İsveçliler sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

İsveçliler sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 15:23

İsveç’te halk genel, yerel ve bölgesel yöneticilerini belirlemek üzere bugün oy kullanıyor. Nüfusu 10 milyona yaklaşan ülkede 7 milyondan fazla seçmen, Parlamento'daki 349 milletvekilinin belirleneceği genel seçimler ile 290 belediye meclisi ve 21 bölge konseyinin belirleneceği yerel seçimler için sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Muhalefet partisi Sosyal Demokratlar'ın zaferinin öngörüldüğü ve dolayısıyla iktidar değişikliğinin yaşanabileceği seçimlerde, göçmen karşıtı aşırı sağ İsveç Demokratları (SD) Partisi’nin bir öncekine göre oylarını ikiye katlayarak önemli bir çıkış yapması bekleniyor.

Seçimlerde ulusal ve yerel bazda çok sayıda Türkiye kökenli aday da yarışıyor. İki dönemdir milletvekilliği yapan ve bu dönem Stockholm Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Yeşiller Partisi’nden Mehmet Kaplan’ın seçilme sansı yüksek görünüyor. Seçilmesi durumunda Kaplan, Stockholm’ün sorumluluk alanları ayrı olan sekiz belediye başkanından biri olacak.

Bugün oyunu kullanan Milletvekili Kaplan, Cihan'a yaptığı açıklamada belediye başkanlığının vatandaşı yakından ilgilendiren, onların günlük hayatlarıyla ilgili kararların alındığı bir merci olduğunu ifade etti. Kaplan, "Bu sebeple biraz daha fazla ilgi hissediyoruz. Belediye seçimlerinde Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti bloğu olarak seçimi kazanıyoruz gibi gözüküyor. Anketler onu gösteriyor" dedi.

İki dönemdir milletvekilliği yaptığını ve bu vazifesinin 29 Eylül’de meclisin açılmasıyla son bulacağını belirten Kaplan, "Demokrasilerde kazanmak da kaybetmek de var. Ancak bizim korkumuz ırkçı partinin ciddi başarılar sağlaması ve sandıktan üçüncü parti olarak çıkma ihtimalinin olması. Bu gerçekleşirse ciddi bir kaos ortamı olabilir. İnşallah vatandaşlarımız, göçmenler oy kullanma oranlarını artırırlar da öyle bir belayı bertaraf ederiz" diye konuştu.

SD’nin popülist söylemlerle oyunu artırdığını ifade eden Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yoksa İsveç’te ırkçılık artıyor denemez. Tam tersi İsveç’in göç almasının doğru olduğunu düşünen kesimde artış var. Ancak SD’nin bu şekilde büyümesi ilerisi için endişe verici bir durum. Belki de bir uyanış olabilir. Göçmen kökenlileri daha fazla oy kullanmaya teşvik eder. Göçmenlerin yoğun yaşadığı Rinkeby gibi bir bölgeden Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandığa gidenlerin oranı sadece yüzde 22. Bu çok acı bir durum. Bu seçimlerde inşallah biraz daha bilinçli şekilde oylarını kullanırlar. Hangi partiye oy verecekleri öneli değil. Önemli olan ırkçılığa hayır, ayrımcılığa hayır ve islamofobiaya hayır demeleri, ve bunu da parlamentodaki sekiz partiden yedisi söylüyor zaten. Ama SD, Müslümanları düşman ve göçmen kökenlileri hedef olarak gösteriyor. Şahsıma karşı da ciddi karalama kampanyaları var. Onun için inşallah üçüncü olmazlar; olsalar da inşallah belirleyici olmazlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!