İsviçreli ilaç firmasından AfD’ye 130 bin euro bağış

Güncelleme Tarihi:

İsviçreli ilaç firmasından AfD’ye 130 bin euro bağış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2018 12:19

Yabancı ve İslam karşıtı AfD’nin, yasalara aykırı olarak bağış topladığı ortaya çıktı. AfD Eş Başkanı Weidel paranın iade edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

AfD’nin, Almanya’da 2017’de yapılan genel seçimler öncesinde kampanyalarında kullanmak üzere İsviçreli bir ilaç firmasından 130 bin euro yasa dışı bağış aldığı belirlendi. 2017’nin temmuz ve eylül aylarında verildiği belirlenen bağış parasının AfD’nin Bodensee teşkilatı hesaplarına havale edildiği ortaya çıktı. Hesaba yatan paranın büyük bölümü de AfD’nin liste başı adayı Eş Başkan Alice Weidel’ın seçim kampanyası için harcandı.

‘İADE ETTİK’ DEDİ AMA...
Olayın ortaya çıkmasından sonra büyük baskı gören AfD Eş Başkanı Alice Weidel bir açıklama yaptı. Bağışın kendi talepleri sonucu yapılmadığını belirten Weidel, yasalara aykırı olduğunun fark edilmesinden sonra iade edildiğini söyledi. Ancak yapılan incelemede bağış parasının geçtiğimiz nisan ayında geri gönderildiği ortaya çıktı. AfD Baden Württemberg Teşkilat Başkanı Ralf Özkara da Weidel’ı kastederek, “Kim ki bağıştan haberdarsa sorumluluğu da üstlenecek” dedi.

Haberin Devamı

UZMANLARA GÖRE DE SIKINTILI
Uzmanlar, AfD’ye yapılan bağışın birçok nedenden dolayı sıkıntılı olduğu görüşünde birleşiyor. Alman siyasi parti yasalarına göre bir parti 50 bin eurodan fazla para bağışı alırsa, bunu Federal Meclis yönetimine bildirmek zorunda. Ayrıca partiler, ancak AB üyesi olmayan bir ülkeden bağışı yapan Alman vatandaşıysa bu bağışı kabul edebilir. AfD’nin bağış skandalı nedeniyle yüklüce para cezası alması bekleniyor. Bağış nedeniyle savcılığın devreye girip girmeyeceği de önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacak.

BAKMADAN GEÇME!