERS'TEN HÜRRİYET'E ZİYARET



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!