İngilizleri şoke eden karar

Güncelleme Tarihi:

İngilizleri şoke eden karar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2012 12:58

İngiliz mahkemesi, Bin Ladin’in Avrupa’daki sağ kolu olduğu iddia edilen Ebu Katada'nın Ürdün'e iade edilemeyeceğine hükmetti.

Haberin Devamı

İngiltere'nin orta bölgesindeki Worcestershire kasabasındaki Long Lartin cezaevinden tahliye edilen Ebu Katada, günde 16 saat ev hapsinde tutulacak ve ayağına elektronik kelepçe takılacak.

Hakim John Mitting, Ebu Katada'nın iade kararına yaptığı itirazı değerlendiren Göç Özel Temyizi Komisyonu'nun, 50'li yaşlarındaki din adamının Ürdün'de adil bir şekilde yargılanamayacağı sonucuna vardığını açıkladı.

Komisyonun verdiği karar, gerçek ismi Ömer Mahmud Osman olan Ebu Katada'yı 2001 yılından beri sınır dışı etmeye çalışan İngiliz hükümetine büyük bir darbe olarak yorumlandı.

İngiliz hükümetinin, komisyonun kararını en geç 20 gün içerisinde temyize götürmesi bekleniyor. İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Ebu Katada'yı İngiltere'den sınır dışı etmeye kararlı olduklarını ve komisyonun kararına karşı çıktılarını söyledi.

Haberin Devamı

"Ebu Katada bu ülkede bulunmamalı" diyen Clegg, Ebu Katada'nın tehlikeli bir kişi olduğunu belirtti.

ÜRDÜN DE İADESİNİ İSTİYOR
Ebu Katada 1998'de Ürdün'de iki otele bombalı saldırı planları yapmaktan gıyabında yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

Filistin yönetimi içindeki Beytüllahim'de doğan Osman, 1993 yılında İngiltere'ye sahte bir pasaportla girerek kendisi ve ailesi için sığınma başvurusunda bulunmuştu.

Ebu Katada ilk olarak 2002 yılında El Kaide ile ilişkilendirilen eylemlere destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Katada, "kafirlerin katlinin vacip olduğu" mesajı içeren çeşitli fetvalar yayınlamış, video bantları 11 Eylül saldırılarının elebaşı olarak gösterilen Muhammed Atta'nın Hamburg'daki evinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!