İsviçre seçime gidiyor

Güncelleme Tarihi:

İsviçre seçime gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 15:52

200 üyeli parlamento ve 46 sandalyeli senatör seçimi için bugün (23 Ekim ) saat 12’ye kadar sandıklar açık kalacak. Seçimin ilk sonuçlarının bugün öğlen saat 3 den sonra alınacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Seçimde 2 Basel şehir kantonundan bir Bern kantonundan üç Türk kökenli aday da yarışıyor. Bu yıl ilk kez yapılacak bir uygulama ile yurt dışında yaşayan İsviçreliler e-oy ile internet aracılığıyla oylarını kullanabilecekler. Son kamuoyu yoklamaları aşrı sağcı İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) oylarının 29,4 oranında olduğunu gösteriyor.

İsviçre bugün (23 Ekim) yeni parlamento ve senatosunu oluşturmak üzere sandık başına gidiyor. Dün öğleden sonra 14 de açılan sandıklarbugün (23 Ekim) saat 12’ye kadar açık kalacak.Seçim merkezinden yapılan açıklamaya göre seçmenlerin yüzde 40’ı geçtiğimiz cuma akşamına kadar mektup sistemi aracılığıyla oylarını kullandı. Geri kalan seçmenlerin ise bugün saat 12:00’ye kadar seçim sandıklarına giderek oy kullanma imkanları var.

13 Partinin ve Parlamento üyeliği için 3 bin 500’e yakın, senato için ise 151 adayın yarıştığı seçimlerde 200 üyeli parlamento ile 46 üyeli senato yenilenecek.

Bu yıl ilk kez internet aracılığıyla e-oy kullanılabilecek. Sadece dört kanton vatandaşlarına açık olacak bu uygulama başarılı olması durumunda gelecek seçimlerde, yurt dışında yaşayan tüm İsviçrelilere açık hale getirilecek.

Beş milyonu aşkın seçmenin oy kullanacağı seçimlerde tüm İsviçre’de 365 listede, çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu adaylar yarışacak. Mektup ile oy kullanmanın da mümkün olduğu seçimlerde, Kantonlar nüfuslarıyla orantılı olarak parlamenter çıkartacaklar. En çok parlamenter 34 üye ile Zürih kantonundan seçilecek.

Bu yıl ki seçimlere yabancı ve göçmen karşıtı propagandalar damga vurdu. Sadece aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) değil, siyasi yelpazenin ortasında yer alan FDP, LDP ve CVP de göçmen karşıtı söylemlerle vatandaşlardan oy istediler.

Göçmen kökenli aday sayısı az
Seçimlerde tüm adaylar içinden sadece 28 göçmen kökenli bulunuyor. Bunlardan 3’ü Türk kökenli. Türklerin yoğunlukla yaşadığı Basel kantonunda 2 Türk kökenli, Bern kantonunda da bir Türk kökenli aday bulunuyor. Basel Kantonunda Mustafa Atıcı Sosyal Demokrat Partiden (SP) Sibel Aslan Yeşillerden aday olurken, Bern kantonunda Haşim Sancar, yine yeşillerden parlamento adayı olarak listeye girmeyi başardı. İsviçre’de bulunan 120 bin Türkün 45 bini aynı zamanda İsviçre vatandaşı da olduğundan seçimlerde oy kullanabilecek.

Yoklamalar SVP’ yi sevindirdi
En son yapılan son kamuoyu yoklamaları, yabancı düşmanlılığı ile oy avcılığı yapan SVP’nin oylarını yüzde yarım artırdığını ortaya koydu. SVP’nin oy oranının yüzde 29,3 olacağı tahmin ediliyor. SVP hedeflediği yüzde 30 lara gelemese de yine bu yıl parlamentonun en büyük partisi olacak. Oylarını artıran ikinci parti ise Sosyal demokrat parti oldu. SP nin de oylarını artırarak yüzde 20 lere yakın oy alacağı tahmin ediliyor.Merkez de yer alan iki büyük partinin oyları geriledi. Son kamuoyu yoklaması FDP nin oy oranı 15.2, CVP’nin oy oranını ise 14,2 olarak gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!