İstanbul'da yağış alarmı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda yağış alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 23:21

İstanbul'da etkili olan kuvvetli rüzgar ve aşırı sağanak yağış hava trafiğini etkiledi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, "Anlık Meteorolojik Uyarı" başlığıyla verdiği bültende İstanbul'da bu gece saat 21.00 ile 02.00 arasında şiddetli Karayelle birlikte kuvvetli gökgürültülü sağanak yağmur uyarısında bulundu. Yağışla birlikte ani sel, yıldırım ağaç, direk devrilmesi ve deniz ulaşımında aksamalar konusunda dikkatli olunması istendi.

Selimpaşa ve Silivri'deki su baskını nedeniyle E - 5 Karayolu çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. Araçlar her iki yönden de TEM Otoyulu'na yönlendiriliyor.

İstanbul'da sabah saatlerinde lodosla birlikte süren sıcak hava dalgası akşam saatlerinde yerini sağanak yağmura bıraktı. Şiddetli yağış İstanbul'da hayatı olumsuz etkilemeye başladı.

Yağmura hazırlıksız yakalanan İstanbullular saçakların ve otobüs duraklarına altına sığınarak, yağıştan korunmaya çalıştı. Aşırı yağış nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu. Su birikintileri nedeniyle araçlar ilerlemekte zorluk çekerken vatandaşlarda karşıdan karşıya geçerken ıslanmaktan kurtulamadı. Yağmurdan fazla etkilenmeden ilerlemek isteyen vatandaşlar hızlı adımlarla evlerinin yolunu tuttu. Belediye ekipleri tıkanan rögarları açtı. Gecenin ilerleyen saatlerinde yağmurun kara döneceğini ifade eden AKOM, İstanbulları yaşanacak su baskınlarına karşı uyardı.

Haberin Devamı

60-70 kilometre hızda esen rüzgar nedeniyle başta Yalova-Yenikapı, Yenikapı- Bakırköy, Kartal-Yalova, Bostancı-Adalar, Bostancı- Kadıköy, İDO seferlerinin yapılamadığı belirtildi.

BAZI SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Kötü hava şartları, Atatürk Havalimanı uçuş trafiğini de aksattı. Rüzgarın ani yön değiştirmesi ve şiddetini bir anda artırmasının inişlere engel olması nedeniyle birçok uçak başka havalimanlarına yönlendirildi.

İstanbul`da, akşam saatlerinde etkisini arttırarak sürdüren şiddetli rüzgarın ani yön değiştirmesinin uçakların inişinde tehlike yaratması nedeniyle hava trafiğinin aksamasına yol açtı. Atatürk Havalimanı'na iniş için son yaklaşma yapan uçaklar 7 milde orta şiddette yaşanan windshear nedeniyle zor anlar yaşadı. "Rüzgar Kırılması" (windshear) olarak adlandırılan durum rüzgarın çok ani yön değiştirmesi ve şiddetinin bir anda artması anlamına geliyor. Rüzgar Kırılması nedeniyle birçok uçak iniş yapamayarak pisti pas geçmek zorunda kaldı. Bazı uçaklarda başka meydanlara yönlendirildi. Hava trafik yoğunluğunun artması nedeniyle uçaklar iniş için sıraya girdi. Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapacak olan uçaklar ve başka meydanlardan İstanbul Atatürk Havalimanı'na inecek olan uçaklar da bekletildi.

Haberin Devamı

Seferlerde gecikmeler meydana gelirken İstanbul'a iniş yapması beklenen Jat Airways'in Belgrad, Germania'nın Stuttgart, Türk Hava Yolları'nın Cezayir, Simferepol, Amsterdam, Paris, Antalya ve Onur Havayolları'nın Antalya uçakları da Atatürk Havalimanı yerine başka meydanlara indi. Yine elverişsiz hava şartları nedeniyle THY'nin 333 sefer sayılı saat 20.05 İzmir İstanbul ve 467 sefer sayılı Adana İstanbul uçakları da elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

İPTAL EDİLEN SEFERLER:

İÇ HATLAR GELİŞ

TK 371 ÇANAKKALE 17:35

TK 333 İZMİR 20:05

TK 467 ADANA 20:05

DIŞ HATLAR GELİŞ

TK 1528 DUSSELDORF 21:45

TK 1524 DUSSELDORF 15:45

TK 1938 BRÜKSEL 15:45

TK 1406 DNEPROPETROUS 17:40

TK 1526 DUSSELDORF 18:05

SXR 7701 MOSKOW 19:45

DIŞ HATLAR GİDİŞ

SXR7702 MOSKOW 20:45

Haberin Devamı

YÖNLENDİRİLEN SEFERLER

İÇ HATLAR GELİŞ

TK 421 ANTALYA 19:55

8Q025 ANTALYA 19:45

İÇ HATLAR GİDİŞ

TK952 AMSTERDAM 16:10

JAT 420 BELGRAD 16:55

TK1154 ALGIERS 18:35

TK 1824 PARİS 18:40

TK 1462 SIMFEROPOL 19:10

AKOM'DAN AÇIKLAMA

İstanbul'da Afet Koordinasyon Merkezi beklenen şiddetli yağışla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

AKOM'un açıklaması şöyle:

"Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji biriminin hava tahminleri İstanbul şiddetli yağışın etkisi altına girecek. Alınan uyarı doğrultusunda AKOM birimleri toplayarak alarma geçti.

Lodos yönünden kuvvetlice, aralıklarla fırtına şeklinde saatte 60-70 km hızla esen rüzgar başta Yalova-Yenikapı, Bostancı- Kadıköy, Yenikapı- Bakırköy, Kartal-Yalova Bostancı - Adalar İDO Seferleri yapılamıyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Yağışların şehrin güney kesimlerinde miktar olarak daha fazla olacağı tahmin ediliyor

Gecenin ilk saatlerinde sıcaklıkların hızla düşmeye başlamasıyla birlikte yağışın önce karla karışık yağmura, yüksek kesimlerde ise (Çatalca, Binkılıç, Maslak, İkitelli, Ümraniye, Çamlıca, Kartal, Şile, Aydos gibi) kara dönüşeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Avrupa yakasında etkisi olması bekleniyor.

İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Zabıta, Park ve Bahçeler, Katı Atık Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü, İETT, İDO, İGDAŞ, sorumluları AKOM'dan sahada görev yapan ekipleri yönlendirecek.

Muhtemel olumsuzluklara karşı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne bağlı,

Haberin Devamı

50 ekip, mazgal temizliği ve kontrolü yapıyor.

20 Kombine,

20 Kepçe,

3 Büyük kepçe,

50 Loder

250 personel görev yapacak.

İSKİ,

45 kombine araç

150 personel ile ana arter ve caddelerde çalışma yapacak.

İtfaiye ekipleri istasyonlarında gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale edecek. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!