İşte ramazanın size özel ilk tarifi

Güncelleme Tarihi:

İşte ramazanın size özel ilk tarifi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2013 00:07

GEÇEN ay Almanya’da ‘Baharat Dünyasına Yolculuğum’ adlı kitabı piyasaya çıkan Almanya’nın en ünlü aşçılarından Alfons Schuhbeck, ramazan sofralarına özel tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Aşçılık son dönemlerin en popüler meslek dallarından biri. Televizyon kanallarındaki yemek ve gurme programları, bu mesleğe ilgiyi oldukça arttırdı. Meslek olarak bu işe gönül veren usta aşçıların yanısıra, atık hobi olarak aşçılık yapanlar da var. Günümüzde iyi damak tadı kadar sağlıklı beslenme de aşçılık mesleğinin incelikleri arasında yer alıyor.
Aşçıların meslek dünyalarını anlattığı yazı dizimize bugün başlıyoruz. Usta aşçılar, ramazanla birlikte özel yemek tariflerini de bizlerle paylaşacak. Yazı dizimin ilk konuğu Almanya’nın en ünlü aşçısı Alfons Schuhbeck. Gastronimide bir marka olan Michelin Yıldızı’na sahip ünlü usta geçen yıl ‘Yılın gastronomu’ seçildi.

Geçen ay Almanya’da ‘Baharat Dünyasına Yolculuğum’ adlı kitabı piyasaya çıkan Almanya’nın en ünlü aşçılarından Alfons Schuhbeck, ramazan sofralarına özel tavsiyelerde bulundu. Kitabının tanıtımı için geldiği Berlin’deki Hasır restoranda okuyucularına kitabını imzalayan ünlü aşçı, Hürriyet okuyucularına Fas usulü sebzeli bulgur pilavı tarifi verdi. Fas’tan başlayıp İstanbul’a kadar düzenlediği seyahatte başta Türk mutfağı olmak üzere Şark kültürünün yemeklerinden çok etkilendiğini kaydediyor.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK HEDİYE
Baharatların sadece aşçılar değil, insanlık için vazgeçilmez olduğunu belirten Schuhbeck, “Bir aşçı olarak hayatımda hiçbir şey baharatlar kadar beni etkilemedi. Bu konuyla ilgilendikçe, bu muhteşem dünyanın içine daldıkça, baharatların doğanın bize verdiği en güzel hediye olduğu konusunda daha çok ikna oldum. Çünkü baharatlar, bir aşçının karşı duramayacağı iki büyük yeteneğe sahip. Biri damağımıza verdiği tat. Diğeri ise tedavi edici olması” diyor.
Schuhbeck, çoğunluğu İslam ülkelerine yönelik yaptığı baharat yolculuğunda bu ülkelerin yemek kültürlerini de yakından tanıma fırsat bulmuş.

RAMAZANDA BOL SALATA
Ünlü aşçı, özellikle ramazan ayında oruç tutan Müslümanlara daha hafif yemekler tavsiye ediyor. Schuhbeck, “Oruç ayında, insanlar sadece yemek değil aynı zamanda su da içemiyor. Bu nedenle bol sıvı veren hafif yemekler tavsiye ediyorum. Özellikle sebze yemeklerini tercih etsinler. Sebzeleri çok pişirmemeyi ve kızartmadan yemeyi tercih etmeliler” dedi.

Haberin Devamı


FAS USULÜ SEBZELİ KUSKUS (4 kişilik)

Faslılar için kuskusun hazırlanması gerçek bir kültürel ritüeldir. Öğütülmüş irmik taneleri nemlendirilmiş elinizde yağ ile birlikte işlenir ve önceden hazırlanan sebze veya et güvecinin buharında 1 saate yakın demlenir. Pişme süresince kuskus aralıklarla buhardan alınır ve iki elimiz arasında dikkatlice öğütülür. Böylece güzel pişmiş, tane tane ve aromatik bir lezzete ulaşılır. Burada hazırlanan güvecin, batı yemek kültüründe aşina olunmayan bir yanı vardır ki; sebzeler çok kısa süre, rafadan pişirilir. Böylece hem doğal renk ve lezzetleri korunmuş olur, hem de kıtır kıtır diri formunu korur.

Malzemeler;
-1 baş kereviz
-1 demet küçük boy taze soğan
-50 gr taze araka bezelyesi
-200 gr yeşil kuşkonmaz
-1 zencefil
-1 diş sarımsak
-Baharat olarak zencefil, kişniş, safran, tarçın.

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI;
-Sebzeleri temizleyip doğrayın
-Bir su bardağı sebze veya tavuk suyunu tencerede ısıtın. Havuç dilimleri ve üzerine koyduğunuz üç dilim zencefili orta ateşte 2 dk. pişirin. Kereviz ve paprikayı da içine atın ve 4 dk daha pişirin.
-Diğer sebzeleri de içine atıp 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş dilimlenmiş sarımsak, 1 şerit limon kabuğu ve 1 tarçın kabuğunu eşliğinde soteleyin. Sebzelerin diri kalmasına dikkat edin. Karışıma baharat ekleyin. Birkaç dakika demleyin ve ateşten alın.
-Kuskus için 1 su bardağı sebze veya et suyunu tencerede kaynatın. Zencefil, kişniş, safran, tarçın gibi baharatlarla zenginleştirin. 120 gr. kuskusu ısıtılmış bir kaseye koyun, baharatlı suyumuzu üzerine dökün ve bir süre karıştırın. Kasenin üzerini kapatın ve 7 dakika kadar demleyin.
Kuskusumuzu derin bir kasede üzerinde sebze güveci ile servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!