İşsiz Türk'ün eşine oturum yok

Güncelleme Tarihi:

İşsiz Türkün eşine oturum yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 15:01

Almanya'da doğup büyüyen, Alman vatandaşı Nurgün Dilmaç, bir yıldan fazla Türkiye'de kaldığı ve işsiz olduğu gerekçesiyle eşine oturum alamıyor. Dilmaç, Bad Dürkheim Yabancılar Dairesi'ndeki görevlinin kendisine, "Sen daha önce Türk vatandaşıydın, Türkiye'de de yaşayabilirsin" dediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

LUDWİGSHAFEN'e bağlı Bad Dürkheim kasabasında yaşayan Alman vatandaşı 32 yaşındaki Nurgün Dilmaç, evlendikten sonra bir yıldan fazla Türkiye'de yaşadığı ve işsiz olduğu gerekçesiyle eşine Almanya'da oturum izni alamıyor. Nurgün Dilmaç'ın, halen Almanya'da geçici oturma izniyle yaşayan eşi Merve Dilmaç'ın bir ay içinde Almanya'yı terk etmesi istendi.

EŞİM GELEMEDİ BEN GİTTİM

2005 yılında İstanbul'da evlendiğini ancak eşi Merve Dilmaç'ın vize problemleri nedeniyle hemen Almanya'ya gelemediğini belirten Nurgün Dilmaç, "Evlendikten sonra Alman konsolosluğundan hemen vize alamadık. Sonra da yeni çıkan göç yasasına göre Almanca şartı konulunca eşimden daha fazla ayrı kalmamak için Türkiye'ye gittim. Yaklaşık 2 yıl boyunca Türkiye'de yaşadık. Ancak zaman zaman Almanya'ya gelip, gidiyordum. Eşim Türkiye'de Almanca kursuna gitti. Ben de kendisine Almanca öğrenmesinde yardımcı oldum. Aile Birleşimi için gereken dil sınavını başarıyla geçti. Alman konsolosluğu 3 aylık vize vererek Almanya'ya geldik. Fakat şimdi eşime oturum vermiyorlar ve 4 hafta içinde sınır dışı edileceğini bildirdiler" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE DE YAŞAYABİLİRSİNİZ"

Bad Dürkheim'daki yabancılar dairesinin, işsiz olması ve bir yıldan fazla Türkiye'de yaşamasını gerekçe göstererek eşine oturma izni vermediğini ifade eden Nurgün sözlerini şöyle sürdürdü: "Alman vatandaşı olmama rağmen bana 'Sen Türksün, gider Türkiye'de de yaşarsın' diyorlar. Ben Almanya'da doğdum, büyüdüm. Bölgenin en büyük fırınlarına sahip aile şirketimiz var. Babam ayda en az 50 bin Euro vergi ödüyor, çevrede herkes bizi iyi tanır. Üstelik şimdilik ailede tek işsiz benim. Aslında ben de kitap ve tiyatro oyunları yazıyorum. Yeni yazdığım bir romanı basmak için 2 yayınevi ile anlaştım. Bu sözleşmeleri göstermeme rağmen inanmıyorlar. Son aylarda işsizlik paramı da kestiler. Ne yapacağımı bilemiyorum."

OTURUM ALAMADIÐI İÇİN İŞE BAŞLAYAMIYOR

Eşinin iş bulmasına rağmen oturumu olmadığı için işe başlayamadığını da vurgulayan Nürgün Dilmaç şunları söyledi: "İşsizsiniz diyorlar, eşim iş buldu, ancak oturum ve çalışma müsaadesi vermedikleri için çalışamıyor. Bana 'Uzun süre Türkiye'de yaşadın' diyorlar, ne yapabilirim ki? Evlendim, vize vermedikleri için ben de eşimi yalnız bırakmamak için bir süre İstanbul'da yaşadım. Yasal yollarla eşimi Almanya'ya getirttim, şimdi de geri göndermek istiyorlar. Modern sürgün uyguluyorlar."

'BİZE YAŞAMA İMKANI VERMİYORLAR'

Yaşadıkları karşısında şaşkın olduğunu belirten Merve Dilmaç ise, "Bize burada yaşamak için imkan vermiyorlar. Şimdi işsiz diye ömür boyu işsiz kalacak değiliz ki. Mesleğim var, terziyim. Bir firmayla iş anlaşması da yapmama rağmen oturma iznim olmadığı için başlayamıyorum. Ne yapacağız bilemiyorum. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız. Avukatımız aracılığıyla konuyu mahkemeye taşıdık" dedi.

MEMURUN İNSİYATİFİNE KALMIŞ

Dilmaç Ailesi'nin avukatı Hüseyin Salan, belediyenin kararına itiraz ettiklerini belirterek, böyle bir uygulamanın insanlığa sığmadığını belirterek şunları söyledi: "Nurgün Alman vatandaşlığına geçmiş. Bir bakıma ben Alman'ım ve Almanya'ya benim ülkem diyor. Ancak memur 'Hayır sen Türksün' diye ısrar ediyor. Son dönemlerde değişikliğe uğrayan Göç Yasası çerçevesinde Alman vatandaşı biri, aile birleşimden yararlanarak eşini getirtmesi memurun inisiyatifine bırakılmış. Burada Alman memur, müvekkilim Türk kökenli ve işsiz olduğu için takdir hakkını olumsuz yönde kullanmış. Biz karara itiraz ettik, şimdi itirazımıza cevap verecekler. Aksi durum çıkması halinde yasal süreci başlatacak ve dava açacağız. Avrupa Adalet Divanı'nın emsal teşkil eden benzer kararları var. Öyle her istedikleri zaman 'hadi git ülkene' demeleri yasalara olduğu gibi insan haklarına da sığmaz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!