Irkçılık ispatı sancısı

Güncelleme Tarihi:

Irkçılık ispatı sancısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2023 11:22

Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Bağımsız Danışmanı Ferda Ataman’ın ırkçılık ve dışlamaya uğradıklarını ispat etmelerine gerek olmadan suç duyurusunda bulunabilmeleri önerisi tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Bağımsız Danışmanı Ferda Ataman’ın Genel Eşitlik Yasası’nda değişiklik yapılarak ırkçılık ve ayrımcılığa uğrayanların bunu ispat etmeden de suç duyurusunda bulunmalarının kolaylaştırılması önerisi çeşitli çevreler tarafından tepkiyle karşılandı. 2022 yılında bu görevi üstlenen Ferda Ataman’ın 13 sayfalık değişiklik önerilerine farklı partilerden politikacıların yanı sıra hukuk uzmanlarından tepki ve eleştiriler yağdı. Öneriler arasında daha ziyade göçmen kökenlilerin konut ve iş başvurularında dışlandıklarını, cinsiyetleri nedeniyle kadınların farklı davranışlara mahzur kaldıkları, ancak bunun ispatı kolay olmadığı için açılan davaların uzun sürdüğü ve avukat giderleri yüzünden birçok insanın suç duyurusunda bulunmadığına da dikkat çekildi.

Irkçılık ispatı sancısı
İSTİSMARI ARTIRIR
Oldenburg Üniversitesi Anayasa Hukuku Uzmanı Volker Boehme-Nessler, “Böyle bir öneri suçlanan tarafı ispat etmeye zorlamak” anlamına geleceğine dikkat çekerek, “Bu öneri doğrultusunda yapılacak bir değişiklik istismarı artırır” dedi. Böyle bir değişikliğin Anayasa’ya uygunluğu açısından bir dizi soru işaretleri taşıdığını da söyledi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Hukuk Politikası Sözcüsü Günter Krings, Ferda Ataman’nın bu önerisinin ‘tamamen saçma’ olduğunu ileri sürdü. FDP Hukuk Politikası Sözcüsü Katrin Helling-Plahr, böyle bir önerinin yasalaşmasının toplumda güvensizliği artıracağı görüşünü savundu. FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki de, Ferda Ataman’nın önerisinin ‘çok abartılı’ olduğunu söyledi. Koalisyon Sözleşmesi’nde bu yönde bir değişikliğin yer almadığını hatırlatarak, partisinin herhangi bir değişikliğe destek vermeyeceğini ima etti.

BAKMADAN GEÇME!