İsviçre kapılarını sığınmacıya kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

İsviçre kapılarını sığınmacıya kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 13:06

Bu yıl başında Hıristiyan Halk Partisi (CVP) grubunca ortaya atılan öneri federal meclisin ilgili komisyonunda kabul edildi.

Haberin Devamı

Yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan yeni sığınmacı politikasına göre, sığınma nedenleri ekonomik gerekçeler olan ve belli ülkelerden gelen sığınmacılar en çok 10 gün içinde geldikleri ülkelere geri gönderilecekler.

İsviçre özellikle kuzey Afrika ve Balkanlardan gelen sığınmacılarla ilgili son bir yıldır problem yaşıyor. CVP meclis grubunca ortaya atılan 10 maddelik önlem planı Sosyal Demokrat Partili (SP) Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga tarafından da destekleniyor. Önceki gün meclis komisyonunca kabul edilen teklife göre en önemli değişiklik süre ve temyiz konusunda yapıldı.

Buna göre sığınma talebine 10 gün içinde karar verilecek. Talebi reddedilenler, temyize gidemeyecek. Karar kesin olacak. Bunun yanı sıra yeni yasa şu değişiklikleri getiriyor. Sığınmacı talebi kabul edilen kişi ailesini otomatik olarak yanına getiremeyecek. Ülkesi içinde olan savaşta, savaştan kaçan, savaşmak istemeyen erkekler için önceden sığınma nedeni olarak var sayılan durum artık sığınma nedeni olarak kabul edilmeyecek. İsviçre hukukçu ve polis teşkilatları birliği başkanı Hans-Jürg Käser(KKJPD), yaptığı açıklamada 10 günlük süreyi savunarak, Hollanda’nın sığınma başvuruları 8 günde tamamladığına işaret etti.

Konu ile ilgili olarak basına bilgi veren Zug Kantonundan CVP milletvekili Gerhard Pfister, gerçek sığınmacıyı ayırt etmek için bu planı ortaya attıklarını bildirerek şu görüşleri savundu:

“Ekonomik nedenlerle İsviçre’ye gelip burada kendilerini sığınmacı gibi kabul ettirmek isteyenler genellikle Kuzey Afrika ve Balkanlardan geliyorlar. Biz bunların diğer sığınmacılardan ayrılarak İsviçre’ye yük olmamaları için 10 maddelik bu önlem planını hazırladık. Bunun adaletsiz olduğunu düşünülmemeli diğer Avrupa ülkeleri de aynı yolu izlemekte” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!