Irkçılar göçmenlerin güvenini sarstı

Güncelleme Tarihi:

Irkçılar göçmenlerin güvenini sarstı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 17:47

ALMANYA’da Köln Belediyesi Uyum Meclisi, Federal Meclise yönelik hazırladığı bir bildirgede aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) yol açtığı güven zafiyetinin giderilmesi için yol haritasını tanıttı.

Haberin Devamı

Köln Anakent Belediye Meclisi’nde Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek tarafından meclis üyelerine okunan bildirgede, göçmen toplumunda konunun aydınlatılması yönündeki beklenti vurgulandı. Seri cinayet kurbanlarının adlarını okuyarak konuşmasına başlayan Keltek şunları söyledi:

“Cinayet ve saldırılar sonucunda ölenler, yaralananlar ve mağdur yakınları töhmet altına bırakıldılar. Almanya genelinde Rostock, Hünxe, Mölln, Solingen gibi birçok kentte gerçekleştirilen ırkçı saldırılarla göçmenler arasında tedirginlik yaratılmaya çalışıldı. Bunda ırkçılar kısmen başarılı oldular. Bu olaylardan sonra çıkarılan iltica yasası sertleştirildi. Almanya’daki göçmenlerin azaltılması hedeflendi. Bu yasayla göçmenler mağdur edilirken, aşırı sağcılara da prim verildi. Oysa Norveç’de 77 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırı sonrası hükümet kendi demokratik değerlerinden ödün vermeyeceğini açıklayarak, ırkçılığa rest çekti. Almanya’da ise hükümet önlemler konusunda yetersiz kaldı.”

Bildirgede özetle şu konular yer aldı
◊ Almanya’da ırkçılıkla mücadelede sadece aşırı sağcı parti NPD’nin yasaklanması yeterli değildir. Irkçılıkla mücadelede daha sert önlemlerin alınması gerekir.
◊ Göçmenlere çalışma, eğitim ve sosyal yaşamda eşit haklar ve fırsatlar tanınmalıdır.
◊ Çifte vatandaşlık hakkı verilmeli, opsiyon modeli kaldırılmalıdır.
◊ Türkler yakınlarının yanına gelmek için vize almadan Almanya’ya gelebilmeleri sağlanmalıdır.
◊ Devlet güveninin tekrar kazanılması için hükümet politik sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!