İsteğe bağlı prim avantajlı mıdır?

Güncelleme Tarihi:

İsteğe bağlı prim avantajlı mıdır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 11:02

Bugünkü yazımızı, 2023 yılının sonuna yaklaşırken, geleceğe dönük yatırım amacıyla Alman Emeklilik Sigortası’nı isteğe bağlı prim yatırmanın avantajlı olup olmadığını merak eden okurlarımız için hazırladık. İsteğe bağlı yatırılan primler, emekli aylığını artırır mı, erken emekliye ayrılanların aylığında yapılacak kesintiyi telafi edebilir mi, veya emeklilik hakkının oluşmasını sağlar mı? şeklindeki sorulara yanıt bulmaya çalıştık.

Haberin Devamı

İsteğe bağlı prim avantajlı mıdır
HEMEN başta şunu belirtelim: İsteğe bağlı prim yatırmak isteyenler, 2023 yılı için elini çabuk tutmalılar, çünkü bunun için tanınan süre 02.04.2024’te sona ereceği gibi 2024’ten itibaren ödenecek isteğe bağlı prim tutarları yüzde 4 artacaktır.

NE KADAR PRİM ÖDENEBİLİR?
Alman Emeklilik Sigortası’na isteğe bağlı prim yatırmak isteyenler, aylık asgari 96,72 Euro ile azami 1357,80 Euro arasında bir tutarı seçebilirler. Banka yoluyla yapılacak havalede primi yatıran kişinin sigorta numarası, adı ve soyadı ile primin hangi yıla ait olduğu mutlaka belirtilmelidir. 2023 yılı için isteğe bağlı primi 2024’te ödeyenler, zamlı tarife nedeniyle aylık en az 100,07 Euro ile azami 1.404,30 Euro arasında bir miktar seçmek zorunda olacaklar.

Haberin Devamı

KİM İÇİN AJANTAJLI OLUR?
Özellikle yasal emekli sigortası kapsamında olmayan veya ek primlerle beş yıl prim ödeme süresine sahip olmak isteyenler için isteğe bağlı sigorta primi yatırmak mantıklıdır. Ayrıca hiç emekli sigortasına prim yatırmamış ve kendini çocuk yetiştirmeye adamış olan anneler ve babalar da, isteğe bağlı prim hakkından faydalanabilirler. Bilindiği gibi, 01.01.1992’den sonra doğan her çocuk için üçer yıl anneye veya yazılı istek halinde babaya çocuk yetiştirme süresi tanınır. 01.01.1992’den önce anne ve baba olanlara, her bir çocuk için 2014 yılından bu yana ikişer yıl sigorta primi yatırılıyor. Daha önce bu süre sadece birer yıldı. Sadece bir çocuk sahibi olanlar için yatan bu prim süresi, asgari beş yıl sigortalılık şartı nedeniyle emekli aylığı bağlamaya yetmeyeceğinden, bu durumda olan anne ve babalar da, eksik sürelerini tamamlamak ve emekliliği güvence altına almak için isteğe bağlı prim yatırabilirler.

EMEKLİ AYLIĞI ARTAR MI?
Serbest meslek sahipleri ve memurlar da, asgari ve azami prim arasında bir miktar seçerek Alman Emeklilik Sigortası’na isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, hem emekli aylıklarını güvence altına alabilirler, hem de aylık miktarını artırabilirler. Memurlar için bu şekilde kazanılan yasal emekli maaş, ‘Pension’ adı verilen ve emekli memurlara bağlanan diğer aylıklarının miktarını azaltmaz. Bunun yanı sıra, zorunlu sigortalı olan, erken emekli olmak isteyen sigortalı çalışanlar, aylıklarından yapılacak kesintiyi, 50 yaşından sonra ödeyebilecekleri isteğe bağlı primlerle telafi edebilirler. Ayrıca, isteğe bağlı prim ödemeleriyle, kısmi veya tam iş gücü kaybı nedeniyle bağlanacak maluliyet aylığı da güvence altına alınabilir. Alman Emeklilik Sigortasına yatıracağınız isteğe bağlı primleri, yıl sonunda vergiden düşebilirsiniz.

Haberin Devamı

NE KADAR ARTAR?
Alman Emeklilik Sigortası’na yatıracağınız isteğe bağlı prim miktarına göre, ileride bağlanacak emekli aylığında artışa neden olacaktır. Ödenen prim miktarı ne kadar yüksek olursa, emekli maaşı da doğru orantılı olarak artacaktır. Şu an isteğe bağlı 96,72 Euro tutarında prim yatıranlar için, brüt olarak aylık emekli maaşı artışı yaklaşık 5,78 Euro tutarındadır. 1320,60 Euro’ya kadar azami miktar üzerinden yapılacak aylık ek prim ödemesinin brüt aylığa yapacağı artış yaklaşık 78 Euro civarında olacaktır.

VERGİ VE KESİNTİLERİ UNUTMAYIN
Ne kadar yaşarsanız yaşayın emekli aylığı ödemeleri yaşam boyu devam eder. Hatta ölüm halinde, aylıklar hak sahiplerine dul veya yetim aylığı şeklinde yatmaya devam eder. Ancak emekli aylıklarının vergiye tabi bir gelir olduğu, emeklilik döneminde sağlık ve bakım sigortasına toplam yüzde 11 oranında kesinti yapılacağı unutulmamalıdır. İsteğe bağlı yatırılacak emeklilik primlerinin yasal emekli aylığını ne kadar artırdığını, örneğin www.ihre-vorsorge.de bilgi portalının hesap makinesi ile hesaplayabilirsiniz. Ayrıca, yaşadığınız yere yakın Alman Emeklilik Sigortası ofisi üzerinden de emeklilik hakkında ücretsiz bilgi ve danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.

İsteğe bağlı prim avantajlı mıdır
BUNU NOT EDİN!
MÜŞTERİLERDEN NOEL HEDİYESİ ALABİR MİYİM?
MALUM Hıristiyan aleminin 24 Aralık tarihinden itibaren üç gün boyunca kutladığı Noel Bayramı yaklaşırken, özellikle Almanya’da hizmet sektöründe çalışanlar kendilerine genellikle şu soruyu yöneltiyorlar: Müşterilerimden Noel hediyesi almam uygun mudur? Noel veya bir kutlama hediyesi almak güzel bir jest gibi görünebilir. Ancak bu durumun riskli olabileceğini hatırlatmak istiyoruz. Hangi durumlarda, çalışanların Noel hediyelerini kabul etmemeleri gerektiğini sizler için araştırdık, bilenlere sorduk.

Haberin Devamı

DİKKATLİ OLUNMALIDIR
Aslına bakarsanız, Noel zamanı, hediye zamanıdır. Noel keki, gurme yiyecek sepetleri veya belki de spor etkinlikleri veya tiyatro biletleri, Noel’in kutlandığı aralık ayı boyunca sıkça verilen hediyeler arasında bulunuyor. “Çalışanlar Noel hediyesi kabul edebilirler mi?” sorusunu yanıtlayan Alman İş Hukuku avukatı Alexander Bredereck, “Burada çalışanlara genel olarak dikkatli olmalarını öneririm” diye uyarıda bulunuyor. İlk etapta iş sözleşmesine bakmayı öneren uzman avukat, hediyelerin kabulüne ilişkin iş sözleşmelerinde genellikle yasaklayıcı veya kısıtlayıcı bir hüküm bulunduğunu hatırlatarak, “Birçok şirket, bu tür durumları detaylı bir şekilde düzenleyen uyumluluk kuralları getiriyor” diyor.

Haberin Devamı

İŞVERENE BİLDİRİLMELİDİR
Kamu sektöründe çalışanlar ile memurların bu konuda daha da sıkı kural ve kısıtlamalara tabi olduğuna işaret eden Bredereck, “Burada müşterilerden sağlanacak tüm avantajlar derhal işverene bildirilmelidir. İşveren veya üst yöneticiden onay olmadan hediyeler kabul edilemez” diyor. İşverenin hediye kabulü konusunda koyduğu kurallara mutlaka uymak gerekiyor. Aksi durumda sıkıntılar doğabilir. “Bu konudaki ihlaller uyarı, işten çıkarma ve aşırı durumlarda hatta suç teşkil edebilir” diyor uzman avukat. Eğer hediyeleri kabul etmek için özel bir düzenleme yoksa iş sözleşmesinde, o zaman bu durum çalışanlar açısından kargaşaya ve hatta yanlış anlamalara bile yol açabilir. “Özellikle hediyeler değerliyse, işveren, burada teşekkür ve sunulan hizmetlere minnettarlık ve takdir yerine, hediyenin rüşvet amaçlı olduğunu düşünebilir” diye uyaran Bredereck, bu nedenle kendini riske atmamak için müşterisinden hediye kabul edecek kişi, konuyu en iyi şekilde patronuna danışmalıdır.

Haberin Devamı

DEĞERİ 10 EURO’DAN FAZLA İSE NE YAPMALI?
Cüzi değerdeki hediyelerin kabul edilmesine genellikle izin veriliyor. Buna örnek olarak baskılı çakmaklar, kalemler veya çikolata kutularını sayabiliriz. Ancak 10 Euro değerinin üzerine çıkıldığında dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Alman avukat Bredereck, “Değerli hediyeleri kabul etmeden önce her zaman tek tek patronunuzdan izin almak önemlidir” diyor. Eğer bunu ihmal edip müşterisinden hediye kabul edenler, zaman geçirmeden hemen üst yöneticiye durumu açıklamalı ve bu konuda nasıl hareket edileceğini sormalıdır. Olası yanlış anlamaları önlemek için hediye vermek isteyen müşteriyi, bu konudaki yasal düzenlemeleri açıkça hatırlatmak yoluyla, örneğin hediyenin reddedilmesiyle müşteri ile olan ilişkinin bozulma riskini azaltabilir. Bu bağlamda şimdiden tüm okurlarımıza huzurlu bir Noel dönemi diliyoruz.

İsteğe bağlı prim avantajlı mıdır


 

 

BAKMADAN GEÇME!