‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı

Güncelleme Tarihi:

‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 10:39

Aşırı sağcı terör örgütü NSU tarafından 9 Haziran 2005’te dönerci dükkânında katledilen İsmail Yaşar’ın adı Nürnberg’de yaşatılacak. Bu amaçla önceki gün, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König’in girişimiyle olay yerinde bir tören yapıldı ve İsmail Yaşar’ın öldürüldüğü Scharrer Sokağı ile Lorsch Sokağı’nın kesiştiği yere ‘İsmail Yaşar Meydanı’ (İsmail Yaşar Platz) adı verildi, Scharrer Sokağı’na da İsmail Yaşar’ın sevdiği bir ceviz ağacı dikildi.

Haberin Devamı

TÖRENE, Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, Türk inisiyatif grubu sözcüsü İsmail Akpınar, Peter/Gelisshammer Semt Konseyi Başkanı Aynur Kır, Belediye Uyum Meclisi Başkanı İlhan Postaloğlu, Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar, Scharrer Okulu öğretmen ve öğrencileri olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı. Ceviz ağacının dikildiği yerde bir konuşma yapan Belediye Başkanı König, “Bugün İsmail Yaşar anısına, onun öldürüldüğü yerdeki yeşil alana İsmail Yaşar adını vermek için buradayız. İsmail Yaşar, 09.06.2005 tarihinde aşırı sağ terörist grubu NSU tarafından öldürüldü. Kendisi NSU terör grubunun öldürdüğü altıncı kurbandı. Özellikle siz çocuklarına teşekkür ediyorum. Bugün buraya, sizin için acı olan bir yere geldiğiniz, bizimle birlikte olduğunuz için... İsmail Yasar, bu semtte yasayan ve 2000 yılında Scharrer ilk ve orta okulunun karşısında döner dükkanını açmış bir vatandaşımızdı. Sevgili Kerim, sen de bu okulda eğitimini görmüş biri olarak babanın burada özellikle okul çocukları tarafından çok sevildiğini biliyorsundur. Özellikle babanın akşamları semtteki birçok kişiyle hoş sohbette olması ve çocuklara dondurma vermesi, birçok çocuğun, şimdi yetişkinin hâlâ hatırında” dedi.

‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı
‘YAKINLARINDAN ÖZÜR DİLEDİM’
İsmail Yaşar’ın çok sevilen biri olduğunu belirten König, şöyle devam etti: “Aşarı sağ NSU terör grubunun hunharca öldürdüğü İsmail Yaşar ve diger iki Türk vatandaşımızın da Nürnberg’de öldürülmesi, şehrimize, bize ve özellikle yakınlarına ağır bir acı vermiştir. Sadece siz aile bireyleri değil, tüm kuruluş ve kurumlar da şu soruyu hâlâ sormakta; ‘Nasıl böyle bir şey olabildi?’ ‘Neden tüm kurumlar ve biz toplum olarak son derece başarısız olduk ve görevimizi yerine getiremedik?’ Bu başarısızlıktan dolayı kurumlar uzun süre ölenlerin yakınlarını suçladılar ve ben bu nedenle bir süre önce öldürülen vatandaşlarımızın yakınlarından özür diledim. Birçok soru hâlâ cevabını bulamadı. Şehrimizde hangi bağlantıları vardı. Bu terör grubu hakkında birçok soru hâlâ cevaplanamadı. Bu nedenle sadece birçok sivil toplum kuruluşları değil, Nürnberg Meclisi’nin de girişimiyle Bavyera Eyalet Meclisi’nde tekrar NSU terör örgütünün yapılanmasını araştıracak bir komisyon kurulmasını talep etmiştir. Teröre kurban giden vatandaşlarımızı unutmayacağız ve politik ve toplum olarak sorumluluğumuzu üstleneceğiz. Semtteki tüm aktif çalışan kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim.”
‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı

Konuşmanın ardından saygı duruşunda bulunuldu. Törende, Scharrer okulu öğrencileri şarkılar söyledi. Buradaki törenin ardından Lorsch Sokağı’na geçildi. İsmail Yaşar’ın adının yazıldığı levhanın açılışını Belediye Başkanı Marcus König bir jest yaparak İsmail Yaşar’ın çocuklarına bıraktı. Örtüye bağlı ip çekildi ve İsmail Yaşar Meydanı resmen açıldı.
‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı
NÜRNBERG NSU’YA ÜÇ KURBAN VERDİ
Aşırı sağcı terör örgütü NSU, 8’i Türk, biri Yunan, biri Alman polisi olmak üzere 10 kişiyi katletti. NSU’nun ilk kurbanı, 9 Eylül 2000 yılında Nürnberg’de çiçekçilik yapan Enver Şimşek olmuştu. NSU’nun Nürnberg’de 13 Haziran 2001’de işlediği ikinci cinayetinde ise terzi Abdurrahim Özüdoğru hayatını kaybetmişti. Terör örgütünün 9 Haziran 2005’teki kurbanı ise İsmail Yaşar olmuştu. İsmail Yaşar’ın öldürüldüğü 9 Haziran’da ayrı bir anma töreni düzenlenecek.
‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı
‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı

‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı

‘İsmail Yaşar Meydanı’ törenle açıldı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!