İspanya alarmda

Güncelleme Tarihi:

İspanya alarmda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 13:35

İspanya'da Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu'nun, 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı referandumun yasal olarak yapılmasını sağlayacak yerel yasayı kabul etmesi hükümeti alarma geçirdi.

Haberin Devamı

Başkent Madrid'de gergin saatler yaşanıyor. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas'ın önümüzdeki saatlerde yasayı imzalayarak yürürlüğe koyacağı istihbaratı alan hükümet tüm bakanların seyahatlarını iptal ederek bir kriz masası oluşturdu. Bakanlar Kurulu'nun yasanın imzalanması ile birlikte Katalonya'ya yönelik bir dizi sert önlemler alması bekleniyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo geçtiğimiz hafta katıldığı bir konferansda aralarında Katalonya'nın özerklik haklarının dondurulmasıda dahil hükümetin elinde bulunan tüm yasal hakları kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

İskoçya'daki bağımsızlık referandumunun hemen ardından gerçekleşen Katalan parlamentosundaki oylamada, 28 "hayır"a karşı 107 "evet" oyuyla halk oylaması yasası kabul edilmişti. Katalan parlamentosundaki oylamaya İktidardaki Halk Partisi'nin uzantısı olan PPC ve Ciutadans partilerinin dışında tüm partiler “evetö oyu kullandılar.

Haberin Devamı

Katalonya Özerk Yönetimi'nde hükümet oluşturan CIU partisi adına konuşan Josep Rull, kimseden referandum için izin beklemediklerini ve yaptıkları için ise özür dilemeyeceklerini hatırlatarak "Biz, geleceğimizi inşa etmek isteyen bir milletiz. Katalanlar, layık olduğu hakkı alamamanın ne demek olduğunu hiçkimsenin bilmediği kadar biliyor" sözleri etti. Katalan parlementosunun kabul ettiği yasa Özerk Yönetim Başkanı tarafından imzalanması halinde Başkan Artur Mas bu yeni yasaya dayanarak 9 Kasım'da referanduma gidileceğini ilan edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!