İtalya'da göçmen isyanı

Güncelleme Tarihi:

İtalyada göçmen isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 16:11

İtalya’nın Lampedusa adasındaki Göçmen Kabul Merkezi (GKM), bugün isyan niteliğindeki bir protesto eylemine sahne oldu.

Haberin Devamı

GMK’deki 1600 göçmen, güvenlik engellerini aşarak şehir merkezine kadar ulaşıp içinde bulundukları olumsuz koşulları protesto etti. Sicilya’nın güneyindeki Lampedusa’da, yasa dışı göçmenlerin varlığı adanın en önemli sorunu haline geldi.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın Lampedusa’da 800 yatak kapasitesine karşın halen 1600 göçmeni barındırmakta olan GKM’ye ek olarak, Teşhis ve Sınır Dışı Etme Merkezi (TSEM) açma kararının ada sakinleri tarafından tepkiyle karşılandığı bir dönemde göçmenlerin isyanı, yetkililerde endişeye yol açtı.

Protesto sırasında, polisin engelleyemediği göçmenlerin işgaline maruz kalabileceği endişesiyle hava limanı da yaklaşık dört saat boyunca uçuşlara kapatıldı. Normalde GKM’den ayrılmaları yasak olan göçmenlerin, topluca dışarı çıkarak yaptığı eylem sırasında güvenlik birimleriyle zaman zaman arbede de yaşandı.

Belediye binası önünde, "özgürlük" diye slogan atan göçmenler, GKM’de içinde bulundukları olağanüstü koşullara da isyan ettiklerini belirttiler. Göçmenlerin yarıdan fazlası eylem sonunda GKM’ye döndü. Güvenlik birimlerinin, halihazırda gerilimi daha fazla artırmamak için diğer göçmenlerin de GKM’ye kendiliğinden geri dönmelerini bekleme eğiliminde olduğu öğrenildi.

BERLUSCONİ: "DURUM KONTROL ALTINDA"


İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, isyan eylemi sonrasında yaptığı açıklamada, Sardinya adasındaki Arzachena beldesinde yaptığı açıklamada, "Lampedusa’daki halkımızın endişelenmesine gerek yok, durum kontrol altında" dedi.

Berlusconi, çoğunluğu Tunuslulardan oluşan yasa dışı göçmenlerin memleketlerine geri gönderilmesi için İçişleri Bakanı Roberto Maroni’nin salı günü Tunuslu yetkililerle görüşeceğini de kaydetti. Berlusconi’nin, eylemi büyütmemeye çalışarak, "Lampedusa’daki GKM, bir toplama kampı değil.

Zaten arada bir bira içmeye çıkmaları da normal. Ama bu kez topluca çıkmaları göze batmış olmalı" diye konuşması dikkati çekti. İçişleri Bakanı Maroni de hadiseyi basının abarttığını, Lampedusa’da her şeyin normal olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!