"İsimsiz" göçmene yaradı

Güncelleme Tarihi:

İsimsiz göçmene yaradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 10:32

Almanya’da ayrımcılığa Karşı Mücadele Dairesi tarafından yaptırılan anonim başvuru ileilgili pilot proje başarılı oldu. Bu uygulamadan en çok kadınlar ve göçmenler avantajlı çıktı.

Haberin Devamı

Almanya’da iş başvurularında dışlanmayı önlemek amacıyla önerilen anonim başvurunun hayata geçmesi durumunda bundan en çok kadınlar ve göçmenlerin faydalandığı ortaya çıktı.

Proje tanıtıldı

Ayrımıcılığa Karşı Mücadele Dairesi tarafından uygulanan pilot projenin sonuçları tanıtıldı. Pilot proje, yaklaşık 1.5 yıl boyunca Deutsche Post, L’Oreal gibi özel şirketlerin yanı sıra, Federal Aile Bakanlığı gibi kamu kurumlarında test edildi. Araştırmanın sonuçlarını Frankfurt/Oder kentindeki Viadrina Üniversitesi ve Bonn merkezli İş Hayatının Geleceği Enstitüsü (IZA) kurumları kamuoyuna açıkladılar.

Elde edilen sonuçlara göre, anonim iş başvurusundan en çok haklarında m önyargı bulunan insanlar kazançlı çıkacak. Kadınların ve göçmenlerin iş görüşmelerine çağrılma şansının böylelikle artacağı kaydedildi. IZA Başkanı Klaus Zimmermann, anonim iş başvurusunun, mağdur edilmiş grupların işe girebilmelerini kolaylaştırdığını belirtti. Uygulanan pilot proje kapsamında işverenler kendilerine yapılan 8 bin 500 başvuru sahibi hakkında, onların isimlerini, fotoğraflarını, yaşlarını ve cinsiyetlerini görmeden sadece mesleki tecrübe ve diplomalarına bakarak karar verdiler.

Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders ise pilot projenin, anonim başvurunun uygulanabilirliğini ortaya koyduğunu söyledi. Yapılan araştırmaya katılan personel alım sorumlularının da anonim başvuru yöntemini pozitif olarak değerlendirdikleri kaydedildi. Anonim başvuruda bulunanların yaklaşık dörtte biri de uygulamanın iş bulma şanslarını artırdığına inanıyor.

Tören karşı çıktı

Federal Meclis FDP Milletvekili Serkan Tören ise devletin, bu konuda işletmeleri bağlayıcı bir yasal düzenleme yapamayacağını kaydetti. Serkan Tören, “Yapılan pilot proje, hem işverenler hem de anonim başvuranların bu uygulamadan faydalanabileceklerini ortaya koyuyor. Ancak böyle bir yöntem her durum için faydalı olur mu bunu ancak işletmelerin kendisi karar verebilir. Bu konuda kararı, tıpkı Ayrımcılığa Karşı Mücadele Dairesi’nin tavsiye ettiği gibi işletmelerin kendisi vermelidir“ dedi. Serkan Tören, anonim başvurunun sadece iş görüşmesine çağrılmayı kolaylaştırdığını, bu uygulamanın yine de dışlamayı ortadan kaldıramayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!