İmam Neonazi kurbanına dua edemez

Güncelleme Tarihi:

İmam Neonazi kurbanına dua edemez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2012 14:44

Münih Yabancılar Meclisi’nin, Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude’nin himayesialtında yarın düzenleyeceği neonazi kurbanlarını anma törenine Münih Din HizmetleriAtaşeliği’nce imam verilmedi. İmam krizi, başka bir caminin imamıyla çözüldü.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Münih Yabancılar Meclisi’nin yarın kentin ana meydanı Odeonsplatz’da saat 18.00’de neonazi kurbanları için düzenleyeceği anma töreni öncesi ‘imam krizi’ çıktı.

Tören için DİTİB’e bağlı Münih Merkez Camii din görevlisi Niyazi Yılmaz’ın diğer din adamlarıyla birlikte sahneye çıkıp dua edeceği ilan edilirken, son anda Münih Başkonsolosluğu’na bağlı Din Hizmetleri Ataşeliği’nin imama bu tören için izin vermemesi yoğun tepkilere yol açtı.

TELEFONLA ÖĞRENMİŞ
Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran, “Ortodoks, Katolik ve Protestan din adamları gelip dua edecek. Ancak Münih Başkonsolosluğu DİTİB’e bağlı Merkez Camisi imamının gelmesine izin vermedi. Bu olay çok düşündürücüdür” dedi.

Nükhet Kıvran, DİTİB Bavyera Eyalet Sorumlusu Aykan İnan’la önceden bağlantıya geçerek, imam gönderileceği sözü aldıklarını, ancak Başkonsolosluğun bunu iptal ettiğini tesadüfen öğrendiklerini söyledi.

Kıvran, “DİTİB yetkilisi Aykan İnan’ı programda hangi duanın edileceğini sormak için telefonla aradım. Bunun üzerine yetkili ‘Din Hizmetleri Ataşesi’nin olayı iptal ettiğini’ bildirdi. Eğer ben aramasaydım, anma töreninde diğer tüm din adamları dua okuyacak, biz ortada kalacaktık. Din Hizmetleri Ataşesi’nin veya yetkilisinin zahmet edip olayı bize bildirmemesini, kamuoyu vicdanına bırakıyorum” dedi.

BAŞKA CAMİDEN BULUNDU
Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Kıvran şöyle konuştu:

“İptal üzerine başkonsolosu aradım, kendisinden bunu durdurmasını rica ettim. Başkonsolos olaya müdahale edemeyeceğini söyledi. Ben elbette önce DİTİB’e başvurdum. Ancak önce başkonsoloslukta ataşeliğe müracaat edileceğini bilmiyordum. Yoksa oraya başvururdum. Bilgi eksikliği olabilir. Münih Belediyesi’nin kurumu olan Yabancılar Meclisi’nin anma törenine imamın katılmasının nasıl bir sakınca taşıdığını halen anlamış değilim. Katledilen vatandaşların onuruna yakışır bir şekilde anma töreni düzenlemek isteyen ve bunun için gecesini gündüzünü ortaya koyan Yabancılar Meclisi’nin hak etmediği bu muameleyi yine kamuoyu vicdanına bırakıyorum. Biz bir başka camiden imam bulduk.”

Başkonsolos Eriş kararı savundu
MÜNİH Başkonsolosu Hidayet Eriş, söz konusu din görevlisinin devlet memuru statüsüyle bulunduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Devlet memurları yasası gereği, memurlar bulunulan yabancı ülkede siyasi herhangi bir eylemde yer alamaz. Bunlar uluslararası diplomatik kurallarıdır. Oraya bir dinleyici olarak gidebilir ama aktif olarak görev üstlenemez. Bir sivil toplum örgütü olan ve programda adını bile yanlış yazdıkları DİTİB, memur olmayan bir din görevlisini oraya gönderebilir ama bizim din görevlilerimizin oraya katılması için yapılacak başvuru adresi Din Hizmetleri Ataşeliği olmalıydı, DİTİB sorumlusu değil. Bu başvuru doğrudan ataşeliğimize yapılsaydı, onlara zamanında memurumuzu oraya gönderemeyeceğimizi bildirirdik. Bu etkinliğin duyurulmasına yanaşmamız, iç yönetmeliğimiz gereği başkonsolosluk olarak sadece kültür, sanat, bilimsel ve spor etkinliklerini duyurmamızdan kaynaklanmaktadır. Bu etkinliğin bizim Çalışma Dairesi ile aylardan önce duyurduğumuz meslek eğitimi etkinliği ile aynı gün ve aynı saatte düzenlenmesi de anlaşılmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!