İstanbul’da göç hikâyelerini anlattı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da göç hikâyelerini anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 10:39

Yeşiller Partisi eski milletvekili Özcan Mutlu, Goethe Enstitüsü İstanbul şubesinin gerçekleştirdiği bir etkinlikte ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu’ adlı kitabından bölümler okudu, Almanya’ya göçün hikâyesini anlattı.

Haberin Devamı

ÖZCAN Mutlu, yayıncılığını yaptığı ve göçün başarı hikâyelerine yer verdiği kitabından, Cumhurbaşkanı Frank-Welter Steinmeier’e ait ön sözden okuyarak başladı. Almanya’da da ilk kez bir cumhurbaşkanının Türkiye’den Almanya’ya başlayan işçi göçünü ele aldığını ve birinci nesli onore ettiğini belirten Mutlu, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin özel bir konuma sahip olduğunu söyledi. Almanya’da yaşayan Türklerin bu ilişkide önemli bir rol oynadığını vurgulayan Mutlu, Türkiye’de yaşayan herkesin bir şekilde Almanya’da yaşayan bir akrabası olduğuna dikkati çekti. Osmanlı döneminde de iki ülke arasında gerek siyasi gerek askeri açıdan çok sıkı bağlar olduğunu ifade eden Özcan Mutlu, Türk toplumunun Almanya’ya ciddi ekonomik katkı sağladığını, 90 binin üzerinde Türkiye kökenli girişimci olduğunu vurguladı. Aynı şekilde Türkiye’de de 10 binin üzerinde Alman şirketinin yatırım yaparak iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli bir rol oynadığını söyledi.

İstanbul’da göç hikâyelerini anlattı
‘BİNLERCE BAŞARI HİKÂYESİ VAR’
Almanya’da ırkçılık ve yabancı düşmanlığına da dikkati çeken Mutlu, özellikle medyada uyumdan bahsedilirken hâlâ çoğunlukla sorunların gündeme getirildiğini söyledi: “Bu kitap ise bunun tam tersini göstermek amacıyla yazıldı. Almanya’da yaşayan Türkler büyük bir başarı hikâyesine sahip. Eğer bugün burada toplu halde birlikte olabiliyorsak, bir nebze de olsa bunu Prof. Dr. Uğur Şahin’e ve eşi Dr. Özlem Türeci’ye borçluyuz. Onların hikâyesi klasik bir göçmen hikâyesi. Bunlar istisna olan hikâyeler değil. Binlerce başarı hikâyesi var. Ayrıca sadece Türkiye’den değil, başka ülkelerden gelmiş ve Almanya’ya katkı sağlamış milyonlarca başarılı göçmen hikâyesi var. İşte ben de göçün 60’ıncı yılında olumsuz ve ön yargılı haberlere karşı bu başarılı hikâyelere dikkati çekmek amacıyla bu kitabı yayınladım.”
Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Özcan Mutlu, neden siyasete girdiğini ise şöyle anlattı: “Üniversite yıllarımda bir profesörümden karşılaştığım ayrımcılıktan sonra Yeşiller Partisi’ne üye olmaya karar verdim. Ancak bana destek veren ve anlayış gösteren çok sayıda öğretmenim de vardı.”
Özcan Mutlu, etkinlik sonrası kitabının Türkçe versiyonundan yayınlandığını belirtti ve Doğan kitaptan piyasaya çıkan kitabın satışından elde edilecek tüm gelirin Anadolu’da kız çocuklarının eğitimi için harcanacağını söyledi.
İstanbul’da göç hikâyelerini anlattı

İstanbul’da göç hikâyelerini anlattı

BAKMADAN GEÇME!