IMF’den Almanya için iyimser tablo

Güncelleme Tarihi:

IMF’den Almanya için iyimser tablo
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 11:22

Koronavirüs salgınıyla başlayan tedarik zincirindeki aksaklıklar ve ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu enerji krizi, son 3 yıldır Alman ekonomisini vurdu. Ancak IMF, Almanya için iyimser tablo çizdi.

Haberin Devamı

FEDERAL İstatistik Dairesi önceki gün verileri açıklamıştı. Buna göre Alman ekonomisi geçen yıl dördüncü çeyrekte küçüldü. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Ekim-Aralık 2022 döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.2 oranında geriledi. Açıklanan istatistikler Alman ekonomisinin durgunluğun eşiğinde olduğunu gösterdi. Bu yıl ilk çeyrekte de GSYH’nin küçülmesi durumunda ekonomik durgunluk başlayacak. Resmi olarak ekonomide resesyonun, GSYH’nin bir önceki yılın ilgili çeyreklerine kıyasla iki çeyrek üst üste büyümemesi ve bunun yerine düşüş göstermesi durumunda ortaya çıktığı belirtildi. Ancak Alman ekonomisi için iyi haber IMF’den geldi. Global ekonomi tahmini raporunu açıklayan IMF, Almanya için iyimser bir tablo çizdi. IMF, Alman ekonomisindeki iyimserlik tahminini yüzde -0.3’ten yüzde 0.1’e yükseltti. Bu da Alman ekonomisinin yılın tamamında resesyona girmekten kıl payı kurtulacağı anlamına geliyor. IMF, ekonomide iyimser havayı enerji fiyatlarının yeniden düşmesine bağlıyor.

IMF’den Almanya için iyimser tablo
GELECEK YIL YÜZDE 1.4 BÜYÜME BEKLENİYOR
Raporda, “2023’te düşük büyüme tahmini, özellikle gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmesini ve Ukrayna’daki savaşı yansıtıyor” denildi. Gelişmiş ülkelerin yaklaşık yüzde 90’ında bu yıl büyümenin düşeceği tahmin ediliyor. IMF tahminlerine göre gelecek yıl Alman ekonomisinin yüzde 1.4 oranında büyümesi bekleniyor. IMF, küresel anlamda da iyi bir tablo çizdi. Global ekonomi için bu yıl yüzde 2.9’lük bir büyüme bekleniyor. Bu durum, ekonomik kalkınmada bir önceki yıla kıyasla bir yavaşlama olduğu, ancak görünümün biraz iyileştiği anlamına geldiği kaydedildi. Ekonomi enstitüsü Ifo da Alman ekonomisinde ilkbahardan itibaren durgunluğu sona erdirecek hafif bir yükseliş eğilimi beklediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!