İsviçre’de 3. kuşağa kolay vatandaşlık

Güncelleme Tarihi:

İsviçre’de 3. kuşağa kolay vatandaşlık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 18:00

İsviçre’de 3. kuşak göçmenlere çok kolay vatandaşlık verilmesi yolda. Aşırı sağcı SVP hariç tüm siyasi partiler kolay vatandaşlık için anlaştı.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’deki tüm siyasi partiler 3. kuşak göçmenlere kolay vatandaşlık verilmesini öngören tasarıya onay verdi. Tasarıya sadece aşırı sağcı Halk Partisi (SVP) karşı çıktı. Sosyal Demokrat Parti (SP) tarafından mecliste başlatılan ve siyasi komisyon tarafından incelenen girişim 3. kuşağa bir dilekçeyle vatandaşlık verilmesini öngörüyor. 3. kuşağa otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı verilmesini öngören bir tasarı 2004 yılında halkoylamasında reddedilmişti. O nedenle siyasi partiler yeni tasarıya otomatik vatandaşlık yerine anne babadan birinin dilekçe vermesi şartını koyuyor. Yeni girişim otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı verilmesini öngörmüyor. Bunun için anne babanın dilekçe vermesini şart koşuyor.


Kim 3. kuşak
SP’nin hazırladığı girişime göre 3. kuşaktan sayılmak için büyük anne ve babadan birinin İsviçre’de yasal oturma hakkına sahip olması gerekiyor. Bunun yanında anne veya babanın 12 yaşını doldurmadan önce İsviçre’ye gelmiş olması, çocuğun İsviçre doğumlu olması ve oturma izni bulunması şartları aranıyor. Hıristiyan Halk Partisi (CVP) ve Hürdemokrat Parti (FDP) girişimi otomatik olarak İsviçre vatandaşlığını öngörmediği için desteklediklerini açıkladı. Otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı verilmesine halkın olumsuz baktığı, 2004 yılında yapılan halkoylamasında bu nedenle yüzde 51.6 hayır oyu çıktığı kaydedildi.

Haberin Devamı

SVP karşı
Aşırı sağcı SVP 3. kuşağa anne babadan birinin dilekçesi üzerine İsviçre vatandaşlığı verilmesinin otomatik İsviçre vatandaşlığından farkı olmadığını savundu. SVP vatandaşlığın gerçek uyuma bağlı olması gerektiğini belirtirken, 3. kuşağa kolaylıkla vatandaşlık verilmesini savunanlar, bunun uyum için en iyi araç olduğunu vurguladı. CVP açıklamasında “İsviçre vatandaşı olan biri başlangıçtan itibaren kendini vatandaş olarak görüp ülkeye bağlanacaktır” denildi. Girişimin mimarı SP 3. kuşağın topluma katılmasının önündeki engellerin kalkması için kolayca vatandaşlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!