İstanbul’da doğdu, Londra’da anıldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da doğdu, Londra’da anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 14:53

İstanbul’da doğan ve 20 yaşına kadar Türkiye’de yaşayan tanınan yazar Dr. Andrew Mango anısına, Yunus Emre Enstitüsü Londra Türk Kültür Merkezi’nde bir anma programı düzenlendi.

Haberin Devamı

Üyesi olduğu Anglo-Turkish Society ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen programa aile

İstanbul’da doğdu, Londra’da anıldı
üyeleri ve yakın dostlarının yanı sıra Mango’yu yakından tanıyan iş arkadaşları, akademisyen ve yazarlar katıldı. Gazeteci ve yazar David Bachard’ın moderatörlüğünü yaptığı programda söz alan konuklar Mango’nun arkadaş ve yönetici olarak ayırt edici özelliklerinden bahsettiler.

Programa Mango’nun çocukları Daphne ve Benedict Mango, İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçilerinden Sir Timothy Daunt ve Sir Kieran Prendergast, Anglo-Turkish Society üyeleri, eski BBC çalışanlarından Nevsel Hughes ve Bengisu Rona, Clement Dodd, Dr. David Shankland, Gamon McLellan, Turkish Forum Başkanı Zeren Safa’nın da aralarında olduğu çok sayıda İngiliz ve Türk dinleyici kitlesi katıldı.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI’NA KATKI

Konuşmacılardan, eski Büyükelçi Sir Kieran Prendergast, Mango’nun Türkiye’nin tarihsel ve bugünkü sosyal dinamiklerine çok vakıf olduğunu ve Türk siyasal sisteminin gelişme istikameti hakkında isabetli analizler yaptığını aktardı.

Mango ile BBC Türkçe Bölümü ve SOAS’da ortak çalışması bulunan akademisyen Bengisu Rona da, Mango’nun kendisine Türk Dili ve Edebiyatı alanında çok yardımcı olduğunu; bir yönetici olarak iş hayatında birlikte çalıştığı insanlara çok saygılı davrandığını ve kişilere hatalarını bile hikmetli bir şekilde
İstanbul’da doğdu, Londra’da anıldı
hatırlattığını ifade etti.

Diğer bir konuşmacı olan Gamon McLellan ise Mango ile ilgili İstanbul’da geçen bir anısını anlatarak Mango’nun Türkiye ve Atatürk üzerine yazdığı kitapların Türkiye’de de ilgiyle takip edildiğine şahit olduğunu belirtti.

Konukların da söz alarak Andrew Mango ile ilgili anılarını ve düşüncelerini ifade ettiği programın sonunda Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Şen, Daphne ve Benedict Mango’ya programın anısına çiçek ve hediye takdim etti.

ANDREW MANGO KİMDİR?

Andrew James Alexander Mango 14 Haziran 1926 tarihinde İstanbul’da doğdu. Londra’da School of Oriental and African Studies (SOAS)’de Farsça ve Arapça eğitimi aldı. Büyük İskender olayının İslamiyet içinde yer alan biçimleri üzerine yaptığı araştırmayla doktorasını verdi. 1947’de öğrenciyken katıldığı BBC’de 14 yıl boyunca Türkçe Yayınlar bölümünün yöneticiliğinde bulundu. Burada Güney Avrupa ve Fransızca Yayınlar Müdürüyken 1986’da emekliye ayrıldı. Türkiye’yle ilgili çok sayıda araştırmanın yanı sıra 1999 yılında Atatürk: The Biography of the Founder of Modern Turkey adıyla bir Atatürk biyografisi kaleme aldı. 6 Temmuz 2014 tarihinde, 88 yaşında vefat etti.

İstanbul’da doğdu, Londra’da anıldı


Gecede (soldan sağa) Dr. Andrew Mango’nun oğlu Ben Mango, Yunus Emre Kültür Merkezi Danışmanı Mevlüt Ceylan, aynı kurumun Müdürü Mehmet Şen ve Daphne (Mango) Muir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!