İsviçre ‘sağa’ kaymaya devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

İsviçre ‘sağa’ kaymaya devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 13:12

İsviçre’de pazar günü parlamento seçimleri var. Anketlere göre mülteci ve yabancı karşıtı sağ popülist Halk Partisi (SVP) sandıktan birinci parti çıkacak.

Haberin Devamı

İsviçre’de pazar günü parlamento seçimleri yapılacak. 5 milyon civarında seçmenin oy kullanacağı seçimlerde anketlere göre İsviçre yine ‘sağa’ kaymaya devam edecek. Seçim kampanyasında mülteci krizini kullanan ve “Mülteci Kaosunu Durduralım” diye kampanya yapan sağ popülist İsviçre Halk Partisi (SVP), oylarını yine artıracak.

İsviçre ‘sağa’ kaymaya devam ediyor


Suç işleyen yabancıların atılması, minare inşaatının yasaklanması referandumlarıyla tanınan SVP, son üç seçimdir yabancı karşıtı kampanyayla her seçimde güçleniyor. Son yapılan anketlere göre SVP, oylarını 4 yıl önceki seçimlere oranla yüzde 1.3 artıracak ve sandıktan yüzde 27.9 oyla birinci parti çıkacak.

ÜÇÜNCÜ DE SAĞ

İkinci sağcı parti FDP’nin de oylarını yüzde 1.6 oranında artırması ve yüzde 16.7 oranında oyla ikinci güçlü parti çıkması bekleniyor. Sosyal Demokrat Parti (SP) yüzde 1.1 oy artışı ve yüzde 19.9 oyla ikinci parti olarak görünüyor. Seçimlerin en çok kaybedeni ise Yeşiller olması bekleniyor. Yeşiller’in oylarının yüzde 1 oy kaybıyla yüzde 7.4’e düşeceği tahmin ediliyor. Muhafazakar Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (CVP) de oy kaybına uğrayacak. CVP’nin alacağı oy oranı yüzde 11.4 olarak tahmin ediliyor. Sandıklar sabah saat 8.30’da açılacak ve 18.00’de kapanacak.

18 MİLYON FRANK HARCANDI

Siyasi partiler İsviçre’de bu seçimlerde toplam 18 milyon Frank harcadı. En çok para harcayan parti 7 milyon Frank’la SVP. FDP 6 milyon Frank’la ikinci sırada. CVP’nin seçim kampanyası harcaması 1.6 milyon, SP’nin 1.5 milyon, Yeşillerin ise 532 bin Frank.

MÜLTECİ OLMAYAN ÜLKEDE, MÜLTECİLİ SEÇİM KAMPANYASI

İsviçre'ye Suriye ve Iraklı mülteci akını yaşanmamasına rağmen seçimlerin ana konusu mülteci krizi ve iş korkusu. Budapeşte ve Münih Tren Garı’ndan mülteci görüntüleri seçim kampanyalarının ana konusu. Mülteci krizini seçim malzemesi yapan sağ popülist SVP, mülteci alımının üçte iki azaltılmasını istiyor.  İsviçre’ye bu yıl 30 bin iltica başvurusu bekleniyor. Sağ kanattaki FDP de iş korkusunu seçim kampanyası yaparak, oylarını artırıyor. Kamuoyu araştırma şirketi GFS, bu seçimlere kadar hiçbir seçimde tek bir konunun hakim olmadığını belirtti.

İSVİÇRE SEÇİMLERİNDE TÜRKİYELİ ADAYLAR

Sosyal Demokrat Parti (SP)
Mustafa Atıcı, Basel Kantonu
Yabgu Ramazan Balkaç, Olten
Aliye Gül, Romanshorn
Soner Yaprak, Bettlach
Şehriban Sönmez, Menzingen
Deniz Şimşek, Zug
Yeşiller
Haşim Sancar, Bern Kantonu
Sibel Arslan, Basel Kantonu
İşçi Partisi (PDA)
Nesrin Ulu, Zürih
Hüseyin Kürekçi, Bern
Piraten
Ali Uzdiyen, Zürih
FDP
Yusuf Barman, St. Gallen

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!