İrlanda’da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Güncelleme Tarihi:

İrlanda’da cumhurbaşkanı seçimine doğru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 11:59

İrlanda’da 27 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin adayları geçen hafta başlattıkları seçim kampanyalarına hız verirken, halkın tercihleri de kamuoyu yoklamalarına yansımaya başladı.

Haberin Devamı

İrlanda’daki seçim sistemine göre, en az 20 meclis üyesi ya da 4 yerel yönetimin desteğini arkasına almayı başaran Gay Mitchell, Michael D. Higgins, Martin McGuinness, David Norris, Dana Rosemary Scallon, Mary Davis ve Sean Gallagher seçime katılmaya hak kazandı. Irish Times gazetesi için Ipsos MRBI’nın yaptığı son kamuoyu yoklaması, seçim yarışında İşçi Partisi’nin adayı Michael D. Higgins’in şimdilik önde gittiğini gösterdi.

Ülkedeki tüm seçim bölgelerinden 1000 kişinin katıldığı anketin sonuçları, Sean Gallagher ve Martin McGuinness’e verilen desteğin arttığına işaret ederken, David Norris ve Gay Mitchell’e oy vermeyi düşünen seçmenlerin önemli ölçüde azaldığı görüldü. Kararsız seçmenler devre dışı bırakıldığında Michael D. Higgins yüzde 23, Sean Gallagher yüzde 20, Martin McGuinness yüzde 19, Mary Davis yüzde 12, David Norris yüzde 11, Gay Mitchell yüzde 9 ve Dana Rosemary Scallon yüzde 6 oranında oy aldı. -

Tartışmalar sürüyor
Adaylar seçim kampanyalarına hız verirken, belirlenen isimlerin cumhurbaşkanlığı makamı için uygun olup olmadığına ilişkin tartışmalar da sürüyor. İrlanda televizyonlarında yayımlanan tartışma programlarına katılarak kozlarını paylaşan adaylar arasında Sinn Fein partisinden Martin McGuinness, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) bağlantılı geçmişi nedeniyle eleştirilerin odağı oldu.

Daha önce yaptığı açıklamalarda IRA üyesi olduğu dönemde "kimseyi öldürmediğini ve vurmadığını" vurgulayan McGuinness, katıldığı son programda halkın bu konuyla ilgilenmediğini söyledi. Geçmişte cinsel istismar suçundan yargılanan bir arkadaşını, makamını kullanarak korumaya çalıştığına ilişkin iddialarla gündeme gelen eşcinsel Senatör David Norris ise gelir kaynaklarına ilişkin yeni eleştirilerle yüzleşmek durumunda kaldı. Senatörlük görevini sürdürürken 16 yıl boyunca Tritiny Üniversitesinden "maluliyet maaşı" aldığı ortaya çıkan Norris, maaşı hepatit nedeniyle aldığını açıklayarak, senatörlerin başka gelir kaynakları olabileceğini savundu.

Televizyon programlarındaki tartışmalarda diğer adayların gelir kaynaklarıyla birlikte ülke geleceğine ilişkin konular da gündeme geldi. İrlanda’da cumhurbaşkanları halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor ve en fazla iki dönem üst üste görev yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!